Jokainen raskaana ollut tunnistaa sen – oireiden jatkuva tarkkailu ja sen miettiminen, millaiset raskausoireet ovat "normaaleita", ja milloin on kyse jostain huolestuttavasta.

Viimeksi päivitetty 13.8.2018

Olen jo aiemmin kertonut, kuinka raskaus on ollut itselleni vain ihanaa aikaa. Raskauteni on ollut helppo, olen päässyt vähällä. Kunnes raskausviikko 27 kolkutti ovella. Puheet siitä, kuinka raskaana olevat suorastaan hehkuvat onnea ja odottaja on raskausaikana kauneimmillaan, saivat minut lähinnä raivon partaalle.


 


Jalka turposi jalkapallon kokoiseksi

Etelä-Suomeen saapui hirmuhelle, joka sai olon vähintäänkin tukalaksi. Yli kolmenkymmenen asteen lämpötilassa kärvistely ei odottajalle ole ihan lastenleikkiä. Töissä jalat turposivat kolminkertaisiksi ja olo oli kaikkea muuta kuin hehkeä.

Pahiten minut pelästytti, kun toinen jalkani turposi yhtäkkiä työpäivän aikana jalkapalloa muistuttaviin mittoihin. Huoli syntymättömästä lapsesta oli käsinkosketeltavissa – onko hänellä kaikki hyvin? Milloin tunsinkaan liikkeet viimeksi?

Avuton ja voimaton olo

Odotus saakin pinnalle aivan uudenlaisia tuntemuksia. Yhtäkkiä sisälläni kasvaa uusi elämä, jonka hyvinvointi on täysin kiinni itsestäni. Hän ei tule pärjäämään yksin vielä pitkiin aikoihin.

Huoli lapsen hyvinvoinnista on jokaiselle äidille yhtä tuttua, ja yhtä musertavaa. Ja miten voimattomaksi ja avuttomaksi sitä itsensä tunteekaan, kun itse ei pysty tilanteelle juuri mitään tekemään.

Ei kai vain raskausmyrkytys?

Suurin huolenaihe oli raskausmyrkytys. Toksemia saattaa olla hyvinkin vaarallinen sekä äidille että sikiölle. Lähdin töistä kesken päivän kotiin lepäämään, sekavin tuntein. En halunnut ottaa riskiä, että lapsella ei olisikaan kaikki hyvin, ja tieni hakeutui lääkärin pakeille.

Lääkärissä selvisi kuitenkin, että syytä suurempaan huoleen ei onneksi ollut. Paahtava helle, yhdistettynä seisomatyöhön, oli saanut jalkani turpoamaan ennen näkemättömiin mittasuhteisiin. Jouduin lepäilemään kotona jalat kohoasennossa kaksi viikkoa ennen kuin pakotus helpotti ja pääsin palaamaan töihin.

Prioriteetit uusiksi

Lepääminen ja kotona hengailu eivät ole itselleni luontaisia, olen tottunut tekemään töitä ”viimeiseen asti”. Nyt tekemisistäni päättää kuitenkin täysin uusi taho: syntymätön lapseni.

Prioriteetit ovat saaneet aivan uuden järjestyksen. Pitämällä huolta itsestäni turvaan lapselle parhaan kasvun ja kehityksen nyt ja tulevaisuudessa.

Kuka siellä?
Isätön lapsi -blogia kirjoittaa 32-vuotias, yksin raskaana oleva, kumppaniton nainen eteläisestä Suomesta. Blogissa käydään läpi odotusajan onnea, yksin raskaana olevan arkea ja ajatuksia siitä, miten yhteiskunta suhtautuu yksin lasta odottavaan. Uuden pienen ihmeen laskettu aika 16.10.18. Tervetuloa mukaan raskausmatkalle!
Lue kaikki blogikirjoitukset: https://www.vau.fi/blogit/isaton-lapsi/

Lisää Isätön lapsi -blogikirjoituksia:

Muita tämän lukeneita kiinnostivat myös:

Mitä mieltä olet artikkelista?