Lapsen kuljettaminen kasvot menosuuntaan on julmaa, stressaavaa ja pelottavaa lapselle, lasten ja perheiden terveyteen perehtynyt prosessori varoittaa.

Viimeksi päivitetty 23.8.2011

Daily Mail -lehden haastattelema professori Cathrine Fowler on sitä mieltä, että kantoliinassa, rintarepussa tai rattaissa kasvot menosuuntaan kulkeva lapsi saa aivan liikaa ärsykkeitä.



Miltä tuntuisi olla vyötettynä johonkuhun toiseen ihmiseen  vaikkapa vilkkaassa ostoskeskuksessa niin, että jalat ja käsivarret roikkuisivat ilmassa, ilman valtaa päättää kulkusuunnasta, Fowler kysyy lehden haastattelussa.

“Lapsen perspektiivin huomiotta jättäminen on julmaa”, Fowler sanoo.

 

Kritiikkiä: Ilman ympäristön virikkeitä lapsi tylsistyy

 

Professori Fowlerin kommentteja ei ole kuitenkaan nielty purematta. Professorin ajatuksia kritisoivat väittävät, että jos lapsi kulkee koko ajan tuijottaen äitinsä tai isänsä rintamusta, hän tylsistyy pian.

Fowlerin väitteet voivat hyvin pitää paikkaansa puhuttaessa vastasyntyneistä, mutta yli kolmen kuukauden ikäinen lapsi haluaa ja tarvitsee virikkeitä myös ympäristöstään, kritisoijat huomauttavat.

Kätilö ja Baby Love –kirjan kirjoittaja Robin Barker sanoo, että jos lapsi vain saa rakkautta ja ruokaa, ei sillä ole merkitystä, miten päin lapsi rattaisiin laitetaan.

 

Kauaskantoisia seurauksia?

 

Cathrine Fowlerin väitteet saavat kuitenkin tuekseen tutkimustietoa: Dundeen yliopistossa vuonna 2008 tehdyssä tutkimuksessa huomattiin, että rattaissa kasvot menosuuntaan kulkenee t lapset stressaantuivat ja saattoivat jopa ”traumatosoitua”. 

”Tutkimusaineistomme valossa näyttää siltä, että kasvot menosuuntaan rattaissa kuljetettavien lasten elämä on köyhää ja stressaavaa. Stressaantuneista lapsista kasvaa ahdistuneita aikuisia”, kehityspsykologi Suzanne Zeedyk Dundeen yliopistosta sanoo.

Kasvot menosuuntaan kuljetettavien lasten on lisäksi vaikeampi kiinnittää vanhempiensa huomio, ja rattaita lykkivä vanhempi puhuu heille harvoin.

Kasvot vanhempaansa päin kulkevat lapset sen sijaan nauravat enemmän, kuuntelevat enemmän vanhenpaansa  ja nukkuvat toisin päin kuljetettavia todennäköisemmin, mikä kaikki viittaa alhaisempaan stressitasoon.

 

Teksti: Petra Houghton
Kuva: iStockphoto
Lähde: DailyMail

Lue myös:

 

Vinkkejä vaunujen valintaan

Kantoliina vai rintareppu?

Mitä mieltä olet artikkelista?