adx.adform.net/adx/?mid=151190&mkw=KEYWORD
adx.adform.net/adx/?mid=151187&mkw=KEYWORD
adx.adform.net/adx/?mid=151206&mkw=KEYWORD

Painonnousu raskausaikana

Raskausaikana tarvitaan noin 300 ylimääräistä kaloria päivässä. Tätä vastaa yksi juustovoileipä, hedelmä ja lasi maitoa. (Kuva: iStock)

Raskausaikana tarvitaan noin 300 ylimääräistä kaloria päivässä. Tätä vastaa yksi juustovoileipä, hedelmä ja lasi maitoa. (Kuva: iStock) 

Raskausaikana ylimääräisiä kiloja ei kerry vain vatsaan. Myös rinnat kasvavat ja lantiolle kertyy kiloja. Kehon veri- ja nestemäärä lisääntyy ja imetyksen aikana tarvittava rasvavarasto alkaa kasvaa. Keskimäärin paino nousee raskauden aikana 10–16 kiloa.

Kun tulet raskaaksi, kehosi muuttuu. Ylämääräisiä kiloja ei kerry vain vatsaasi. Myös rintasi kasvavat ja lantiollekin kertyy kiloja. Lisäksi kehosi vero- ja nestemäärä lisääntyvät ja alat kehittää rasvavarastoja, joita tarvitset imetyksen aikana.

Painonnousu vaihtelee raskauden eri vaiheissa 

Jos äiti on alipainoinen ennen raskautta, hänen painonsa voi nousta enemmänkin. Ylipainoisilla on rasvavarastoja käytössään jo ennen raskautta, joten heidän painonsa ei taas tulisi nousta samassa määrin.

Raskauden ensimmäisten kolmen kuukauden aikana painonnousu saisi olla melko vähäistä. Yleensä paino nousee tai laskee näinä kuukausina pari kiloa.

Raskauden loppuajan tulisi painon nousta tasaisesti ja asteittain. Normaali painonnousu on 200–800 g viikossa. Tavallisimmin se on suurinta 17.–24. raskausviikkojen aikana ja pienintä viimeisinä viikkoina ennen synnytystä.

Testaa raskausajan riskisi – oletko hyvä koti sikiölle?

Näin paino jakautuu:
 
  • Lapsi: n. 3,6 kg
  • Lapsivesi: n. 0,8 kg
  • Rinnat: n. 0,4 kg
  • Neste kudoksissa: n. 1,2 kg
  • Istukka: n. 0,6 kg
  • Verimäärä: n. 1,2 kg
  • Rasvaa: n. 3,5 kg

Yhteensä: n. 12,3 kg

 

Artikkeli jatkuu ilmoituksen jälkeen
adx.adform.net/adx/?mid=151192&mkw=KEYWORD
adx.adform.net/adx/?mid=151198&mkw=KEYWORD

Nopea painonousu voi olla merkki pre-eklampsiasta

Nopea ja runsas painonnousu, johon liittyy turvotusta, voi olla merkki pre-eklampsiasta eli raskausmyrkytyksestä. Jos epäilet pre-eklampsiaa, ota yhteys neuvolaan. Tilaan on hyvä puuttua mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. Pre-eklampsia voidaan todentaa mittaamalla valkuaisaineet virtsasta.

 

 

 

 

 

Lapsi ottaa tarvitsemansa ravinnon

Monia huolestuttaa pahoinvointiin liittyvä ruokahaluttomuus, jonka seurauksena paino ei nouse. Muista, että lapsi kyllä ottaa tarvitsemansa ravinnon sinun varastoistasi. Lähes kaikilla naisilla nämä varastot ovat riittävät varmistamaan lapsen ravinnonsaannin alkuraskauden aikana. Ja kun lapsi alkaa kunnolla kehittyä ja kasvaa, pahoinvointi on usein loppunut.

Jos paino nousee liian vähän raskauden edetessä, on suuri riski, että lapsen syntymäpaino jää alhaiseksi. Alhainen syntymäpaino altistaa lapsen erilaisille riskitekijöille.

"Sokerilapset" ovat kasvava ongelma

Viime vuosina kasvavaksi ongelmaksi on muodostunut liian isot lapset. Jotkut kutsuvat näitä lapsia ”sokerilapsiksi”, koska äitien lisääntyneen sokerin syönnin katsotaan olevan yksi syy kasvaneeseen syntymäpainoon. Jos lapsi on erityisen iso, keisarileikkauksen ja komplikaatioiden todennäköisyys on suurempi.

Vastasyntyneen keskimääräinen paino on pitkään ollut 3,5–3,6 kg. Pojat painavat tavallisesti hieman enemmän kuin tytöt.

Keskipaino on kuitenkin nousussa. Katso tästä, kuinka paljon vauvat painoivat vuonna 2012!

Jotkut käyttävät raskautta syynä syödä kaikkea, mitä mieli tekee. Se voi kuitenkin kostautua synnytyksen jälkeen, kun äiti haluaisi päästä eroon ylimääräisistä kiloista.

Ei kaksikertaista määrää vaan tuplaten terveellisesti

Älä siis syö kaksinkertaista määrää, vaan tuplaten terveellisesti! Tarvitset vain noin 300 ylimääräistä kaloria päivässä. Tätä vastaa esimerkiksi yksi juustovoileipä, hedelmä ja lasi maitoa. Laihduttamista raskausaikana ei yleensä suositella.

Lue lisää naisen kehon muutoksista raskausaikana Raskaus viikko viikolta -osiosta.

 

 

 

 

 

 

Lue myös:

Lihavuus on riski synnyttäjälle

Ylipainoisena raskaaksiPäivitetty 24.10.2016
ILMOITUS
adx.adform.net/adx/?mid=151193&mkw=KEYWORD
adx.adform.net/adx/?mid=151199&mkw=KEYWORD

Lähetä kommentti
 
 
 
 
merkkiä jäljellä
Kommentteja yhteensä: 0


Päätoimittaja: Petra Lehto
Toimittaja: Jarkko Uro
Forum-vastaava: Päivi Järvinen


RSS-feed www.vau.fi

tarjoaa tukea vanhemmuuteen Vauvan odotus- ja Vauvan syntymä -opaskirjoissa ja Vau.fi-verkkopalvelussa ja lapsille oikeita kirjoja oikeaan aikaan Vaukirja-kerhossa. Autamme lapsia ja vanhempia kehittymään yhdessä. Sandviks – Enriching young minds.

 

Sivun alkuun