Synnytys on yksi riskitekijä kohtutulehdukselle. Etenkin sektio lisää kohtutulehduksen riskiä synnytyksen jälkeen. Jos epäilee tulehdusta, kannattaa hakeutua pikaisesti hoitoon. Ikävästä vaivasta pääsee eroon antibiooteilla.

”Minulla on ollut keskenmenon jälkeen kohtutulehdus. Ei oireillut muuten kuin ihan kauhiana mahakipuna”, rajun kohtutulehduksen sairastanut nainen kertoo.

Kohtutulehdus oireilee hyvin usein alavatsakipuina. Myös muita oireita saattaa esiintyä, kuten alaselkäkipua, epänormaalin hajuista tai väristä vuotoa, kuumetta, lantiokipuja, pahoinvointia, sydämen nopeaa sykettä, ummetusta, vatsan turvotusta, virtsaamiskipuja, väsymystä ja yhdyntäkipuja.

Kipu yltyi nopeasti voimakkaaksi

”Aluksi viikonloppuna kivut eivät olleet niin pahat kuin myöhemmin maanantaiaamuna töissä. Päätin maanantaina lähteä naistentautien poliklinikalle käymään, kun särkylääke ei enää auttanut kipuihin”, nainen kirjoittaa Vau-foorumilla.

Kohtutulehduksen oireina saattaa esiintyä lähinnä pelkkää kipua.

”Vuoto ei haissut, eikä minulla ollut kuumetta. Kipu oli kuitenkin niin sietämätöntä, että kävelin lopulta kaksin kerroin”, hän kirjoittaa.

Pahasti tulehtunut kohtu voi olla kipeä useita päiviä


Kohtutulehdukseen määrättiin naiselle antibiootteja. Tulehduksen voimakkuuden vuoksi hänet olisi mielellään otettu osastolle, jossa antibiootteja olisi voitu antaa hänelle suonensisäisesti.


”Pääsin kuitenkin kotiin kahden antibioottikuurin kanssa. Olin viikon sairaslomalla”, hän kertoo.


Kuuri alkoi heti maanantaina, mutta vielä torstaina kipu jatkui niin kovana, että sitä piti lääkitä.


Kohtutulehdus voi esiintyä myös lievempänä


Toinen nainen kertoo Vau-foorumilla sairastaneensa kohtutulehduksen synnytyksen jälkeen.


”Maha oli vihlovan kipeä. Töyssyt autossa istuessa tuntuivat erityisen ikäviltä. Kohdun painelu tuntui myös ikävältä – joskaan ei sietämättömältä. Mitään muita oireita ei ollut”, hän kirjoittaa.


Naisella todettiin lievä kohtutulehdus, johon hän sai antibioottikuurin.


”Onneksi saa jatkaa imetystä, vaikka kuuri voi laittaa myös vauvan mahan sekaisin”, hän jatkaa.


Kohtutulehdukseen altistavat synnytys, keskenmeno ja sektio


Raskaus on yksi kohtutulehdukseen altistava tekijä. Myös muita altistavia tekijöitä on. Esimerkiksi kierukka lisää kohtutulehduksen riskiä jonkin verran.


Myös klamydia, tippuri ja tuberkuloosi vaikuttavat kohtutulehdusriskiin. Samoin huono alapäähygienia.


Oireiden ilmetessä kannattaa hakeutua hoitoon


Kohtutulehdus saadaan kuriin antibioottien avulla. Jos epäilee kohtutulehdusta, tilanne kannattaa käydä tarkastamassa. Tulehdus sisältää komplikaatioriskejä.


Kohtutulehduksen mahdollisia komplikaatioita ovat munanjohdintulehdus, munasarjatulehdus, vatsakalvontulehdus, verenmyrkytys ja hedelmättömyys.


Kohtutulehduksen oireet

 • Alavatsakipuja

 • Alaselkäkipuja

 • Epänormaalin hajuista tai väristä vuotoa

 • Kuumetta

 • Lantiokipuja

 • Pahoinvointia

 • Sydämen nopeaa sykettä

 • Ummetusta

 • Vatsan turvotusta

 • Virtsaamiskipuja

 • Väsymystä

 • Yhdyntäkipuja


Mitä mieltä olet artikkelista?