Kun perheessä on pieniä lapsia, on luonnollista että haluja ja mahdollisuuksia seksiin on vähemmän. Seksologi kehottaa vähentämään odotuksia tässä vaiheessa elämää.

Viimeksi päivitetty 4.6.2012

”Minulla on käsitys, että monet ihmiset yrittävät nykyään hallita kaikkea. ”Vauva ei ole este, jos haluan jotain.” He haluavat hallita kaikkea, ja tekevät itselleen karhunpalveluksen, kun he kuvittelevat pystyvänsä siihen. Todellisuus onkin sitten usein toista. Pitäisi osata ajatella, että silloin kun kotona on pieniä lapsia, tulet olemaan väsynyt, ja se vaikuttaa parisuhteeseen ja sukupuolielämään. Jos on realistiset odotukset, on todellisuus helpompi hyväksyä”, sanoo norjalaisen Tromssan yliopiston terveystieteiden tiedekunnan professori Bente Træen.

Hän uskoo, että pikkulapsiaika on yksi vaikeimmista vaiheista parin seksielämässä. Ajattelu, että ”kaikilla muilla” on asiat niin paljon paremmin, ei ole hedelmällistä.  Pienten lasten vanhemmilla on vähemmän seksiä, niin se vain on.

Vanhempina arki on helposti yhtä hullunmyllyä. Myös seksologi Thore Langfeldt uskoo pienten lasten vanhempien seksielämän olevan väkisinkin hieman vaisumpaa.

”Vanhemmat tekevät usein paljon töitä ja ovat väsyneitä. Kun elämä on joka päivä kiirettä täynnä, jää seksille vähän aikaa, hän sanoo.

Langfeldt ei näe mitään yksinkertaista ratkaisua seksivajeeseen. Silloin kun pariskunnalla on illlalla edes vähän aikaa toisilleen, ovat he usein niin väsyneitä, että nukkuminen menee etusijalle ennen seksiä.

”Puolisoiden tulee vain yrittää pitää huolta itsestään ja omasta seksuaalisuudestaan ​​tämän vaiheen aikana”, Langfeldt summaa.

Lue myös: Tähänkö se tyssäsi?

Kallisarvoinen aika

Langfeldtin mukaan monella kokopäiväisesti työskentelevällä vanhemmalla on hyvin vähän omaa aikaa. Mutta pieni hengähdystauko arjesta olisi tärkeää jokaiselle yksilölle ja jokaiselle parisuhteelle. Esimerkiksi viikonloppu silloin tällöin pois arjen ympyröistä olisi erittäin hyödyllinen pikkulasten vanhemmille sekä yksilöinä että pariskuntana.

Tämä voi käytännössä kuitenkin olla haasteellista, sillä aina ei hoitoapua heltiä helposti.

”Isovanhemmat ovat nykyään yhtä kiireisiä kuin heidän vanhempansa”, pohtii Langfeldt.

Bente Træen sanoo, että pariskuntien olisi osattava asettaa parisuhde etusijalle. ”Jos sinulla ei ole isovanhempia käytettävissä hoitoavuksi, pyydä ystäviä lapsenvahdeiksi tai hanki maksullinen lastenvahti. Vähintään kerran kuukaudessa kannattaa ottaa parisuhdeaikaa”, hän sanoo.

Älä anna konfliktien kasvaa

Jos parisuhdeaikaa on hyvin harvoin, on vaarana että puolisot etääntyvät toisistaan niin, että konfliktin ainekset ovat helposti käsillä, varoittaa Træen. Jos suhteesta ei ole pidetty arjessa huolta, ei lemmenloma Pariisiin olekaan ehkä niin romanttinen kuin puolisot olivat kuvitelleet.

”Kyse on kyvystä ja halusta tehdä aikaa toisilleen kaiken kiireenkin keskellä”, sanoo Træen.

”Rakkausaika” ei kuitenkaan ole synonyymi seksille. Mutta kun on hauskaa yhdessä, se voi tietysti johtaa seksiinkin.

