RS-virus kerryttää sitkeää limaa hengitysteihin ja saattaa siksi olla vaarallinen vauvoille. Hengitysvaikeuksista kärsivät vauvat otetaan yleensä sairaalahoitoon. Isommilla lapsilla ja aikuisilla virus aiheuttaa usein tavallisia flunssaoireita.

Viimeksi päivitetty 11.1.2024

RS-virus (respiratory syncytial virus) on yleisin alahengitystienifektioiden aiheuttaja vauvaikäisillä lapsilla: lähes puolet raportoiduista RSV-tapauksista todetaan 0–4-vuotiailla.


 


RS-viruksen oireet vievät vauvan sairaalaan

Tauti on vauvaikäisillä vakava. Se voi aiheuttaa hengitysvaikeuksia ja vaatii usein sairaalahoitoa. Jälkitauteina esiintyy korvatulehduksia ja keuhkokuumetta.

Virus aiheuttaa limakalvoturvotusta ja kerryttää sitkeää limaa. Pienellä vauvalla on ahtaat ilmatiet, ja hän voi olla riippuvainen nenähengityksestä, joka ei turvotuksen ja liman vuoksi välttämättä onnistu.

”RS-virus on usein hankala erityisesti alle puolivuotiailla lapsilla ja yleensä sitä pahempi, mitä pienempi vauva on kyseessä. Erityisesti alle kolmekuiset vauvat otetaan sairaalahoitoon herkästi, jos lima tukkii nenän ja syöminen ja hengittäminen on vaikeaa”, kertoo lastentautien erikoislääkäri Maria Enlund-Cerullo Mehiläisestä.

Sairaalassa limaa imetään pois ja vauvalle annetaan tarvittaessa lisähappea.

Joskus viruksen kerryttämä lima voi aiheuttaa hengitysvaikeuksia myös isommilla lapsilla, joskin heille ja  aikuisille RS-virus aiheuttaa usein lähinnä tavallisen flunssan, joka paranee parissa viikossa.

RSV-rokote saatiin markkinoille vuonna 2023

RS-virusta vastaan on rokote, joka sai myyntiluvan EU:ssa vuonna 2023. Lupa määrittelee, että rokotteen  saa antaa raskaana oleville syntyvien lasten suojaksi sekä yli 60-vuotiaille.

Toistaiseksi rokotetta on saatavilla ainoastaan yksityisiltä palvelutarjoajilta, ja sen sisällyttämisestä kansalliseen rokotusohjelmaan ei vielä ole tarkempaa tietoa. Ylen marraskuussa 2023 haastatteleman THL:n ylilääkäri Hanna Nohynekin mukaan näin voisi tapahtua aikaisintaan vuonna 2025.

RSV-rokotteen hinta riippuu palveluntarjoajasta. Tammikuussa 2024 hintahaarukka oli noin 225–265 euroa.

RS-virus leviää pisara- ja kosketustartuntana

RS-virus leviää tehokkaasti pisara- ja kosketustartuntana. Tartunnan jälkeen tauti itää noin 4-5 päivää ennen oireiden alkamista.

Flunssaoireiden ilmaannuttua sairastunut tartuttaa virusta toisiin noin viikon ajan. Tautia esiintyy laajempina epidemioina noin joka toinen vuosi. Viimeisin isompi epidemia oli talvella 2018.

Virukselle altistumista on vaikea välttää etenkin perheessä, jossa on isompia sisaruksia. Koska isommilla lapsilla virus aiheuttaa tavallisia flunssaoireita, on vaikea tietää, milloin oireiden takana on juuri RS-virus.

Vauva saakin tartunnan helposti esimerkiksi päiväkodissa olevilta sisaruksilta.

Kotikonsteina niistin ja keittosuolasuihke

Jos vauvalla ei ole kuumetta, hengitys on vaivatonta ja hän syö hyvin, häntä voi hoitaa kotona. Limaa kannattaa pehmittää keittosuolasuihkeella ja poistaa nenäimuletkulla.

”Jos taas vauvan hengitys on työlästä, rohisee tai vinkuu voimakkaasti ja syöminen on huonoa, hänet on hyvä viedä lääkäriin”, Enlund-Cerullo ohjeistaa.

Virukselta suojautuminen perustuu – mahdollisesti otettavan rokotteen lisäksi – hyvään käsihygieniaan ja lähikontaktin välttämiseen tartunnan saaneiden kanssa.

Pikkuvauvojen viemistä julkisille paikoille kannattaa vältellä epidemian aikana.

”Flunssaisten vieraiden kyläilyjä kannattaa myös välttää etenkin, jos perheessä on alle kolmekuinen vauva. Ulkona voi toki oleskella, sillä siellä taudit eivät leviä kovin herkästi”, Enlund-Cerullo neuvoo.

Artikkeli päivitetty 11.1.2024: Lisätty tieto vuonna 2023 markkinoille tulleesta RSV-rokotteesta.

Mitä mieltä olet artikkelista?