Imetyksen onnistuminen mietityttää monia äitejä. Lue Imetyksen tuki ry:n vinkit siitä, kuinka imetys onnistuu.

Viimeksi päivitetty 26.1.2014

1. Hanki imetystietoa jo raskausaikana



Hyvillä tiedoilla varustettuna melkein kaikki naiset pystyvät imettämään

Ensimmäinen imetys tapahtuu pian synnytyksen jälkeen. Jos äidillä ei ole synnyttämään mennessään vielä minkäänlaista käsitystä imetyksestä, tiedon hankkimisen kanssa on jo kiire.

”Moni odottaja sanoo ennen synnytystä, että imetys onnistuu jos on onnistuakseen”, Imetyksen tuki ry:n vertaistukikoordinaattori Liisa Ansio kertoo.

Äidin tietämys imetykseen liittyvistä asioista vaikuttaa kuitenkin oleellisesti imetyksen onnistumiseen. Jos äitiä ei ole opastettu riittävän hyvin imetyksessä, imetyksen onnistumisen mahdollisuus laskee. Hyvillä tiedoilla varustettuna melkein kaikki naiset pystyvät imettämään.

2. Vala itseesi itseluottamusta

Maidon riittäminen huolestuttaa monia imettäjiä. Huoli johtaa siihen, että lapselle annetaan lisämaitoa pelkästään varmuuden vuoksi.

Lisämaito on kuitenkin imetyksen onnistumisen kannalta ongelmallista. Ylimääräinen maito vähentää lapsen rintamaidon tarvetta. Koska rinnan imeminen vähenee, samalla äidin maidontuotanto laskee ja silloin lisämaitoa joudutaan antamaan enemmän. Lopulta rintamaitoa ei enää saada riittämään.

”Rinnassa ei ole virtausmittaria. Mistä äiti voi oikein tietää, että vauva on kylläinen?” Ansio kertoo äitien huolesta.

Jos lapsi kasvaa, kaikki on hyvin. Itkuisuus ei välttämättä tarkoita, ettei maito riittäisi, sillä itkevällä lapsella voi olla maidosta riippumattomia vaivoja.

Parhaiten maidon riittävyyttä voi seurata laskemalla vaippoja. Maito riittää silloin, kun vauvalla on 5–8 märkää pissavaippaa päivässä. Kahdessa vaipassa vuorokauden sisällä pitäisi löytyä kahden euron lantin kokoinen kakka. Myös kakan rakennetta voi tutkia.

”Jos kakan seassa on raejuuston näköisiä möykkyjä, äiti voi olla varma siitä, että vauva saa riittävästi rasvaista maitoa”, Ansio kertoo.

Muista, että olet maailman paras imettäjä juuri sinun lapsellesi! Onnistut kyllä!

Näin onnistut!

– Aloita imetys heti synnytyksen jälkeen.
– Varaa imetykseen aikaa. Alussa yksi imetyskerta voi kestää yli tunnin. Vauvaa pitää imettää vähintään kahdeksan kertaa päivässä. Viiden viikon imetyksen jälkeen imetyksestä tulee nopeampaa kuin vauvan pulloruokkiminen.
– Usko maidon riittävyyteen. Jos epäilys herää, laske pissavaipat.
– Vältä lisämaidon antamista. Lisämaito tyrehdyttää nopeasti rintamaidon erityksen.
– Varmistu vauvan oikeasta imuotteesta. Imetyksen ei pitäisi sattua!


3. Aloita imetys heti synnytyksen jälkeen ihokontaktissa

Imetyksen tiedetään saavan parhaan alun, kun vauva pääsee heti syntymän jälkeen ihokontaktiin äidin kanssa. Kun vauva on ihokontaktissa, hän ryömii äidin rinnalle refleksinomaisesti.

”Meillä on tietoa siitä, että varhaiset imetysongelmat vähenevät, kun vauva saa olla syntymän jälkeen häiriöttömässä ihokontaktissa äidin kanssa”, Ansio sanoo.

Ensimmäisen imetyksen kanssa ei tarvitse kiirehtiä. Vauvan on hyvä antaa toipua rauhassa synnytyksestä. Imetyksestä ei tarvitse stressata. Vauva pärjää kohdussa keräämällään vararavinnolla.

4. Järjestä kotiolot rauhallisiksi

Imettämiseen menee yllättävän paljon äidin aikaa. Lasta pitää imettää vähintään kahdeksan kertaa vuorokaudessa. Yksi imetyskerta voi viedä imetyksen alkumetreillä jopa yli tunnin.

Kotiin kannattaa järjestää helposti laitettavaa ruokaa. Isän kannattaa sijoittaa isyysvapaa vauvan syntymän tienoille. Isä ei imetä, joten hänen on helppo kokata äidille välipaloja ja hoitaa vauvaa muilla tavoin.

”Imetys on aluksi hitaampaa kuin pulloruoan syöttäminen. Kärsivällisyys kuitenkin palkintaan

”Vauvan kylvetys, hieronta ja vaipanvaihdot ovat läheisyyden hetkiä samalla tavalla kuin imetys. Ne sopivat luontevasti toiselle vanhemmalle”, Ansio muistuttaa.