”Naiselle on tärkeää olla hyvinvoiva ja levännyt. Silloin halutkin tulevat. Mutta kyse on myös siitä, että tulee nähdyksi ja tunnustetuksi kumppaninsa silmissä, ja sille taas luodaan pohjaa jokapäiväisessä elämässä”, hän sanoo.

Træen myös korostaa, että suhteessa hiertävät asiat tulisi puida ennen lemmenlomalle kirmaamista.

”Ajatus, että voidaan vain karata pois viikonlopuksi, ja seksihalut ilmaantuvat oitis, ei useinkaan toimi. Suuret ongelmat täytyy ratkaista ensin. Lemmenloma Pariisissa ei välttämättä ole niin romanttinen, mitä puolisot olivat kuvitelleet, jos parisuhde on ollut huonolla hoidolla ja epätasapainoinen”, hän sanoo.

Lue myös: Odotuksia, toiveita ja tarpeita

Seksi ja tunteet naisilla ja miehillä

Naisilla himo ja tunteet kulkevat käsi kädessä: himo on merkki rakkaudesta ja omistautumisesta. Miehille taas seksiin voi liittyä monenlaisia tunteita, kertoo Træen.

Tutkimusten mukaan naiset ajattelevat harrastavansa seksiä melko usein, kun taas miehet ajattelevat harrastavansa seksiä liian harvoin.

”Harvemmin kuitenkaan on niin, että mies olisi aina halukas ja nainen ei koskaan halua”, huomauttaa Træen.

Hän sanoo, että miehen haluttomuus voi olla tälle vaikeammin käsiteltävä asia, koska miesten odotetaan olevan aina halukkaita. Naisten haluttomuudesta puhutaan paljon enemmän.

”Yleisin syy miesten haluttomuuteen on väsymys ja suuri työmäärä töissä. Naiset ovat haluttomia silloin, kun kommunikaatio kumppanin kanssa parisuhteesta ja seksistä on huonoa, tai jos työasiat tulevat kotiin”, kertoo Træen.

Lue myös: Isät kaipaavat lisää seksiä

Ota vastuu itse

Nähdyksi tuleminen ja puolisolta saatu tunnustus on tärkeää sekä miehelle ja naiselle. Mutta Træen mielestä meidän on otettava vastuu siitä itse.

”Vaadi, että sinut huomataan. ”Näytä, että arvostat minua!” Sanoita tunteesi”, hän kannustaa.

Parisuhteen konflikteissa saatetaan herkästi mennä puolustuskannalle. Puolustajan rooli on sekä raskas että vaativa.

”Se voi tuntua siinä tilanteessa luonnolliselta. Tuntuu tärkeämmältä huolehtia omien rajojen puolustamisesta kuin kuunnella kumppania. Ehkä ajatus on, että tiedät mitä kumppani ajattelee, eikä hänkään kuuntele sinua kunnolla, hän sanoo.

Lue myös: Kun loukkaamme toisiamme

Tunteiden ja ajatusten jakaminen siitä, mikä suhteessa mättää, voi olla vaikeaa. Træen kehottaa kokeilemaan esimerkiksi puhumissääntöä.

”Kumpikin puhuu vuorollaan 15 minuuttia. Tuon vartin aikana puhujaa ei saa keskeyttää, vaan toisen pitää keskittyä kuuntelemaan loppuun saakka. Se voi olla vaikeaa monille, mutta kannattaa yrittää.”

Joskus saattaa myös olla avartavaa nähdä kumppani toisen silmin.

”Voi olla hyödyllistä, jos joku muu flirttailee kumppanisi kanssa. Saatat ajatella: ”Vau, näkeekö hän jotain mitä minä en näe?” Meidän täytyisi aina olla uteliaita toisistamme”, Træen neuvoo.

Velvollisuusseksiä

Pikkulasten vanhemmat voivat päätyä velvollisuusseksin noidankehään. Siinä usein mies haluaa, ja nainen ei. Velvollisuusseksi on myös paljon vaikeampaa toteuttaa käytännössä, jos mies on haluton osapuoli.

