Lapsen yrittäminen ja lapsettomuus voivat tuoda paljon paineita ja stressiä raskautta toivovan parin seksielämään. Pahimmillaan seksistä saattaa kadota ilo, ja se voi alkaa tuntua pakkopullalta. "Seksi alkoi tuntua tasapaksulta jyystämiseltä", kirjoittaa eräs foorumiäiti.

Viimeksi päivitetty 20.7.2019

Raskauden tulokseton yrittäminen vaikuttaa usein lasta toivovan parin seksielämään ennemmin tai myöhemmin. Seksistä voi kadota ilo, ja se saattaa alkaa tuntua pakkopullalta, jota on harrastettava tiettyyn aikaan kuusta, halutti tai ei.


 

 


Nimimerkki Herttuatar kertoo omasta tilanteestaan:

”Täällä yritystä takana kolme vuotta. Onhan tämä vaikuttanut seksielämään tosi paljon, ja ollaan siitä puhuttukin. Mua itseäni ahdistaa päivien kyttäys ja yhdyntöjen ajoittaminen, ja on välillä tosi vaikeaa kiinnostua.”

”Seksi alkoi tuntua tasapaksulta jyystämiseltä”

Monille seksin spontaanius on asia, joka ikään kuin pitää liekkiä yllä. Tämän ajatuksen jakaa myös nimimerkki Kultakutri&2karhua, joka kärsi spontaaniuden katoamisesta raskautta yrittäessään:

”Mun mielestä hyvään seksiin kuuluu spontaanius, ja sehän usein kuolee kun seksiä pitää harrastaa just tiettyyn aikaan. Kun me yritettiin esikoista, kyllä seksi alkoi tuntua sellaselta tasapaksulta jyystämiseltä. Ilo vähän katosi siitä.”

Seksi ajoittuu tärppipäiviin

Toisaalta kiihkeä lapsitoive voi johtaa myös siihen, että seksi hedelmällisten päivien ulkopuolella alkaa tuntua turhalta. Koska raskauden mahdollisuutta ei ole, seksiäkään ei tee mieli harrastaa.

”Meillä on raskautta yritetty puolitoista vuotta, helmikuusta asti ovulaatioinduktiolla ja ajoitetulla yhdynnällä. Tällä hetkellä seksi tuntuu itselle lähinnä lapsenteolta ja sen ajoittaa mielellään lääkärin ohjeistamiin tärppipäiviin sekä vähän ennen ja jälkeen. Myönnän, että ei-hedelmällisinä päivinä ei kauheasti kiinnosta”, kirjoittaa Buubi.

”Ei tee mieli kuin ovulaatioaikaan”

Samanlaisia kokemuksia on nimimerkillä november-rain, jonka mies lisäksi ahdistuu siitä, että seksiä olisi harrastettava tiettynä ajankohtana ovulaation mukaan:

”Ei mullakaan enää oikein tee mieli muuten kuin ovulaatioaikaan, ja siitä ehkä eniten ovulaation tunnistankin että alkaa taas tehdä mieli. Mies puolestaan usein ahdistuu ns pakkopanoista. Lapsen yrittäminen ja erityisesti lapsettomuus väistämättä vaikuttaa seksielämään.”

Koeputkihedelmöitys palautti halut

Raskaampiin lapsettomuushoitoihin siirtyminen on tuonut helpotusta seksin saralla usealle foorumiäidille. Kun ajoitetut yhdynnät on voitu unohtaa koeputkihedelmöityksen myötä, stressi seksin harrastamisesta on kadonnut.

”Nyt kun on ivf tullut kuvioihin, niin on seksikin alkanut maistumaan ihan eri tavalla. Nyt kun tietää että sitä ei tarvitse harrastaa vain lapsenteko mielessä, niin itsekin on huomattavasti enemmän kiinnostunut asiasta”, kertoo MiisaS.

Tämän kokemuksen jakaa myös NewMoon, jolla koeputkihedelmöitys on vasta edessä.

”Meillä toki ivf vasta syksyllä alkamassa, mutta oikeastaan jo ensikäynnin jälkeen stressi seksistä katosi. Toki yritetään mahdollisuuksien mukaan ovulaatiot hyödyntää ennen hoitojen alkua, mutta samanlaista stressiä ei se enää aiheuta kun raskautuminen on siirretty ns. ”muille”.”

Onko raskauden yrittäminen tai lapsettomuus vaikuttanut sinunkin seksielämääsi? Miten? Jaa kokemuksesi foorumilla: Lapsettomuus ja seksielämä

Mitä mieltä olet artikkelista?