Vuonna 2015 Perussuomalaiset pääsivät hallitukseen. Alkoi leikkaamisen ja palkkamaltin aika. Sanni laulaa radiossa, että ”mulla on ikävä suo vielä 2080-luvulla.” Nämä ovat merkittävä osa sinun lapsiesi lapsuutta. Katso, minkälaista oli silloin, kun sinä olit lapsi.

Viimeksi päivitetty 29.10.2015

Lapsuutesi poliittinen tilanne oli vaikea  

Nykyisistä vanhemmista suurin osa on kokenut lamalapsuuden. 1990-luvun alun lama oli pahin talouspoliittinen tilanne Suomessa sataan vuoteen. Lamalapsuuden viettäneet eivät voi yksinkertaistesti unohtaa näitä lamavuosirenkaita.

Roskapankit … haalivat ongelmalliset lainat ja kiinteistöt, niin etteivät ongelmissa olleet pankit ajautuisi konkursseihin. Helsinkiin perustettiin myös Roskapankki-niminen ravintola.

Topless-baarit … olivat lama-Suomea leimaava ilmiö. Kun kulutus hiipui, monet baarit yrittivät kilpailla kaljamarkkinoilla yläosattomien tarjoilijoiden avulla. Onko ilmiö palaamassa tämän päivän lama-Suomeen, kun Tampereelle on perustettu yläosattomia kampaamoita?

Pääministeri Esko Aho ja valtiovarainministeri Iiro Viinanen … tekivät kovia päätöksiä vuodesta 1991 lähtien laman vaikutuksia purkaakseen. Esko Aho on Suomen nuorin pääministeri.

Hankalat TuPo-neuvottelut … alkoivat vuonna 1990, kun palkansaajille piti tulla lisää liksaa. Oltiinkin jo saavuttamassa 4,5 prosentin TuPo-ratkaisua, mutta sitten lama laittoi kapuloita rattaisiin. Palkankorotuksien sijaan työnantajapuoli toivoi yhtäkkiä nolla- tai jopa negatiivista linjaa. Kuulostaako tutulta?

Devalvaatio ja kelluva markka … auttoi Suomen vientiteollisuutta nousemaan jaloilleen. Kolmessa vuodessa talouteen saatiinkin selvää kasvua aikaan. Devalvaation seuraukset olivat kuitenkin mittavat monelle yrittäjälle ja yksittäiselle lainanottajalle.

Lähteet: SAK.fi, Wikipedia, Iltasanomat   

… ja radiossa soi vuonna 1990, kun lama vasta kopisteli tuulikaapissa:

Alannah Mylesin Black Velvet keikkui listalla melkein koko vuoden. Pääsetkö kappaleen sävelin lapsuuden fiiliksiin?

Entäpä sitten tämä Suomi-hiphopin todellinen edelläkävijä. Nouseeko aikuisena karvat pystyyn vai onko kappale edelleen ”parasta ikänä”?

Muistatko näin hienoa suomalaista lyriikkaa? ”Anna minulle armahdukseksi. Ole minulle Rafaelin enkeli.” Pekka Ruuska menestyi Rafaelin enkeli -hitillään vuoden 1990 listalla.

… mutta ehkä sittenkin tämä listahittejä tehtaillut poikapoppoo on muistoista rakkain? Askel askeleelta nämä nuorukaiset valloittivat suomalaistyttöjen sydämet:

Herättävätkö nämä ikoniset TV-sarjat vahvoja tunteita?

Muistatko Steve Sandersin, Kelly Taylorin, Donna Martinin ja Brandon Walshin? Beverly Hills 90210 on ikoninen 90-luvun maamerkki.

Sarjassa pukeuduttiin ylisuuria takkeihin, olkatoppauksiin, Levi’s 501 farkkuihin. Jotain näistä 90-luvun muotivirroista päätyi todennäköisesti sinun vaatekaappiisi. 

Myös Melrose Place kuvastaa hyvin 90-luvun tyyliä: 

Suomessa vuonna 1995 blondi tuli taloon sarjassa Blondi tuli taloon. Pukeutumistyyli oli edelleen varsin 90-lukuinen. Näyttääkö tutulta tyyliltä?

Äitiyspakkaus vie lapsuuden värimaisemiin 

Miltä sitten äitiyspakkaus näytti, silloin kun sinä olit lapsi. Ehkä olet jopa nähnyt pikkusisarusten pääällä näitä vaatteita?

Äitiyspakkaus vuodelta 1994. Kuva: Kelan kuva-arkisto.

Äitiyspakkaus vuodelta 1996. Kuva: Kelan kuva-arkisto.

Äitiyspakkaus vuodelta 1998. Kuva: Kelan kuvapalvelu

Mitä mieltä olet artikkelista?