adx.adform.net/adx/?mid=151190&mkw=KEYWORD
adx.adform.net/adx/?mid=151187&mkw=KEYWORD
adx.adform.net/adx/?mid=151206&mkw=KEYWORD

Kivunlievitys synnytyksessä

Synnyttäjä päättää: epiduraalilla vai ilman?

Epiduraalin laittaa anestesialääkäri. (Kuva: Shutterstock)

Epiduraalin laittaa anestesialääkäri. (Kuva: Shutterstock) 

Epiduraali on suosituin synnytyspuudutus. Lue jutusta epiduraalin hyvät ja huonot puolet.

Näin se tehdään: Synnyttyjän iho pestään alaselässä sijaitsevalta pistokohdalta. Äidin käteen laitetaan verisuonikanyyli, sillä epiduraalin aiheuttamissa harvinaisissa komplikaatioissa äidille pitää saada välittömästi lääkkeitä tai nesteytystä.

Äiti asettuu kyljelleen tai nuokkuvaan istuma-asentoon. Lääkäri paikallispuuduttaaa kohdan, josta epiduraalineula työnnetään sisään. Puudutuksen jälkeen lääkäri työntää erikoisneulalla selkäydinkanavan sisällä olevaan epäiduraalitilaan pienen putken, jota pitkin puudutusainetta voidaan syöttää. Epiduraali laitetaan supistuksien välissä, sillä äidin täytyy olla toimenpiteen aikana liikkumatta. Kun epiduraaliletku on kanavassa, letkun pää teipataan selkään kiinni.

Epiduraalin laittaminen on vaativa toimenpide. Sen voi tehdä ainoastaan anestesiologian erikoislääkäri. Siksi puudutusta ei aina saa välittömästi. Varsinkin yöllä erikoislääkärien palvelut saattavat olla kortilla.

Lue myös: Perätilasynnytys 


Puudutusaine

”Epiduraalipuudutusaine on sekoitus pitkävaikutteisia laimeita puudutteita ja lyhytvaikutteisia morfiinijohdannaisia aineita. Puudutusaineet vaikuttavat yhdessä synergisesti eli ne vahvistavat toisiaan”, anestesiologian erikoislääkäri Johanna Sarvela sanoo.

Epiduraaliseos syötetään letkua pitkin epiduraalitilaan äidin selkäydinkanavaan. Aine puuduttaa hermot, jotka välittävät supistuskipua. Puudutus alkaa vaikuttaa 10–20 minuutin kuluessa ja se kestää noin kaksi tuntia.

”Pääsääntöisesti vain ohuet kipuhermot puutuvat ja synnyttäjän lihasvoimat pysyvät normaaleina. Potilas voi esimerkiksi käydä WC:ssä tietyn varoajan jälkeen puudutuksesta”, Sarvela huomauttaa.

Lue myös: Pissasinko housuun? 

Artikkeli jatkuu ilmoituksen jälkeen
adx.adform.net/adx/?mid=151192&mkw=KEYWORD
adx.adform.net/adx/?mid=151198&mkw=KEYWORD

Puudutuksen hyötyjä

”Epiduraalipuudutus voi parantaa hapensaantia, kun äidin verenkierto ja hengitys kivunlievityksen jälkeen normalisoituvat”, Sarvela huomauttaa.

Hapensaannista voi olla hyötyä riskiäideille, joilla on jokin perussairaus tai raskausmyrkytys.

"Raskausmyrkytykseen kuuluu usein istukan toiminnan häiriö. Tästä seuraa sikiön pienentynyt hapensaanti. Normaalisynnytyksessä hapensaannin lisäyksellä ei ole merkitystä, mutta tilanteissa, joissa hapensaanti on huonontunut, kivunhoito parantaa usein sikiön tilaa", Sarvela sanoo.

Tärkeintä epiduraalissa on kuitenkin kipua lievittävä vaikutus. Sarvela pitää nykyaikaisena, että äidin kivunlievitystoiveita kuunnellaan.

”Kivunlievitys on monille tärkeä asia. Äidillä on oikeus saada hyvä kivunlievitys. Kova kipu voi aiheuttaa jopa psyykkisiä ongelmia, joista voi olla pitkäaikaista haittaa”, Sarvela huomauttaa.

Lue myös: Syöksyen maailmaan

Haittavaikutuksia

Puudutus voi laskea verenpainetta, aiheuttaa kutinaa tai lämmönnousua. Sen vuoksi esimerkiksi verenpainetta seurataan tarkasti puudutuksen laittamisen jälkeen. Sikiön syke saattaa myös hetkellisestä laskea puudutuksen seurauksena.

”Pitkäkestoisissa puudutuksissa lihashermot saattavat puutua”, Sarvela huomauttaa.

Jos puudutus vie lihastehoa, hankaloituu myös itse synnytys. Tämä näkyy tilastoissa.

”Puudutusten on osoitettu pidentävän jonkin verran ponnistusvaiheen kestoa. Puudutetuissa synnytyksissä voidaan myös joutua tavallista useammin imukuppisynnytyksiin. Keisarileikkauksia puudutukset eivät lisää”, Sarvela sanoo.

Keskustele aiheesta foorumilla: Epiduraalilla vai ei?

Lähde: Terveyskirjasto: Synnytyskipu – anestesialääkärin opas potilaallePäivitetty 16.05.2016
ILMOITUS
adx.adform.net/adx/?mid=151193&mkw=KEYWORD
adx.adform.net/adx/?mid=151199&mkw=KEYWORD

Lähetä kommentti
 
 
 
 
merkkiä jäljellä
Kommentteja yhteensä: 0

Lue myösLue myös

Päätoimittaja: Petra Lehto
Toimittaja: Jarkko Uro
Forum-vastaava: Päivi Järvinen


RSS-feed www.vau.fi

tarjoaa tukea vanhemmuuteen Vauvan odotus- ja Vauvan syntymä -opaskirjoissa ja Vau.fi-verkkopalvelussa ja lapsille oikeita kirjoja oikeaan aikaan Vaukirja-kerhossa. Autamme lapsia ja vanhempia kehittymään yhdessä. Sandviks – Enriching young minds.

 

Sivun alkuun