Kun esikoinen syntyy, useaissa perheissä siirrytään varkain perinteisten sukupuoliroolien mukaiseen työnjakoon. ”Nainen saattaa kärsiä siitä, että hänen pitää huolehtia kaikesta. Mies saattaa taas kärsiä siitä, että nainen ottaa liikaa valtaa perheasioista ja syyttää miestä siitä, ettei hän osaa tehdä mitään oikein”, tutkija Anu Raijas kertoo.

Viimeksi päivitetty 11.2.2013

Tuoreiden vanhempien pinnaa kiristää usein töiden epätasainen jakautuminen ja oman ajan puuttuminen.


 


”Kun ensimmäinen lapsi syntyy perheeseen, parisuhteessa siirrytään perinteisiin sukupuolirooleihin ja niiden vaatimiin tehtäviin”, pikkulapsiperheiden nettikeskusteluja tutkinut Anu Raijas kertoo.

Siirtymä tapahtuu tyypillisesti ilmaan minkäänlaista neuvottelua.

”Esimerkiksi nainen saattaa kärsiä hiljaa siitä, että hänen pitää huolehtia kaikesta. Mies saattaa taas kärsiä siitä, että nainen ottaa liikaa valtaa perheasioissa ja syyttää miestä siitä, ettei tämä osaa tehdä mitään oikein”, Raijas sanoo.

Jos perheen toimintatavoista ja vastuualueista ei käydä kunnollista keskustelua, ongelmat jäävät kytemään pinnan alle.

Lue myös: Kuka teillä päättää?

Omaa aikaa

Raijaksen tutkimuksessa tuli esille, että ”oma” ja ”itse” -sanat toistuivat eroa käsittelevissä nettikeskusteluissa.

”Molemmat puolisot tarvitsevat omaa aikaa”, Raijas muistuttaa.

On hyvin ongelmallista, jos töiden jakamisesta ja puolisoiden ajankäytöstä ei pystytä sopimaan yhdessä. Ilman neuvottelua päädytään tyypillisesti epätyydyttävään ratkaisuun.

”Neuvottelematon tilanne voi saada aikaan säröjä parisuhteeseen. Se on tie, joka voi pahimmillaan johtaa eroon”, Sailas sanoo.

Lue myös: Pettämisestä voi selvitä

Isät syrjäytyvät?

Siinä missä äideille kasautuu usein kotitöitä, pikkulapsiperheiden isät saattavat syrjäytyä vauva-arjesta. Isän varhainen vuorovaikutus vauvan kanssa on kuitenkin tärkeää miehen isäksi kasvamisessa.

”Parasta olisi, jos isä voisi ottaa edes osan vanhempainvapaasta”, Raijas sanoo.

Isyys ei kuitenkaan ole aitoa, jos se on äidin vaatimaa ja määrittelemää. Miehen täytyy itse haluta viettää aikaa lapsen kanssa.

”Tarvitsemme ilmapiirin muutosta. Esimerkiksi monilla työpaikoilla karsastetaan, että isä jää hoitamaan lasta kotiin. Edelleen ajatellaan vahvasti, että nainen on päävastuussa lapsista”, Raijas sanoo.

Mitä mieltä olet artikkelista?