Brittitutkijoiden mukaan keskenmenot ja ennenaikaiset synnytykset ovat tavallista yleisempiä naisilla, joiden veressä on kilpirauhasen autovasta-aineita. Näin ollen joidenkin naisten alttius keskenmenoille saattaisi selvitä verikokeessa.

Viimeksi päivitetty 23.5.2011

Havainnot perustuvat aiempien tutkimusten yhteisanalyysiin, joka kattoi yhteensä 12 000 terveen naisen tiedot.


 


 

Brittien analysoimista 31 tutkimuksesta 28 osoitti autovasta-aineiden liittyvän suurentuneeseen keskenmenojen vaaraan. Riski oli yli kolminkertainen verrattuna naisiin, joiden veressä autovasta-aineita ei ollut.

 

Ennenaikaisten synnytysten ja kilpirauhasen autovasta-aineiden yhteyttä selvitettiin viidestä tutkimuksesta. Tulosten perusteella riski olisi noin kaksinkertainen.

 

Kilpirauhasen autovasta-aineet ovat yleisiä hedelmällisessä iässä olevilla naisilla. Usein niiden pitoisuus suurenee kilpirauhasen vajaatoiminnan seurauksena, mutta nyt tehdyssä tutkimuksessa kaikki naiset olivat terveitä. Tutkimusten naisista 5-30 prosentilla oli autovasta-aineita veressään.

 

Tutkijat pitävät mahdollisena, että kilpirauhasen autovasta-aineet kertovat laajemmasta immuunijärjestelmän häiriöstä, joka lisää keskenmenoja ja ennenaikaisuutta. He löysivät myös viitteitä siitä, että autovasta-aineisiin liittyvät riskit saattavat pienentyä kilpirauhaslääkityksen avulla, mutta varmuutta tästä ei ole.

 

Suomessa noin 10-15 prosenttia raskauksista päättyy keskenmenoon, yleensä ennen 12 raskausviikon loppua. Kromosomipoikkeamat selittävät noin puolet tapauksista, mutta läheskään aina keskenmenolle ei löydy selvää syytä.

 

Tutkimus julkaistiin British Medical Journalissa.

 

Copyright 2011 Uutispalvelu Duodecim
(BMJ 2011;342:d2616)
http://www.bmj.com/content/342/bmj.d2616.abstract

Kuva: iStockphoto

 

Lue lisää keskenmenosta:

Mitä mieltä olet artikkelista?