Vastaajan kysymykseen risiiniöljyn käytöstä synnytyksen käynnistäjä asiantuntijalla on hyvin yksiselitteinen vastaus

Viimeksi päivitetty 14.6.2017

Kysymys:Suomalaisetkin keskustelupalstat ovat täynnä äitien kirjoituksia risiiniöljystä synnytyksen käynnistyksessä. ”Virallista” ammattilaisten antamaa opastusta suomeksi ei sen sijaan löydy mistään. Saako risiiniöljyä käyttää vai ei? Mikä on suositus? Minusta tämä olisi tärkeä kysymys vastattavaksi, koska tätä näyttävät monet kärsimättömät äidit joka tapauksessa pohtivan.

Tiedoksi, että Saksassa risiiniöljy on melko yleisesti käytössä, vaikka osa lääkäreistä sanoo sen aiheuttavan mahdollisia verenvuotoja, repeämiä, sikiön sydänäänen heikkenemistä ja sikiön ulosteiden pääsyä lapsiveteen. Tämä on yksi syy kysymykseeni: Uskallanko käyttää risiinöljyä, jos saksalainen kätilöni sitä minulle tahtoo antaa?

Vastaus:

Risiiniöljyä EI missään tapauksessa tule käyttää synnytyksen käynnistykseen. Kylläpä Saksanmaalla on erikoiset hoitolinjat. Risiiniöljyä ei kyllä suomalaisen hoitokäytännön mukaan anneta enää missään eikä edes minun 30-vuotisen urani aikana ole annettu; ehkä jossain Viipurin lääninsairaalassa historian hämärässä.

Risiiniöljy kun on potentti aine ja aiheuttaa kovan sekä ankaran ripulin. Siinä voi odottavan äidin nestetasapaino heilahtaa pahan kerran, verenpaineet laskea ja tulla hyvinkin juuri nuo mainitut komplikaatiot, pahinpana vihreä lapsivesi ja sikiön hapenpuute (asfyksia).

Synnytyksen käynnistyminen on edelleen ”hämärän peitossa”. Kolmen s:n metodi ei toimi (sauna, seksi, siivoaminen) eikä oikein muukaan kansan uskoma aktiviteetti.

Nännien manipulaatio (koskettelu) lisää teoreettisesti oksitosiini-hormonin eritystä aivolisäkkeestä ja voi siten jonkin verran saada aikaan myös supistuksia. Luultavimmin äiti ja sikiö viestittävät keskenään jollain tavalla ja synnytys käynnistyy. Risiiniöljy pitää kyllä unohtaa tässä yhteydessä.

Tapio Kurki, dosentti, perinatologian erikoislääkäri

Mitä mieltä olet artikkelista?