Äidin pitää saada keskittyä imetykseen. Isä voi hoitaa sillä välin juoksevia asioita. Myöskään vieraiden passaaminen ei sovi imetystä aloittavalle äidille. Vauvaperheen kannattaakin sanoa vieraille, että tuovat omat pullat mukanaan ja tiskaavat astiansa mennessään.

Imetys on aluksi hitaampaa kuin pulloruoan syöttäminen. Kärsivällisyys kuitenkin palkintaan. Kun vauva on viisi viikkoa vanha, imetys ja pulloruokinta vievät yhtä paljon aikaa. Tästä eteenpäin imetys on pulloruokintaa nopeampaa.

5. Koska vauva haluaa syödä?

Monet ajattelevat, että vauvalla on nälkä vasta silloin, kun lapsi huutaa naama punaisena. Tämä ei kuitenkaan pidä paikkaansa. Huutavaa lapsi on kertonut nälästään jo aikaisemmin.

Näistä viesteistä voi päätellä vauvan kaipaavan välipalaa:

– Vauva aukoo suutaan ja maistelee sormiaan.
– Vauva availee suutaan kuin syöden ilmaa.
– Vauva imee sormiaan ja maiskuttelee.

Kun vauvan nälkäviestintä muuttuu levottomaksi kitinäksi tai itkemiseksi, äidin pitää rauhoittaa lapsi ennen syöttämistä.

6. Imuote kuntoon

Jos imetys sattuu äitiä, imetysote ja -asento ovat hyvin todennäköisesti väärät.

Imetysasennon on hyvä olla seuraavanlainen: Mahat vastakkain. Vauvan nenä nännin kohdalle ja vauvan napa äidin napaa vasten. Muista, että vauvan pitää pystyä liikuttamaan päätään.

Otetta ei pysty tarkistamaan muuten kuin aivan läheltä. Jos nänni ja suurin osa nännipihasta menee vauvan suuhun, vauvalla on todennäköisesti oikea imuote.

Imuotteen korjaamisessa auttaa neuvolan terveydenhoitaja, imetyspoliklinikat ja imetystukiäidit.

7. Näin saat maidon maistumaan

Monilla vauvoilla on eri vaiheessa imetystä harventuneen imemisen kausia tai jopa maitolakkoja. Ansio neuvoo kokeilemaan ihokontaktia. Hän tietää useita tapauksia, joissa vauvan kadonnut imuhalu on löytynyt, kun äiti on esimerkiksi kantanut vauvaa koko päivän kantoliinassa.

Ihokontaktin lisäksi äiti voi kokeilla suihkua. Suihkussa vauva saattaa innostua imemään rintaa. Myös äidin näennäinen välinpitämättömyys vauvan syöttämistä kohtaan voi houkutella isomman vauvan rinnalle.

”Äiti voi vaikkapa lueskella sängyssä kirjaa rintaliivit päällään. Kiipeillessään äidin päällä vauva saattaa muistaa tissit”, Ansio sanoo.

8. Älä stressaa

Stressaaminen ei tee hyvää imetykselle eikä myöskään äitiydelle. Imetystä ei kannata suorittaa hampaat irvessä.

”Vaikka pieniäkin haasteita tulee, kannattaa etsiä apua, tukea ja neuvoja”, Ansio kehottaa.

Ei ole myöskään syytä vaipua epätoivoon, jos imetys ei syystä tai toisesta onnistu.

”Tärkeintä on, että vauva pääsee äidin sydämeen”, Ansio muistuttaa.

Foorumilta: ”Hirveä olo, kun imetys ei onnistunut”

”Aluksi maitoa tuli niin paljon, että pystyin pakastamaan sitä. Maitoa valui rinnasta, toista rintaa en imettänyt laisinkaan, kun vauva sai tarpeeksi jo yhdestä rinnasta”, nimimerkki kirjoittaa Vau.fi:n foorumilla.

Yhtenä päivänä tapahtui jotain.

”Imetin kummatkin rinnat, mutta vauva oli max 30 minuuttia tyytyväinen ja alkoi itkeä”, äiti kirjoittaa.

Aluksi äiti piti itkun syynä jotain muuta kuin nälkää.

”Vaippa ei ole kastunut päivän aikana laisinkaan. Soitin äidilleni, että mitähän nyt pitää tehdä, hän neuvoi että kokeile lisistä, että pakkohan vauvan on saada ruokaa”, äiti kirjoittaa.

Illalla kolmeviikkoinen vauva kulautti kaksi desiä tuttipullomaitoa.

”Aloin sitten antaa imettämisen lisäksi aina lisäruokaa”, äiti summaa.

Lisämaitokierre teki lopulta imettämisen mahdottomaksi.

”Viikkoja kului. Sitten oli 2kk neuvola. Aloin itkeä siellä ja sanoin että imettäminen ei onnistu. Tuntui että olin epäonnistunut äitinä. Pelotti, että minut tuomitaan. Oli aivan hirveä olo!”

Keskustele Vau.fi:n foorumilla imettämisen epäonnistumisesta.

Mitä mieltä olet artikkelista?