Äidin nauttimasta kofeiinista vain murto-osa imeytyy rintamaitoon. Lääketieteen tohtori Ruth Lawrence kertoo Journal of Caffeine Research -lehdessä, minkälaisia vaikutuksia pienilläkin määrillä voi olla vastasyntyneeseen.

Viimeksi päivitetty 7.3.2012

Vauvan ensimmäisinä viikkoina pienetkin rintamaitoon ajautuneet kofeiinimäärät saattavat häiritä vauvaa. Esimerkiksi vauvan levottomuus ja koliikki saattaa juontaa imettävän äidin nauttimasta kofeiinista.


 


Vaikka rintamaidossa pitoisuudet jäävät pieniksi, vastasyntyneen elimistö ei poista kofeiinia kovinkaan tehokkaasti.

Siinä missä aikuisen elimistö puolittaa kofeiinin viidessä tunnissa, menee vauvalla samaan toimenpiteeseen neljä päivää. Näin ollen pienetkin määrät kofeiinia voivat kerääntyä isommiksi annoksiksi vauvan elimistöön.

Lawrence suositteleekin jättämään kahvin kokonaan pois, jos vauvalle ilmenee levottomuuteen tai koliikkiin viittaavia oireita.

Lue myös: Rintamaito pumppaa järkeä päähän

Suositukset helppo ylittää

Nykyisen suosituksen mukaan imettävän äidin on turvallista juoda 3 kuppia kahvia eli 300mg kofeiinia päivässä. Kahvikupin koko on 1,25 desilitraa.

Lawrence muistuttaa, etteivä naiset välttämättä tiedä, kuinka paljon he nauttivat kofeiinia. Ainetta kun on suklaassa, virvoitusjuomissa, teessä ja jopa tietyissä yrttiteelaaduissa. Myös kahvilaadulla ja vahvuudella on merkitystä kofeiinin määrään.

Lue myös: Ravitsemusvinkkejä imettäjälle

Kofeiinista hyötyä?

Kofeiinista ei ole pienille lapsille pelkkää myrkkyä. Ainetta annetaan keskosille lääkintätarkoituksessa. Myös apneasta kärsiville vauvoille voidaan määrätä kofeiinia lääkkeeksi.

Vielä kesken olevassa tutkimuksessa seurataan kofeiinin lääkintäkäytön pitkittäisvaikutuksia. Tutkimuksen mukaan kofeiinilla lääkityt vauvat olivat myöhemmin pidemmällä kehityksessä kuin plasebolääkityt lapset.

Lawrence kuitenkin muistuttaa, että kofeiinin kanssa täytyy olla varovainen. Kofeiinipitoisen rintamaiden vaikutuksista vastasyntyneisiin ei ole vielä riittävästi tietoa.

Lähde: Journal of Caffeine Research

Mitä mieltä olet artikkelista?