Lasta odottavan ei tarvitse luopua aamukahvistaan. Pari kupillista päivässä on turvallisten rajojen sisäpuolella kofeiinin saannin suhteen.

Viimeksi päivitetty 9.8.2010

Kahvin kohtuukäyttö ei todennäköisesti lisää keskenmenon tai ennenaikaisen synnytyksen riskiä, Obstetrics & Gynecology –lehdessä julkaistussa kannanotossa todetaan.


 


Kohtuukäyttöä tutkimuksen mukaan on, jos raskaana oleva juo noin kaksi kupillista kahvia päivässä. Saman määrän kofeiinia – noin 200 milligrammaa – voi vaihtoehtoisesti saada litrasta teetä, 1,5 litrasta kolajuomaa tai 6–7 suklaapatukasta.

Suomen suositukset kiristyivät vuonna 2017

Suomessa raskausajan kofeiinin saantirajana on aiemmin pidetty 300 milligrammaa, mutta uusissa 2017 voimaan tulleissa suosituksessa määrää on kiristetty 200 milligrammaan. Tämä tarkoittaa kolmea desilitraa, eli noin kahta kahvikupillista päivässä – tai 1,5 dl espressoa.

Myös Euroopan ruokaturvallisuutta valvova EFSA suosittelee pidättäytymään raskausaikana 200 mg päivärajassa.

Kofeiinilla vaikutus sikiön kokoon?

Kofeiinin turvallisuutta raskausaikana on tutkittu aiemminkin, mutta tulokset eivät ole yksiselitteisiä. On kuitenkin arveltu, että kofeiini vaikuttaisi muun muassa sikiön kokoon niin, että runsaasti kofeiinia nauttineiden äitien lapset olisivat hieman keskimääräistä pienempiä syntyessään (British Medical Journal). Brittitutkimuksen mukaan päivittäinen kofeiinin kulutus kannattaisi pitää alle 100 milligrammassa.

Suomessa kahviin ei ole suhtauduttu yhtä varovaisesti kuin esimerkiksi Yhdysvalloissa, jossa monet lääkärit ovat perinteisesti suositelleet, että raskaana oleva luopuu kofeiinipitoisten juomien nauttimisesta kokonaan.

Lähde: WebMD

Miten sinä toimit raskaaksi tultuasi? Lopetitko kahvinjuonnin? Alkoiko kahvi maistua pahalta? Kommentoi!

Tarkista raskausajan ruokavaliosi – syötkö sikiöystävällisesti?

Tämä artikkeli on osa raskausajan ruokavaliotyökalua. Jos haluat tarkemman arvion siitä, onko raskausajan ruokavaliosi kohdillaan, siirry työkaluun. Voit syöttää työkaluun tietoa ruokavaliostasi ja testi kertoo, mikä raskausajan ruokavaliossasi on kohdillaan ja miten voisit parantaa ruokavaliotasi.

Siirry työkaluun tästä!

Mitä mieltä olet artikkelista?