Kaikki pienet vauvat itkevät, sillä se on vastasyntyneen tapa kertoa tarpeistaan. On aivan tavallista, että vauva itkee kaikkiaan parikin tuntia päivässä. Jos sitkeää itkua kestää pitempään kuin kolme tuntia päivässä useimpina päivinä viikossa ja jos itku ei laannu ruualla, läheisyydellä tai lohdutuksella, puhutaan koliikista.

Viimeksi päivitetty 11.3.2008

Koliikki alkaa yleensä parin viikon ikäisenä ja helpottaa viimeistään neljän kuukauden iässä. Vaiva on melko tavallinen: Arvioiden mukaan koliikista saattaa kärsiä jopa 30 prosenttia lapsista. Useimmiten itkukonsertit ajoittuvat iltaan ja yöhön.


 


Lue myös: Hammasitkut

Koliikin syitä ei tiedetä

Tavallisimmin koliikin ajatellaan johtuvan kehittymättömästä ruuansulatusjärjestelmästä ja sen aiheuttamista ruuansulatusvaivoista. Arvellaan myös, että lapsen syöttäminen lian usein ja liian paljon kerrallaan aiheuttaisi vatsavaivoja ja koliikki-itkua. Myös allergiaa jollekin ruoka-aineelle, muun muassa äidin nauttimalle lehmänmaidolle on epäilty, mutta tieteellisten tutkimusten tulokset eivät tähän mennessä ole onnistuneet antamaan tyhjentävää selitystä koliikin aiheuttajista.

Vanhempia kuitenkin auttanee tieto, että koliikki ei aiheuta mitään pysyviä vaurioita lapselle eikä se millään tavalla vaikeuta tai hidasta lapsen myöhempää kehitystä.

Lue myös: RS-virus kiusaa vauvoja

Mitä tehdä vauvan olon helpottamiseksi?

Monia koliikkivauvan vanhempia yritetään lohduttaa sanomalla, että huuto ei jatku loputtomiin ja että muutamassa kuukaudessa elämä rauhoittuu. Keskellä monen tunnin huutokonserttia ajatus tuskin lohduttaa, ja omasta ja lapsensa puolesta ahdistuneet vanhemmat haluavat varmasti tehdä mitä tahansa itkun lopettamiseksi ja lapsen olon helpottamiseksi.

Vaikka vauvan lohduttaminen ei lopettaisikaan itkua, lohduta lasta silti. Itkevää vauvaa ei saa jättää oman onnensa nojaan huutamaan. Kanna sylissä tai kantoliinassa tai rintarepussa. Heijaa. Hyräile. Silitä. Yritä rauhoittaa syöttötilanteet, älä kiirehdi.

Vauvahieronta saattaa rauhoittaa ja myös akupunktiosta, vyöhyketerapiasta ja kiropraktikolta on haettu apua vaivaan. Tutkittua näyttöä hoitojen tehosta ei kuitenkaan ole.

Lue myös: Koliikki itkettää ja valvottaa

Turvallista lääkehoitoa ei ole

Mahdollisesta allergiasta koliikin taustalla kannattaa jutella lääkärin kanssa, joka voi harkintansa mukaan määrätä allergiatestiin. Lääkärissä paljon itkevä lapsi kannattaa yleensäkin ottaen käyttää, vaikka koliikki vaikuttaisi ilmeisimmältä itkun syyltä, sillä lääkärin on hyvä antaa sulkea pois sairauden mahdollisuus itkun aiheuttajana. Turvallista ja tehokasta lääkehoitoa koliikkiin ei ole. Disykloveriini-niminen lääkeaine mainitaan usein koliikin yhteydessä, mutta Suomessa lääkettä ei voida määrätä ilman erityislupaa, koska sen käyttöön liittyen on raportoitu hengityspysähdyksiä.

Lähteet:  Lastenneuvolat lapsiperheiden tukena. Opas lastenneuvola-toiminnan järjestämiseksi kunnissa. 2003; Koliikki vauvalla. Duodecim-työterveyskirjasto. 2007.

Mitä mieltä olet artikkelista?