Mikä on paras ikäero lapsilla? Takaako pieni ikäero sen, että lapset leikkivät yhdessä? Entä mitä hyviä puolia on suuremmassa ikäerossa? Vau.fi-foorumin äidit kertovat.

Viimeksi päivitetty 28.7.2019

Lasten ikäeroon ei voi aina itse vaikuttaa, mutta monilla on silti näkemyksiä siitä, millainen on ihanteellinen ikäero sisarusten välillä. Toiset haluavat lapset mahdollisimman peräjälkeen, kun taas toiset kokevat suuremman ikäeron helpommaksi.Nimimerkillä Zeni on viisi lasta melko pienellä ikäerolla. Hän vannookin pienen ikäeron nimeen:

”Meillä on 2v3kk, 2v2vkoa, 11,5kk, 1v7kk ja 2v5kk ikäerot. Ihan paras on tuo alle vuoden, tytöt ovat toistensa parhaat kaverit.  Me ei toivottu kuin pientä ikäeroa kaikkien kohdalla, mielestäni tuo liki 2,5 vuotta on jo aika iso ikäero”, Zeni kirjoittaa.

”Olen tyytyväinen, että yövalvomiset menivät putkeen”

Myös Sohwia kokee, että pieni ikäero on ihanteellinen – etenkin sitten, kun lapset ovat ohittaneet vauva- ja pikkutaaperoiän:

”Meidän lapsilla on ikäeroa 1 v 9kk ja koen, että tää ikäero on hyvä. Ensimmäiset kolme vuotta oli kylläkin aika raskasta, kun esikoinen valvotti jonkin verran vauvavuotena ja myös sen jälkeen ja sitten syntyikin jo toinen lapsi, joka valvotti toiset puolitoista vuotta ja paljon enemmän mitä esikoinen. Mutta nyt kun yövalvomiset on takanapäin, niin oon tyytyväinen, että nää valvomiset meni tällein putkeen, ettei välissä ehtiny tottumaan pitkiin yöuniin.”

Ikäeron alaraja 2,5 vuotta

Nimimerkki Tips puolestaan ajattelee, että sisarusten välillä olisi hyvä olla vähintään 2,5 vuoden ikäero. Hänen mielestään hieman suurempi ikäero on niin äidin kuin isosisaruksenkin eduksi:

”Oon aatellu että about 3v on just hyvä. Meillä on 3v4kk. Paljon alle 2,5v en itse lähtisi jos saisi valita. Sen sijaan lähipiirissä on paljon näitä 4-6v ikäeroja, jotka nekin on ihan jees. 
Palautumisen ja jaksamisen kannalta mulla on toi alaraja 2,5v. Ja siltä kannalta että pienin saa olla niin kauan pieni kun vielä vanhempaa jatkuvasti tarvitsee. Lähemmäs 3v haluaa jo välillä puuhata itsekseen.”

Samoilla linjoilla on Enni, joka vielä odottelee uuden raskauden alkamista:

”Toivottiin 2-3-vuotta. En ole tullut raskaaksi yli vuoden aikana, eli ei toive toteutunut. Mielestäni alle 2 v tarvii kovasti vielä äitiä, ainakin meillä. Ja en jaksaisi kahta vaipoissa olevaa takiaista.”

Pelkkä ikäero ei kerro, kuinka hyvin sisarukset tulevat toimeen

Foorumiäidit muistuttavat myös, että pelkkä ikäero ei ole tae mistään, vaan myös lasten luonteet vaikuttavat siihen, kuinka hyvin nämä viihtyvät yhdessä:

”Ei kaikki leiki yhdessä vaikka ois miten pieni ikäero ja vastaavasti isompi ikäero ei tarkota etteikö lapset vois tulla hyvinkin toimeen. Tiiän perheitä, joissa lähekkäin syntyneet lapset lähinnä vaan tappelevat ja sit toisia perheitä, joissa esim. 4-6 vuoden ikäero on just passeli ja lapset kuin paita ja peppu. Mun omat on 4- ja 6-vuotiaat ja leikkivät vaihtelevasti yhdessä”, kertoo Kultakutri&2karhua.

”Kolmanteen on ikäeroa 20 vuotta, se vasta hyvä ikäero onkin!”

Joskus perheessä voi olla hyvinkin erilaisia ikäeroja lasten välillä – ja ne kaikki saattavat olla omalla tavallaan ihanteellisia. Yölento kertoo omasta kokemuksestaan:

”Ensimmäisten ikäero on 1v 10kk, mikä oli ihan toivomusten mukainen. Esikoinen oli jo tosi omatoiminen eikä mitään taantumaa tullut. Pienenä leikkivät paljon yhdessä, teininä oli eri menot, nykyisin taas tulevat hyvin toimeen. Kolmanteen on ikäeroa noin 20 vuotta, se vasta hyvä ikäero onkin! Pienimmällä on paljon hoitajia.”

Millainen ikäero on sinusta paras sisarusten välillä? Osallistu keskusteluun foorumilla: Mikä on paras ikäero lapsilla?

Mitä mieltä olet artikkelista?