"Miten pian synnytyksen jälkeen voi mennä kuntosalille? Kauanko meni, että kroppa palautui ennalleen? Onko muita, joilla jo ensimmäisen lapsen jälkeen rinnat ovat menneet täysin pilalle?" kyselevät äidit internetin keskustelupalstoilla.

Viimeksi päivitetty 18.10.2011

Suosituissa viestiketjuissa normaalipainonsa nopeasti saavuttaneita naisia kadehditaan, rintojen kiinteytys- ja raskausarpien häivytyskikkoja vaihdetaan ja karppauskokemuksia ja painoindeksejä vertaillaan.Eurooppaan on kulkeutunut hot mom -käsite: vaikka lapsi olisikin saatettu maailmaan toisen asteen repeämishaavoineen tai vatsanahkaa kiristävine sektioarpineen ja raskauskiloja olisi kertynyt täysikasvuisen saimaannorpan verran, tulisi nelikiloiset koliikkikaksoset synnyttäneen äidinkin näyttää hyvältä jo lastensa ristiäisissä.

Lue myös: Kunniamerkkejä ja rakkausarpia

Toisaalta myytti itsensä perheelleen uhraavasta äidistä vallitsee edelleen. Naisten odotetaan ja jopa toivotaan uppoutuvan äitiyteen niin, että kauneudenhoito jää vähemmälle. Manikyyrejä ja kosmetologihoitoja saatetaan pitää turhamaisuutena, joka on jollain tavalla lastenhoidosta pois.

Lue myös: Miltä näyttää synnyttänyt nainen?

Ulkonäköpaineet eivät katoa äidiksi tulon jälkeen

”Kyllä sitä äidiksi tulon jälkeen saa ihan vapaasti rupsahtaa. Tosin riippuu, mitä sillä tarkoitetaan… no, kyllä saa”, toteaa gallupiin osallistunut mies.

”No ei kyllä todellakaan saa rupsahtaa, edes äidiksi tulon jälkeen”, tokaisee painokkaasti toinen mies ja kirvoittaa naurun vieressä kulkevalta vaimoltaan.

”Naiset on jotenkin hirveässä ristipaineessa. Toisaalta täytyy antaa itsensä täysin lapselleen mutta ei todellakaan saa rupsahtaa”, sanoo Lissu. Annika nyökkää vieressä.

Lue myös: Seksipommi vai muumimamma?

”Suomessa vallitsee vähän sellainen syyllistämiskulttuuri, eli teki sitten niin tai näin, sanomista saa kuitenkin. Mekin ollaan taidettu saada oma osamme näistä paineista: käytiin just sovittamassa kureliivejä!”

Myös tutkija Riikka Homanen Tampereen yliopiston yhteiskunta- ja kulttuuritieteiden yksiköstä toteaa äiteihin kohdistuvan erilaisia paineita. Ulkonäkömuutoksetkin nousivat esille, kun hän tutki äitiysneuvolatoimintaa ja naisten kokemuksia raskaudesta.

Lue myös: Meikkauskielto raskauden ajaksi?

”Toisaalta sanotaan, että raskaana saa syödä mitä vain eikä pienten lasten äidin tarvitse miettiä turhamaisuuksia. Todellisuudessa ulkonäköpaineet eivät kuitenkaan äidiksi tulon jälkeenkään katoa mihinkään.”

Nyky-yhteiskunnassa on Homasen mukaan ylipäätään tietynlainen menestymisen pakko. Sen lisäksi, että tulee näyttää hyvältä, tulisi edetä myös uralla.

”Ulkonäkökeskeisyys on yksi nykykulttuurin ominaispiirre. Esteettisyyden ja visuaalisuuden merkitys on kasvanut ja itsensä brändääminen on lisääntynyt, minkä myötä myös ulkonäölle annetaan paljon painoarvoa. Tätä eivät pääse raskaana olevat tai jo äidiksi tulleet naisetkaan pakenemaan, vaan se näkyy melko vahvastikin nykyäitien elämässä.”

Homasen tutkimukseen osallistuneet naiset eivät suoraan kauhistelleet ulkonäkönsä muuttumista raskauden myötä, mutta muutoksiin kuitenkin suhtauduttiin kriittisesti ja huoli vartalon menettämisestä oli taustalla läsnä.

”Joidenkin puheessa saattoi havaita sellaista surkuttelua esimerkiksi kilojen kertymisestä. Toisaalta kuitenkin korostettiin, että lapsen vuoksi ollaan valmiita kärsimään mahdolliset seuraukset. Jotkut sanoivat olevansa ylpeitä näistä ’rakkausarvistaan’, kuten eräs naisista kuvasi raskausarpiaan.” 

Äidinonni kaunistaa

Vaikka television miljonääriäitien fitness-vartalot ja kauneuskirurgialla höystetyt muuttumisleikit aiheuttaisivatkin arvostelevia silmäyksiä omaan imetyksen kuihduttamaan vartaloon tai venyneeseen vatsanahkaan, jäävät Homasen mukaan arvet, kilot ja ulkonäkömuutosten pelko kuitenkin toissijaisiksi.

”Kyllä lastenhoitoon liittyvät huolet ja lasten hyvinvointi ovat olleet haastateltujen naisten puheissa etusijalla.”

Kun lapset ovat nukkumassa, saattaa nykypäivän äiti kuitenkin itseään peilistä vilkaistuaan klikata itsensä keskustelufoorumille hakemaan neuvoja selluliittiin ja löysiin alleihin.

Yleisesti ehkä ajatellaan, että äitiys vaikuttaisi naisten ulkonäköön negatiivisesti. Osa gallupiin osallistuneista kyseenalaistivatkin kokonaan sen, että lastensaanti ylipäätään olisi kolhu naiskauneudelle.

”Ei minun siskoni ole ainakaan ollenkaan rupsahtanut, vaikka äiti onkin. Hän suorastaan hehkuu, ehkä se on se onnellisuus”, kertoo Toni.

”Pakostakin lasten myötä meikkaaminen jää vähemmälle, mutta onko se nyt sitten varsinaisesti rupsahtamista? Kyllähän ihminen nyt vanheta saa, niin naiset kuin miehet. Minusta äitiys usein vain kaunistaa!” Anne toteaa.

Lue myös:

Kannattaako karppaus raskaana?

Mainosten perhekuva

Nuoret perheet vellovat veloissa

Mitä mieltä olet artikkelista?