Yhyy, wäää, byää! Vauva itkee, mikä avuksi? Silittelyä, heijausta vai tuutulaulua? Lue 20 vinkkiä vauvan lohdutukseen.

Viimeksi päivitetty 28.8.2012

1. Tarkista perusasiat

Ensimmäisenä kannattaa aina tarkistaa vauvan perustarpeiden tilanne. Onko vauva nälkäinen, väsynyt tai vaipanvaihdon tarpeessa?

2. Ota syliin

Vastasyntynyt kaipaa kontaktia sinuun. Hän on tottunut olemaan vatsassasi, joten yksin makoilu voi tuntua vauvasta tyhjältä ja turvattomalta. Siksi syli on usein paras lohtupaikka.

3. Keinuta käsivarsilla

Kun heijaat vauvaa sylissäsi, se stimuloi lapsen tasapainoaistia ja vahvistaa oikean ja vasemman aivopuoliskon yhteistyötä. Ja antaa sisäisen rauhan pienokaiselle.

4. Kapaloi

Vauva on tottunut olemaan pienessä tilassa vatsassa, ja voi haluta raajansa samanlaiseen tiiviiseen pakettiin mahan ulkopuolellakin. Kääri peitto tiiviisti hänen ympärilleen – ja katso, kuinka vauva rauhoittuu hetkessä!

5. Laita käsi käteen

Jos vauva itkee puoliunisena, kokeile pitää kättä hänen kädessään kun hän makaa sängyssä. Se antaa vauvalle turvallisuutta, läheisyyttä ja auttaa nukahtamaan uudestaan​​.

6. Kävele

Kun kävelet ympäriinsä vauva käsivarsillasi, saa vauva liikettä, läheisyyttä ja kontaktin sinuun.

7. Laita vauva liinaan

Kantoväline tuo lapsen lähellesi, tuo turvallisuuden tunteen, ja samalla pienokainen pääsee liikkeelle. Bonuksena sinulla on kädet vapaana vaikkapa kahvinkeittoon.

8. Puhu rauhoittavasti

Äänesi on tuttu, lämmin ja turvallinen. Kun puhut lapsellesi, hän kokee myös, että näet hänet. Se lohduttaa!

9. Löydä oikea kosketus

Kokeile ja löydä vauvasi suosikkikosketus. Joku vauva nauttii, kun laitat käden hänen takaraivolleen. Toinen rauhoittuu, kun silität hiusrajasta nenään. Ehkä löydät juuri oikean kosketuksen, jolla vauva huokaa ilosta ja unohtaa huutamisen.

10. Ole rauhallinen

Oma mielialasi vaikuttaa vauvaasi. Yritä osoittaa, että olet rauhallinen ja selkeä. Silloin on suurempi mahdollisuus, että vauva tuntee olonsa turvalliseksi ja löytää jälleen hyvän tuulen.

11. Puhu ja selitä

Kerro vauvalle, mitä olet tekemässä. Sano ”Näen, että sinua harmittaa, mutta ei hätää, vaihdamme nyt vaipan”. Se viestittää, että hallitset tilannetta ja että hän voi luottaa sinuun.

12. Ota katsekontakti

Lapsellasi on suuri tarve kontaktiin kanssasi, ja katsekontakti tyydyttää tuota tarvetta hyvin. Katso pientäsi silmiin, hymyile, juttele – vauvan kyyneleet voivat hyvinkin muuttua hymyksi.

13. Laula

Äänesi tarkoittaa vauvalle turvaa. Kun laulat, äänesi on pehmeämpi, ja laulaminen itsessään on myönteistä. Laulu lohduttaa itkevää pienokaistasi.

14. Soita vaimeaa musiikkia

Vaimea, rauhallinen musiikki vaikuttaa vauvan mielialaan. Puhutaan jopa erityisestä Mozart-efektistä: vauvojen on huomattu rauhoittuvan kuunnellessaan Mozartia.

15. Anna oma tuoksusi

Uliseeko lapsesi unissasi? Kokeile laittaa vauvan sänkyyn oma t-paitasi. Äidin tuoksu tuo turvaa.

16. Vuorottele 

Vauva voi huomata, että olet uupunut. Siksi voi olla helpottavaa teille molemmille, että annat hoitovastuun välillä toiselle (vähemmän väsyneelle) aikuiselle.

17. Laske vauva sylistäsi

Laita vauva välillä vaunuihin tai kehtoon, jossa voit hyssyttää ja heijata häntä. Saatte hieman hajurakoa ja taukoa toisistanne – joskus tämä voi auttaa.

18. Karsi ärsykkeitä

Kotisi on täynnä visuaalisia kohteita ja joillekin vauvoille se on liikaa. Kokeile poistaa ylimääräisiä ärsykkeitä, kuten pinnasängyn päällä roikkuvia leluja. Saatat huomata, että rauhallisemmassa ympäristössä vauvakin on rauhallisempi.

19. Suojaa melulta

Vauvan voi olla vaikea kestää meteliä. Jos ympärillänne on paljon ihmisiä ja mekkalaa, voit mennä vauvan kanssa toiseen huoneeseen tai suojata hänen korvansa melulta.

20. Ohjaa nukkumisasentoa

Jotkut lapset on levottomia nukkujia – ja heräävät yöllä kääntyessään. Kokeile kapalointia tai unipussia, tai tee sängystä pesämäisempi täkkien avulla.

Lähde: Vores Børn
Kuva: Crestock

Lue myös:

Itkevää vauvaa ei voi hemmotella pilalle
Äidin ja vauvan sydämet lyövät tasatahtia
Vauvan aistit
Vauvan ensimmäiset kuukaudet
Lapset musiikin maailmassa
Kantoliinan kyydissä

Mitä mieltä olet artikkelista?