Keskenmenon riski kasvaa, jos odottaja viettää paljon aikaa korkeassa lämpötilassa. Myös kuumuuden ja kohtukuoleman välillä on yhteys, australialaistutkimuksessa havaittiin.

Viimeksi päivitetty 5.1.2012

Tutkimuksessa seurattiin yli sataatuhatta raskautta neljän vuoden ajan vuodesta 2005, ja tuona aikana 0,6 prosenttia raskauksista päätyi lapsen syntymiseen kuolleena.”Huomasimme, että korkea lämpötila erityisesti raskauden alku- ja keskivaiheilla kasvatti kohtukuoleman riskiä ”, australialaistutkimusta johtanut professori Adrian Barnett University of Technology –yliopistosta kertoo.

”Lämpötilan kohoaminen aiheutti myös ennenaikaisia synnytyksiä, mikä altistaa lapsen erilaisille terveysongelmille, esimerkiksi kuulo- ja näköongelmille”, Barnett kertoo.

Lue myös: Synnytyspelko varjostaa raskautta

Lisätutkimuksia tarvitaan

Tutkimuksessa mitattiin viikoittain jokaisen tutkimuksessa mukana olleen odottajan ympäristön lämpötila, ilmankosteus ja ilmansaasteiden määrä.

Aikaisemmissa tutkimuksissa on havaittu yhteys ennenaikaisten syntymien ja korkeiden lämpötilojen välillä, mutta tämä tutkimus oli ensimmäinen, jossa voitiin havaita lämpötilan yhteys kohtukuolemiin.

”Raskaana olevien naisten tulisi välttää kuumuutta ennenaikaisen synnyksen ja kohtukuoleman riskin pienentämiseksi. Kohtukuolema on traaginen tapahtuma perheelle, ja monesti sen syy jää arvoitukseksi. Lisätutkimuksia aiheesta siis tarvitaan.”

Lähde:

Science Daily: Pregnant Women Advised to Stay Cool for Baby’s Sake

Mitä mieltä olet artikkelista?