Ikiaikaisia rauhoittelumenetelmiä yhdistelevä Happiest baby -metodi voi rauhoittaa itkuisimmankin vauvan. Menetelmässä vauvalle luodaan kohdunomaiset olosuhteet. Nyt Happiest Baby -kouluttaja kertoo, miten se tapahtuu.

Kun vauva itkee ja itkee, vanhempi tuntee herkästi avuttomuutta. Miksi vauva itkee, vaikka hänellä on kaikki näennäisesti hyvin? Mitä voin tehdä, jotta itku loppuisi?


 


Yhdysvaltalaisen lastenlääkärin Harvey Karpin mukaan vauvat itkevät, koska he siirtyvät kohdusta tähän maailmaan liian varhain. Vauvat tarvitsisivat neljännen raskauskolmanneksen pysyäkseen tyytyväisinä.

Luo vauvalle kohdun olosuhteet

Itkevässä vauvassa voidaan Karpin mukaan kuitenkin käynnistää niin sanottu rauhoittumisrefleksi, joka saa itkun loppumaan. Refleksi käynnistyy, kun vauvalle luodaan samankaltaiset olosuhteet kuin kohdussa.

Tämä onnistuu Karpin kehittämällä Happiest baby -metodilla, joka sisältää ikiaikaisia rauhoittelumenetelmiä, kuten kapalointia, suhinaääntä ja vauvan hellää keinuttamista. Oleellista on yhdistää näitä menetelmiä tarpeen mukaan ja tehdä ne täsmälleen oikein.

”On vauvan temperamentista kiinni, riittääkö hänelle yksi vai kaipaako hän useampia näistä rauhoittavista teoista”, sanoo sertifioitu Happiest baby -kouluttaja, kätilötyön lehtori Elina Botha.

Yli kaksiviikkoisille, terveille vauvoille

Happiest baby -menetelmä on tarkoitettu yli kaksiviikkoisille vauvoille. Tätä pienemmät vauvat nauttivat nukkumisesta, syömisestä ja ihokontaktista. Itkuisuus alkaa yleensä kahden viikon iässä tai sen jälkeen.

”Menetelmä toimii kaikkien terveiden vauvojen kanssa, mutta vain, jos sen tekee täsmälleen oikein”, Botha painottaa.

Jos vauvasi on itkuinen, vaikka hän on kylläinen ja kuiva, hän on saanut tankata läheisyyttä riittävästi ja hänellä on sopivan lämmin, voit kokeilla Happiest Baby -menetelmää. Tärkeää on myös varmistaa, ettei vauvan itkuisuuden taustalla ole muita syitä, kuten sairautta.

Viisi rauhoittumisrefleksin käynnistävää menetelmää

  1. Kapalointi. Aloita aina kapaloinnilla. Se on tärkein askel vauvan rauhoittelussa. Käytä ohutta kangasta, kuten flanellia. Huolehdi, että vauvan kädet jäävät alas napakasti kapaloituina. Lantio ja polvet saavat olla vapaasti. Vauva saattaa vastustaa kapalointia, mutta yleensä rauhoittuu kapaloituna. Vältä kapalointia, jos vauva ei sen vuoksi herää yöllä syömään. Tarkista vauvan niskaa kokeilemalla, ettei vauva lämpene liikaa. Lopeta kapalointi viimeistään, kun vauva osaa kääntyä itse selinmakuulta vatsalleen.
  2. Kylkiasento. Rauhoittumisrefleksi aktivoituu, kun asetat vauvasi syliisi kylkiasentoon, jopa hieman kallelleen vatsan puolelle. Tue asentoa käsilläsi. Muista, että kylkiasento on ainoastaan rauhoittelua varten – vauvan ainoa turvallinen nukkuma-asento on selällään.
  3. Suhinaääni. Suhina on paras ääni vauvan rauhoitteluun, sillä se muistuttaa kohdun äänimaailmaa. Suhise vauvan korvaan äänekkäästi viiden sekunnin ajan, toista tarvittaessa. Äänen pitäisi olla niin kova, että se ylittää vauvan itkun. Voit laskea äänentasoa, kun vauva rauhoittuu. Sovelluskaupoista löydät myös ”White noise” -äänitteitä, jollaisen voit laittaa päälle vauvan unta parantamaan.
  4. Hellä keinutus. Nopea, hellä liike muistuttaa kohdun jatkuvaa liikettä. Pidä liike pienenä ja ”värinämäisenä” liikuttaen vauvaa vain muutaman senttimetrin edestakaisin. Anna vauvan pään levätä avoimella kämmenelläsi. Muista tukea vauvan niska aina hyvin. Vauvan itkiessä voit liikuttaa tätä hellästi ja värinämäisesti samalla, kun pidät häntä tuettuna kylkiasennossa.
  5. Imeminen. Vauva on oppinut imemään sormiaan ja nyrkkejään jatkuvasti jo kohdussa. Tämä käynnistää rauhoittumisen ja rentouttaa vauvaa. Syntymän jälkeen esimerkiksi tutin imeminen auttaa monia vauvoja rauhoittumaan. Anna vauvalle tutti kuitenkin vasta, kun imetys sujuu hyvin. Tutin sijaan vauva voi imeä myös rintaa tai omaa nyrkkiään.

Ole yhtä tarmokas kuin vauva

Käsittele vauvaa hellin, mutta vakain ja varmoin ottein. Vauvan rauhoittelussa on hyvä muistaa tarmokkuus ja ottaa oppia intensiteetistä, joka vauvan itkussa on.

”Kun vauva rauhoittuu, vähennä asteittain tarmoa, jota käytät”, Botha neuvoo.

Jos vauvan itku alkaa hermostuttaa sinua, anna vauva toiselle aikuiselle. Älä koskaan ravistele vauvaa.

Lähde: Karp H. (2015). The happiest baby on the block: The new way to calm crying and help your newborn baby sleep longer (2nd ed.). New York, Bantam Books.

Mitä mieltä olet artikkelista?