Træen kuvaa: Illalla, kun lapset ovat nukahtaneet ja nainen istuu rättiväsyneenä sohvalla. Hän  ajattelee: ”kohta mies luultavasti pyytää seksiä”. Se tuntuu naisesta raskaalta, koska hän on liian väsynyt. Mutta kenties hän ajattelee, että koska hän on jo kolmesti torjunut miehen, hänen täytyy suostua tänään. ”Toivon vain, se menee nopeasti”, nainen ajattelee. Mies yrittää lämmitellä häntä, mutta naista ei huvita, hän ei jaksa esileikkiä. Niinpä nainen tekee aloitteen, kutsuu miehen sellaiseen asentoon, jossa hän tietää, että yhdyntä on nopeimmin ohi. Seksin jälkeen nainen yrittää nukkua, mutta vatvoo ajatuksissaan, miten inhottavaa se kaikki oli. Nainen on harmistunut kumppaniinsa ja pettynyt itseensä.

”Velvollisuusseksi on vahingollista, koska se panee liikkeelle suuren vihan kumppania kohtaan. Lisäksi siinä pettää itseään”, Træen sanoo.

Lue myös: Seksiä kumppanin mieliksi: ”Prostituutiota!”

Hän myös muistuttaa, että on olemassa vaihtoehtoja yhdynnälle. Ehkä molemmat saavat enemmän hyötyä hieronnasta tai muusta hellimisestä.

”Itse asiassa yhdynnän kieltämisestä voi olla hyötyä. Silloin täytyy harjoitella seksiä ilman penetraatiota. Löytää toistensa erogeenisia alueita, kutitella, yksinkertaisesti valmistella vartaloa uudelleen seksuaaliselle kosketukselle”, hän sanoo.

Træen sanoo, että seksiä pitäisi harrastaa vain silloin, kun molemmat haluavat.

”Tai ainakin molemmilla pitäisi olla halua haluta.”

Lue myös: Pienistä hellyydenosoituksista suureen intohimoon

Kyllä se siitä

Jos seksielämäsi siis on laimeaa ja lapsesi pieniä, et ole asian kanssa yksin. Langfeldtin mielestä ei ole syytä olla huolissaan.

”Tässä ja nyt voi olla lohdullista tietää, että halut ja seksielämä tulevat kyllä vielä takaisin. Kunhan lapset ovat isompia ja saat enemmän aikaa itsellesi, halut ja seksi palaavat, hän sanoo.

Vaikka se voi tuntua pitkältä odotusajalta niille, joilla on pieniä lapsia talossa, aika kuluu kuitenkin nopeasti, uskoo Træen.

”Kun osaa odottaa realistisesti, että elämä tulee olemaan levotonta ja väsyttävää näiden vuosien aikana, osaa myös varautua siihen, että seksielämäkin on hetkellisesti erilaista. Niin kauan kuin onnistutte löytämään aikaa toisillenne ja osaatte kommunikoida toisillenne, pääsette tämän ajanjakson ylitse yhdessä. Mutta seksielämän jatkaminen voi olla hankalaa, jos parisuhde on typistynyt lastenhoitoon keskittyneeksi yhteistyösuhteeksi. Parisuhteen eteen on toimittava joka päivä, hän summaa.

Lue myös: Vanhempia – mutta myös rakastava pari

Træen listaa viisi suositusta pienten lasten vanhemmille:

-Ole realisti ja osaa odottaa hetkellisesti laimeampaa seksielämää 
-Varaa aikaa jollekin mukavalle yhteiselle tekemiselle
-Hyödynnä mahdollisuus saada lapsenvahti
-Ole utelias ja tutki kumppaniasi
-Anna kiitosta ja tunnustusta arjessa

Teksti: Maren Eriksen

Lue myös:

Parisuhteen seksuaalisuus herää erilaisuudesta

Pakenetko sinä parisuhdettasi äitiyteen?

Viisi rakkauden kieltä

Kun lapsi näkee vanhemmat petipuuhissa

Mitä mieltä olet artikkelista?