Vau.fi:n foorumiaktiivi Äippä x6 haaveili kahdesta lapsesta, mutta saikin kuusi - seitsemässä ja puolessa vuodessa. Suurperheen äiti kertoo, miten kaikki tapahtui ja millaista on arki, jota rytmittää kahdentoista pikku jalan tepsutus.

Viimeksi päivitetty 6.2.2019

Foorumiaktiivi Äippä x6 on joutunut muokkaamaan nimimerkkiään jo kolmesti: kun hän liittyi Vau.fi foorumille vuonna 2015, oli hänellä lapsia ”vasta” kolme kappaletta. Sittemmin heitä on siunaantunut toiset kolme lisää. Äippä x6 kertoo, että hänestä tuli suurperheen äiti hieman salakavalasti.

”Meille piti tulla vain kaksi lasta, ja olisin ollut siihen tyytyväinen, kunnes kolmas muksu ilmoitti tulostaan nopeasti edellisen raskauden jälkeen. Sitten mies alkoi kuumeilemaan neljättä lasta, ja minähän suostuin. Sen jälkeen minulle iski uusi vauvakuume, ja sain miehen suostumaan viidenteen lapseen, ja tämä viimeisin tulikin enemmän tai vähemmän vahingossa kertalaakista. Lapsihaaveemme triplaantui siitä mitä aluksi ajattelimme. Hyvä niin, koska en voisi kuvitella enää elämääni ilman yhtäkään näistä tihulaisista.”

Pienin ikäero alle vuosi

Perheeseen syntyi kuusi lasta seitsemässä ja puolessa vuodessa: katraan vanhin lapsi täyttää tänä vuonna kahdeksan vuotta, ja nuorin puolestaan on nelikuinen. Muut lapset ovat iältään hieman alle 2 vuotta, 3 vuotta sekä 5 ja 6 vuotta. Pienin ikäero on toisen ja kolmannen lapsen välillä: alle vuosi! Äippä x6 myöntää, että arki lapsilauman kanssa on kiireistä ja vaatii tarkkaa aikataulutusta.

”Jos ei tule mitään yllättävää, kuten sairautta tai muuta, pysyy pakka hyvin kasassa – kiitos toimivan rutiinin. Miehen kotona olo kyllä sotkee toimivan systeemini täysin, ja silloin tuntuu, että aika ei riitä mihinkään, vaikka molemmat aikuiset ovat talossa”, Äippä x6 nauraa.

Kuukauden ruokalistat valmiiksi

Myös ruokaostokset vaativat oman panoksensa, kun pitää miettiä, mitä kahdeksanpäinen perhe syö milläkin viikolla. Äippä x6 kertoo tekevänsä suuren ostosreissun yhden tai kaksi kertaa kuukaudessa, minkä lisäksi tehdään täydennysreissuja kahdesti viikossa.

”Tätä helpottaa kokin koulutukseni ja se, että teen kuukauden ruokalistat valmiiksi. Siitä on helppo luoda ostoslista kun tietää, paljonko mitäkin tarvitsee. Ison kauppareissun hoidan aina yksin, mutta täydennysreissuilla käyn pienimpien lastemme kanssa.”

Omaa aikaa lenkillä tai kahvilla

Arki on pitkälti suurperheen äidin harteilla, sillä Äippä x6:n mies tekee yötöitä ja nukkuu päivät. Iltaisin isä leikittää lapsia ja hoitaa näiden iltapesut, jotta äiti ehtii siivota ja tehdä iltapalan valmiiksi. Niin sanottua omaa aikaa on rajallisesti, mutta riittävästi.

”Omaa aikaa on kun mies on vapailla töistä. Silloin käyn lenkillä tai salilla tai niinkin tylsästi kuin kauppareissun yhteydessä kahvilla. Tämän enempää en kaipaa. Varmasti ehdin olla keskenäni enemmän kuin tarpeeksi sitten, kun lapset ovat isompia.”

Parisuhdeaikaa iltaisin

Kahdenkeskistä parisuhdeaikaa Äippä x6 puolisoineen viettää lähinnä iltaisin, kun lapset ovat nukkumassa. Silloin syödään yhdessä iltapalaa, käydään saunassa, jutellaan tai katsotaan elokuvaa. Muutoin he saavat kahdenkeskistä treffiaikaa muutaman tunnin noin kerran kuukaudessa, kun isovanhemmat tulevat käymään.

”Vauvaa en vielä halua antaa kenellekään hoitoon, mutta muut lapset myös käyvät vanhemmillani silloin tällöin. He ottaisivat mielellään koko katraan, mutta koska he ovat vielä työelämässä, aikaa ei kovin usein ole. Appivanhemmat puolestaan ottavat kolme vanhinta lasta viikonlopuksi noin kerran kuukaudessa. Enemmänkin voisi olla yhteistä aikaa, mutta tiedostan, että lapset ovat pieniä vain hetken, ja saamme kyllä olla vielä kahdenkin – ennemmin tai myöhemmin. Asenne ratkaisee.”

”Oletteko lestadiolaisia?”

Kuusi lasta on sen verran huomiota herättävä määrä, että ulkopuolisten kommenteilta ei voi välttyä. Äippä x6 kertoo saavansa lapsiluvustaan niin positiivisia kuin negatiivisiakin kommentteja. Monet katsovat asiakseen muistuttaa perheen vanhempia esimerkiksi siitä, että näiden ei tarvitse kansoittaa maailmaa uudelleen.

”Usein myös kysytään, että ovatko nämä kaikki omia ja olemmeko lestadiolaisia. Itse olen ihan tavallinen tapauskovainen, ja mies ei edes kuulu kirkkoon. Välillä tulee myös ilkeää kommenttia kyvyttömyydestämme ehkäistä raskautta. Kun asuimme Espoossa, ihmiset olivat aivan ihmeissään lapsiluvustamme, mutta täällä Sipoossa ihmiset hymyilevät ja tulevat juttelemaan ja ihastelemaan nähdessään katraamme. Varsinkin vanhemmat ihmiset tykkäävät, kun vielä on tällaisia isoja perheitä”, Äippä x6 hymyilee.

Kova pala appivanhemmille

Myös lähipiirin suhtautuminen on ollut vaihtelevaa: appivanhempien on ollut vaikeampi sulattaa monilapsista perhettä kuin äippä x6:n omien vanhempien. Äippä arvelee, että se johtuu pariskunnan erilaisista perhetaustoista.

”Appivanhemmat olivat shokissa kun aloimme odottaa kolmatta, neljättä ja viidettä lasta. Mutta jotain muuttui kun aloimme odottaa tätä viimeisintä: he olivatkin iloisia. Ehkä tässä näkyy ”kulttuuriero” sukujemme välillä. Miehellä on taustalla niin sanottuja normiperheitä, joissa on 1-2 lasta, ja minä tulen suvusta, jossa lapsia on perheissä 3-10.”

Ei enempää lapsia

Perhekoko jää mitä todennäköisimmin tähän, sillä Äippä x6 kävi sterilisaatiossa viimeisimmän vauvan syntymän jälkeen. Hän on ollut kotiäitinä esikoislapsesta asti ja aikoo olla vielä siihen saakka että nuorin lapsi täyttää kolme vuotta. Sen jälkeen on vuorossa uusi elämänvaihe.

”Haluaisin mennä opiskelemaan ehkä sosiaalialaa. Ikähän tässä ei vielä ole hidastamassa, joten kai sitä vielä ehtii keksiä, mikä minusta tulee isona.”

Mitä mieltä olet artikkelista?