Mikään työpaikka ei tietenkään ole täydellisen turvallinen. On kuitenkin olemassa työympäristöjä, joissa raskaana olevan on noudatettava erityistä varovaisuutta

Viimeksi päivitetty 22.1.2009

Työympäristössä esiintyvät erilaiset kemikaalit ja muut altisteet voivat saada aikaan paljon pahaa: Hedelmällisyys saattaa alentua, keskenmenon riski voi kasvaa, sikiön kasvu kenties häiriintyy, lapsen riski synnynnäisiin epämuodostumiin ja lapsuusajan syöpäsairauksiin lisääntyy, synnytys saattaa käynnistyä ennenaikaisesti…

Ensimmäiset 6 viikkoa kriittisimmät

Vaurioiden ja vaarojen riskiin vaikuttaa tietenkin se, mille aineille raskaana oleva tai raskautta suunnitteleva altistuu ja kuinka voimakas altistus on.
Odotusaikana raskauden ensimmäiset kuusi viikkoa ovat kaikkein kriittisimmät, Työterveyslaitoksen verkkosivuilla listataan.

Ihon läpi ja hengitysteitse

Sikiön kehitystä häiritseviä aineita ovat muun muassa erilaiset orgaaniset liuottimet. Liottimet ovat helposti ilmaan haihtuvia, joten sen lisäksi, että ne voivat imeytyä elimistöön ihon läpi, pääsevät ne sinne myös hengitysteiden kautta.
Liuottimet läpäisevät istukan, sillä ne ovat rasvaliukoisia. Altistuminen suurille liuotinpitoisuuksille saattaa lisätä myös viivästyttää raskauden alkamista ja lisätä keskenmenon vaaraa.

Maalit, liimat ja liuottimet

Töitä, joissa liiallista altistumista liuottimille on varottava, ovat muun muassa kemiallinen pesu, maalaus- ja lakkaustyöt, liimaus liuottimia sisältävillä liimoilla ja auton pesu liuotinpesuaineella.

Nukutuskaasut

Anestesiakaasut lisäävät usein tutkimusten mukaan keskenmenon riskiä. Suomalaisissa sairaaloissa tehtyjen mittausten mukaan altistuminen anestesiakaasuille saattaa olla liiallista tiloissa, joissa ei ole potilaan uloshengityskaasujen poistoimuja, Työterveyslaitoksen sivuilla kerrotaan.

Eläinlääkäriasemilla ja hammaslääkärissä nukutusaineiden kanssa tekemisiin joutuvien kannattaa niin ikään olla varovaisia.

Torjunta-aineet

Maanviljelyksessä ja kasvihuonetyössä piilee erilaisille torjunta-aineille altistumisen vaara. Aineet lisäävät joidenkin tutkimusten mukaan keskenmenon ja synnynnäisten epämuodostumien riskiä.

Raskaana olevia naisia ei tietenkään saa käyttää työhön, jossa altistutaan ympäristön tupakansavulle, sillä se pienentää lapsen syntymäpainoa ja saattaa pahimmillaan lisätä keskenmenon tai ennenaikaisen synnytyksen vaaraa.

Työnantajan on huolehdittava turvallisuudesta

Työnantajan velvollisuus on huolehtia, että raskaana oleva voi tehdä työtään turvallisesti: Haitalliset aineet on korvattava turvallisilla, altistumisen kesto haitallisille aineille on minimoitava, henkilökohtaisten suojausvälineiden on oltava kunnossa.

Jos muuta keinoa työturvallisuuden takaamiseksi ei ole, on raskaana oleva työntekijä siirrettävä raskaudenajaksi muihin tehtäviin. Jos sekään ei ole mahdollista, voi työntekijä saada sairausvakuutuslain perusteella erityisäitiysvapaata. Se voi alkaa raskauden alusta ja jatkua enintään äitiysloman alkamiseen asti.

Lähde ja lisätietoa:

 

Lue myös:

Raskaushuolia
Jätä hömpsyt väliin
Liika laku raskausaikana voi haitata lapsen aivojen kehitystä
Raskausajan liikunta tekee hyvää siliölle
Liikunta turvallista raskauden aikana

Mitä mieltä olet artikkelista?