Kun yksi lapsi nukkuu kokonaisia öitä lähes syntymästään saakka, voi toinen heräillä läpi yön vielä viisivuotiaanakin. Foorumiäidit kertovat, missä iässä heidän lapsensa alkoivat nukkua täysiä öitä.

Viimeksi päivitetty 3.2.2019

Lasten unenlahjoissa on suurta vaihtelua. Siinä missä yksi nukkuu kuin tukki pikkuvauvasta lähtien, toinen heräilee läpi yön vielä leikki-ikäisenäkin. Nimimerkki Eclipse kuuluu niihin onnekkaisiin, joiden lapset nukkuvat sikeästi yöt läpeensä aivan pikkuisesta alkaen:

”Jo heti synnäriltä kotiuduttua heräsi pikaisesti tissille kerran yössä ja nukkui ilman tuota heräämistä 9-10h putkeen. Lisäksi imetin sängyssä joten ei siinä paljon heräillä tarvinnut. Nyt 2,8v nukkuu 10h putkeen. Joskus toki on huonoja öitä mutta harvoin”, Eclipse kirjoittaa.

Yösyömisten jälkeen helpotti

Usein vauvavuosi on vanhempien yöunien kannalta rankin, ja sen jälkeen alkaa helpottaa. Näin kävi myös Yölennon kuopuksen kohdalla:

”Kuopus alkoi nukkua reilun vuoden iässä kun yöimetys lopetettiin, kaksi ensimmäistä lopettivat itse yösyömiset siinä 8-10kk:n iässä ja sen jälkeen nukuttiin kokonaisia öitä”, Yölento kertoo.

Taantuma sotki yöunet

Lasten kanssa tulee kaikenlaisia vaiheita, joten vaikka yöunien katkonaisuus olisi jo helpottanut, voi olla, että pian unet huononevat uudelleen. Nennan lapsella tällaisia ”taantumia” on ollut jo useampi kappale:

”Esikoinen nukkui ekat täydet yöt joskus reilu vuoden iässä. Sitten tuli taantuma, ja uudelleen täysiä öitä alkoi olemaan vajaa 2-vuotiaana. Kuopuksen syntyessä tuli uusi taantuma, ja nyt 2v4kk iästä lähtien on nukkunut täydet yöt. Toivottavasti nyt jäisi tavaksi hyvät yöt.”

”Täydet yöunet? Mitä ne on?”

Toisaalta joskus yöunet eivät tunnu parantuvan, vaikka vauva- ja taaperovuosistakin olisi jo pidempi aika. Joskus taustalla voi olla terveydellisiä ongelmia, kuten refluksitautia:

”Täydet yöunet? Mitä ne on? Meillä tuo 5v esikoinen heräili refluksin vuoksi vielä 2-3 vuotiaanakin itkemään öisin. Välillä oli sit yöllisiä kauhukohtauksia? Ja pissahätää jota ei osannut sanoittaa. Esikoinen oppi yökuivaksi piipparin avulla vähän päälle viisivuotiaana ja vasta kuivaksi oppimisen jälkeen uskaltautui käymään wc:ssä itse”, kertoo nimimerkki omppu15.

Missä iässä sinun lapsesi alkoi nukkua täysiä öitä? Ota osaa keskusteluun foorumilla: Minkä ikäisenä lapsi alkoi nukkua täysiä öitä?

Mitä mieltä olet artikkelista?