Usein sanotaan, ettei alle yksivuotiasta lasta saisi viedä saunaan. Jos vauvan kuitenkin haluaa ottaa mukaan saunaan, lyhyt visiitti ei ole vahingoksi – kunhan muistaa pari tärkeää seikkaa.

Saunominen kuuluu suomalaiseen kulttuuriin, ja monissa perheissä lapset totutetaan saunaan jo hyvin pienestä pitäen. Usein tuoreet vanhemmat kuitenkin miettivät, mikä on sopiva ikä saunomisen aloittamiselle.Täysin kiveen hakattua ikärajaa ei kaiketi ole olemassakaan, mutta monesti kuulee sanottavan, ettei alle 1-vuotiasta tulisi viedä saunaan. Vuoden ikäraja perustuu siihen, että pienen lapsen elimistö ei vielä pysty säätelemään lämpötilaansa samalla tavalla kuin aikuisen keho.

Kehittymätön lämmönsäätelyjärjestelmä

Saunassa ilman korkea lämpötila ja sen nopea vaihtelu ovat haastavia elimistön lämmönsäätelyjärjestelmälle. Ainut keino elimistön tasalämpöisyyden ylläpitoon ja lämmön poistamiseen on hikoilu. Lapsen lämmönsäätelyjärjestelmä on kuitenkin vielä kehittymätön,  hikoilukyky alhainen ja ihonalainen lämpöä eristävä rasvakudos niukka.

Pienillä lapsilla on myös kokoonsa nähden suuri ihon pinta-ala, jolloin pikkulapsi kuumenee samassa lämpötilassa enemmän kuin aikuinen. Näin ollen lapsen ”ydinlämpötila” eli peräsuolilämpö alkaa kohota heti saunaan tultua ja jatkuu koko saunomisen ajan.

Muutaman minuutin löylyt vauvalle

Jos vauvan mielii viedä saunaan, se kannattaa tehdä saunan jälkilämmössä. Silloinkin vauvaa on syytä pitää sylissä alalauteilla ja saunoa vain muutaman minuutin ajan. Ethän heitä löylyä, kun vauva on saunassa.

Taaperon puolestaan voi istuttaa hetkeksi esimerkiksi pesuvatiin saunan lauteelle. Lapselle tulee antaa vettä juotavaksi heti saunomisen jälkeen.

Lähde: Suomen Saunaseura

Mitä mieltä olet artikkelista?