Yliaikainen raskaus on yleisin syy synnytyksen käynnistämiselle. Mitä on synnytyksen käynnistäminen ja mitä sen aikana käytännössä tehdään?

Viimeksi päivitetty 1.8.2022

Mitä synnytyksen käynnistäminen tarkoittaa?

Synnytyksen käynnistämisessä kohdun supistustoimintaa stimuloidaan ja kohdunkaulaa kypsytetään. Tämä johtaa siihen, että synnytys alkaa nopeammin.

Millaisissa tilanteissa synnytys päätetään käynnistää?

Yleisesti synnytys käynnistetään jos raskaus on yliaikainen tai jos supistuksia ei tapahdu vaikka lapsivesi on menetetty.

Miten synnytyksen käynnistäminen tapahtuu?

Kohdunkaulasi kertoo paljon: Jos se on vielä sulkeutunut ja kiinteä, sitä ehkä joudutaan pehmentämään lääkityksellä, esimerkiksi emättimeen annosteltavalla prostaglandiinihormonilla. Kypsä kohdunkaula taas on avautunut, lyhentynyt ja pehmeä, ja siihen saattaa tepsiä mekaaninen apuväline, ballonki. Jos kohdunkaulasi on kypsä, synnytys voidaan myös yrittää käynnistää sairaalassa puhkaisemalla sikiökalvot. On hyvä muistaa, että käynnistyksen jälkeinen synnytys ei ole yhtään kivuliaampi kuin normaali synnytys.

Laskettu aika on arvio

Muista, että laskettu aika on suuntaa antava arvio siitä, milloin synnytyksesi saattaa alkaa. Yksikölliset erot raskauden kestossa voivat olla huomattavia, ja raskauksia jotka kestävät 37–42 viikkoa, pidetään normaalin pituisina.

Jos raskaus menee kymmenen päivää yli ultraäänellä arvioidun lasketun ajan, odottava äiti saa yleensä kontrolliajan synnytysosastolle tai äitiyspoliklinikalle — tai peräti ajan, jolloin kirjoittautua osastolle. Tarkastuksessa arvioidaan kohdunkaulan kypsyysaste, sillä se ratkaisee, milloin ja miten synnytys mahdollisesti käynnistetään.

Yliaikaisuus

Yliaikaisuuden syitä ei tunneta hyvin, mutta se tiedetään, että jos naisella on takanaan aikaisempi yliaikainen raskaus, todennäköisyys yliaikaiseen raskauteen seuraavilla kerroilla on suurempi kuin synnyttäjien keskuudessa keskimäärin. Yliaikaisuus on hieman keskivertoa tavallisempaa myös ensisynnyttäjien keskuudessa. Lisäksi ajatellaan, että taipumus olisi jossain määrin perinnöllinen. Vanhemmat synnyttäjät kokevat yliaikaisen raskauden nuoria useammin.

Mitä riskejä yliaikaisuuteen liittyy?

Vaikka kaikki mitä todennäköisimmin sujuu hyvin yliaikaisuudesta huolimatta, muutamiin asioihin on kiinnitettävä huomiota: Vanhenevan istukan toiminta alkaa vähitellen heikentyä, minkä vuoksi on tarkkailtava, että lapsi saa tarpeeksi happea. On myös varmistettava, että kohdussa on tarpeeksi lapsivettä. Lapsen sydänääniä tarkkaillaan ja hänen painonsa arvioidaan ultraäänen avulla.

Yliaikaisuudella ei tiedetä olevan seurauksia lapselle. Yliaikaisen lapsen iho voi olla kurttuinen, kynnet ja hiukset saattavat olla melko pitkät ja ihonalaisen rasvakudoksen vähenemisen vuoksi vauva saattaa näyttää hoikalta.

Voiko synnytystä jouduttaa kotikonstein?

Internetistä löytyy kymmenittäin erilaisia vinkkejä synnytyksen käynnistämiseksi kotikonstein. Kaikkea suositellaan: ananaksesta ja tulisesta ruuasta vyöhyketerapiaan ja homeopatiaan. Vain harvan kotikonstin tehoa tosin on voitu tieteellisesti todistaa.

Seksi on yksi mahdollisesti toimiva keino, sillä orgasmi vapauttaa naisen elimistössä oksitosiinia, joka saa kohdun supistelemaan. Siemennesteessä puolestaan on luonnon omaa prostaglandiinia, joka auttaa kypsyttämään kohdunkaulaa.

Joissain vinkeissä mainittua risiiniöljyä EI missään nimessä kannata kokeilla, sillä synnytyksen käynnistäjäksi siitä ei ole. Enimmäkseen risiiniöljy aiheuttaa pahoinvointia, oksentelua, ripulia, kouristelua ja elimistön kuivumista, josta saattaa koitua haittaa syntymättömälle lapsellesi.

Akupunktiosta apua?

Akupunktion tehoa synnytyksen käynnistäjänä on alettu viime vuosina tutkia jonkin verran. Näyttää siltä, että akupunktio nopeuttaa kohdunkaulan kypsymistä, lyhentää synnytyksen kestoa ja lievittää synnytyskipuja.

Suomessa akupunktiota ei juuri ole käytetty synnytyksen käynnistämiseen, mutta synnytyskipujen hoidossa sen teho on jo tunnustettu.

Lähteet: Terveyskirjasto | Terveyskylä | Tays

Lue myös:

Mitä mieltä olet artikkelista?