Istukka on raskaudelle välttämätön elin. Se huolehtii sikiön hapen ja ravinteiden saannista ja tuottaa tärkeitä hormoneja. Istukan toiminnan häiriintyessä sikiö saattaa olla vaarassa.

Viimeksi päivitetty 15.2.2011

Istukka on elin, joka alkaa muodostua heti hedelmöittyneen munasolun kiinnittyessä kohdun seinämään. Istukka kehittyy sekä sikiön että kohdun soluista ja siinä on kaksi osaa: lapsenpuoleinen ja äidinpuoleinen osa. Istukan lapsenpuoleiseen osaan kiinnittyy sikiön navasta lähtevä napanuora.


 


Istukan tärkeät tehtävät

Istukka huolehtii sikiön ravinteiden ja hapen saannista sekä kuona-aineiden poiskuljetuksesta. Sikiön verenkierto istukkaan kulkee napanuoran valtimoiden ja laskimon kautta.

Sikiön ja äidin verenkierto eivät joudu istukassa kosketuksiin toistensa kanssa, sillä sikiön veri virtaa istukan nukkalisäkkeiden hiussuonissa ja äidin veri kohdun lihasseinämän ja istukan välisessä raossa.

Istukan hormonit vaikuttavat äitiin ja lapseen

Istukka tuottaa myös erilaisia hormoneja, joiden avulla sikiö kasvaa ja kehittyy. Istukan tuottamat hormonit myös lisäävät äidin lantion nivelten liikkuvuutta, auttavat kohdunsuuta laajentumaan synnytyksessä ja valmistavat rintoja maidontuotantoon.

Istukka on täydessä toiminnassa raskausviikoille 15-16 mennessä. Istukka kasvaa ja uusiutuu raskauden aikana, kunnes loppuraskaudessa kasvu loppuu ja toiminta alkaa hiljalleen hiipua. Raskauden lopussa istukan paino on noin 15% lapsen painosta. Muodoltaan istukka on kakkumainen ja halkaisijaltaan 15-20 cm.

Istukka syntyy lapsen jälkeen

Lapsen syntymän jälkeen on vuorossa niin sanottu jälkeisvaihe, jossa istukka syntyy tai se irrotetaan. Kätilö tarkistaa, että istukka on kokonainen eikä istukan osia ole jäänyt kohtuun.

Etinen istukka tarkoittaa sitä, että kohdun alaosassa oleva istukka peittää osittain tai kokonaan kohdun kaulakanavan sisäsuun. Etinen istukka on noin 0,5 %:lla odottajista. Se voi aiheuttaa kirkasta veristä vuotoa loppuraskaudessa. Vuotoon ei liity kipua tai supistuksia. Jos istukka peittää kohdunsuun kokonaan, päädytään yleensä sektioon.

Istukan vajaatoiminta tarkoittaa häiriötä istukan toiminnassa: istukka ei pysty huolehtimaan täydellä teholla hapen ja ravinnon kuljetuksesta ja hormonituotannosta. Vajaatoiminta vaikuttaa sikiöön ja voi aiheuttaa kasvunhidastumaa tai hapenpuutetta. Istukan vajaatoiminnalle altistavat äidin raskausmyrkytys tai korkea verenpaine.

Istukan ennenaikainen irtoaminen on akuutti hätätilanne ja uhkaa lapsen henkeä. Irtoaminen oireilee kivuliaalla verisellä vuodolla ja supistuksilla. Istukka voi irrota osittain tai kokonaan. Ennenaikainen irtoaminen tapahtuu noin 1,4 %:ssa raskauksista. Irtoamiselle altistavat mm. etinen istukka, monisikiöraskaus, raskausmyrkytys, diabetes, korkea verenpaine, vatsaan kohdistuva isku, aiemmat kohtuun tehdyt toimenpiteet, päihteiden käyttö sekä aiempi ennenaikainen istukan irtoaminen. Tavallisesti istukan irrotessa päädytään hätäsektioon.

Istukkasyöpä on istukan pahanlaatuinen kasvain. Istukkasyöpä kehittyy joko rypäleraskauden, synnytyksen, keskenmenon tai kohdunulkoisen raskauden jälkeen. Tavallisin oire on selittämätön pitkittynyt jälkivuoto. Sairaus on harvinainen, Suomessa todetaan vuosittain alle kymmenen istukkasyöpää. Istukkasyöpää hoidetaan solusalpaajilla, sen ennuste on hyvä ja hoidettu tauti ei ole este seuraavalle raskaudelle.

Lähteet: Duodecim TerveyskirjastoTerve Suomi

 

Mitä mieltä olet artikkelista?