Vargynja, 27, liittyi Vau.fi-foorumille vauvakuumeilijana kuusi vuotta sitten. Sittemmin foorumista on tullut työ. "Parasta työssäni ovat ehdottomasti foorumin käyttäjät, jotka tekevät siitä parhaan vauvafoorumin", Vargynja sanoo.

Viimeksi päivitetty 21.4.2019

Loppuvuodesta 2012 silloin 20-vuotiaaseen Vargynjaan (nimimerkki Vau.fi-foorumilla) iski vauvakuume. Yhdessä puolisonsa kanssa hän päätti antaa vauvalle luvan tulla. Koska ystäväpiirissä ei ollut muita vauvakuumeisia, hän alkoi etsiä vertaistukea netistä.

”Olin käyttänyt keskustelufoorumeita ennenkin, joten se tuntui luontevimmalta tyyliltä. Eräille isoille foorumeille en halunnut liittyä, sillä olin kuullut ja nähnyt, että niillä meno oli usein epäasiallista. Googlen kautta löysin Vau.fi-foorumin, ja hetken keskustelua seurattuani rekisteröidyin ja liityin kuumeiluryhmään. Foorumilla silloin ja yhä vallitseva hyvä henki sai minut jäämään sinne”, Vargynja sanoo.

Vertaistukea joka tilanteessa

Kun Vargynja sitten tuli raskaaksi, hän siirtyi keskustelemaan oman lasketun aikansa ryhmään sekä raskausklubeihin. Hän kokee löytäneensä foorumilta vertaistukea tilanteeseen kuin tilanteeseen.

”Koen saaneeni vertaistukea niin vauvakuumeeseen kuin raskauteenkin sekä myös arkeen lapsen kanssa. Yleensä aina löytyy joku, joka on kokenut saman – oli kysymys sitten lapsen yöheräilystä tai uhmaiästä. Löysin foorumilta vertaistukea jopa silloin, kun lapsellani epäiltiin diabetesta. Nyt, kun toisen lapsen yritys on terveydellisistä syistä tauolla, on jälleen löytynyt muita samassa tilanteessa olevia”, Vargynja kertoo.

Ajanvietteestä työksi

Kun foorumille tarvittiin uutta moderaattoria, silloinen ylläpitäjä tiedusteli Vargynjan halukkuutta ryhtyä sellaiseksi. Vargynja arvelee, että pyyntöön vaikutti hänen aiempi avuliaisuutensa foorumin teknisissä asioissa. Vähän myöhemmin Vargynjaan pyydettiin tuuraamaan erästä foorumin ylläpitäjää tämän loman aikana.

”Seuraavana vuonna kyseinen ylläpitäjä vaihtoi työpaikkaa. Päätin kysyä silloiselta Vau.fi:n päätoimittajalta, josko voisin ryhtyä ylläpitäjäksi paikan vapauduttua. Niin minusta tuli admin Vau.fi-foorumille.”

Neuvontaa ja riitojen ratkomista

Ylläpitäjän pestiä on takana nyt kaksi vuotta. Vargynjaan työtehtäviin kuuluvat muun muassa foorumikäyttäjien neuvonta, riitatilanteiden tuomarointi ja kommunikointi IT-tuen kanssa. Myös puheenaiheiden luominen keskusteluketjuja aloittamalla ja keskusteluihin osallistuminen kuuluvat ylläpitäjän toimenkuvaan. Lisäksi Vargynja huolehtii salaisista keskusteluryhmistä, järjestää aika ajoin foorumille erilaisia kilpailuja ja toimii yhtenä ylläpitäjänä Vau.fi:n Facebook-sivulla.

”Yksi suuri tehtäväni on ylipäätään vastuun kantaminen foorumista. Keskustelen asioista usein moderaattorien ja päätoimittajan kanssa, mutta päätäntävalta esimerkiksi foorumin muutoksista on minulla”, Vargynja kertoo.

”Käyttäjien kanssa on mukava keskustella”

Vargynja pitää kovasti ylläpitäjän työstään. Joustavuutensa ja vähäisten tuntimääriensä vuoksi se sopii hyvin hänen tämänhetkiseen elämäntilanteeseensa.

”Parasta työssäni ovat ehdottomasti foorumin käyttäjät, jotka tekevät siitä parhaan vauvafoorumin. En aloita ketjuja ja kirjoita viestejä vain, koska työni puolesta minun täytyy, vaan koska käyttäjien kanssa on mukava keskustella. Haastavinta ovat joskus sattuvat ristiriitatilanteet, joissa toimin puolueettomana riidanratkojana. Onneksi näitä ei ole usein. Enimmäkseen Vau.fi-foorumilla tuetaan toisia, ei tapella ja kilpailla”, Vargynja kehuu.

Mitä mieltä olet artikkelista?