Joskus naista onnitellaan raskaudesta tai tivataan laskettua aikaa, vaikka odotuksesta ei olisi tietoakaan. Saako naiselta kysyä, onko hän raskaana? Kysymystä pohditaan foorumilla parasta aikaa.

Viimeksi päivitetty 13.10.2018

”Mitä mieltä olette heistä jotka kysyy naiselta, onko hän raskaana? Tehtyään tämän päätelmän siis vatsan kasvusta”, kyselee nimimerkki Vargynja foorumilla.

Vargynjan oma näkemys asiaan on selvä: Raskauskyselyt ovat törkeitä.

”Jos nainen ei ole raskaana hän voi loukkaantua ja kokea että hänen ajatellaan lihoneen paljonkin. Jos nainen on raskaana hän kyllä kertoo sen itse kun haluaa. Ja sitten kun vatsa on sen kokoinen että nainen on ilmiselvästi raskaana ei taida olla enää mitään syytä kysyä, kun se on kysymättäkin selvää”, hän kirjoittaa.

Mummu kysyi raskaudesta häissä

Suurin osa foorumiäideistä on samoilla linjoilla Vargynjan kanssa. Mindiellä on omakohtaista kokemusta siitä, miten kurjalta odotusutelut voivat tuntua silloin, kun ei ole raskaana.

”Mun mummu kysy että odotanko vai oonko muuten vaan pyöristyny. Jos mun raskaus olis edennyt, niin olisin ollu ihan viimeisilläni raskaana sillon kun kysyi. Se tuntu tosi pahalta, itkettää rupes ja sit viel sano mun pyöristyneenkin. Ja häätunnelma vähän lopahti kun kysyi juhlissa. Pöljää oli.”

Myyjä onnitteli ”raskaudesta”

Myös nimimerkki Viivia89 kertoo joutuneensa kiusallisen raskauskyselyn kohteeksi:

”Kun olin synnyttänyt mun esikoisen 3viikkoa sitten ja olin ensimmäistä kertaa kaupassa yksin, kassalla myyjä sitten kovin iloisesti onnitteli ”raskaudestani” ja kysyi leveästi hymyillen että millon mahtaa olla laskettuaika. Siinä hormoonihuuruissani tuo tuntui todella pöyristyttävältä ja töksäytin vaa takas et laskettuaika oli ja meni et nyt vauva tuhisee kotona isin kanssa.. Myyjä kovin pahoitteli asiaa, ei se siinä tilanteessa vaa lohduttanut kun itsekin koin hirveitä paineita kertyneistä raskauskiloista.”

”Miksi raskaudesta ei saa puhua?”

Kaikki foorumiäidit eivät kuitenkaan koe, että raskaudesta kysyminen olisi epäkohteliasta tai tahditonta. Suski75 ei ymmärrä, miksi odotusutelua pidetään loukkaavana:

”Miksi raskaus on niin negatiivinen asia, ettei siitä saa puhua? Joku tabuhan tässä on, kun ei siihen suhtauduta luonnollisesti, vaan sitä salaillaan ja ahdistutaan muiden tietämisestä, jne, tai ahdistutaan siitä että joku ajattelee jonkun olevan raskaana vaikka ei olekaan”, hän ihmettelee.

Taikapilven mielestä kysymyksen soveliaisuus riippuu tilanteesta ja siitä, onko kysyjä ventovieras vai tutumpi henkilö. Myös vatsan koko vaikuttaa asiaan.

”Jos kyseessä on varsin selkeä tapaus niin mun mielestä on ok ottaa asia kohteliaalla tavalla puheeksi, ei mitään typeriä töksäytyksiä. Joskus sekin tuntuu tosi oudolta, jos on totaallisen selkeesti raskaana ja näkee jotain tuttua piiitkästä aikaa ja iso vauvamaha on niinku joku tabu, jota ei uskalla ottaa puheeksi.”

”Perhetilanne on perheen asia”

Katjusha perustelee kysymisen tahdittomuutta yksityisyydellä ja sillä, että mahdollinen odotus on perheen oma asia.

”Ihmisellä on oikeus yksityisyyteen ja perhetilanne on perheen asia.
Alan karttamaan ihmisiä, jotka eivät ole tahdikkaita ja keskustelen intiimeistä asioistani toisen yksityisyyttä kunnioittavien ja huomaavaisten kanssa”, Katjusha kirjoittaa.

Mitä mieltä sinä olet? Saako naiselta kysyä, onko hän raskaana? Ota osaa keskusteluun foorumilla: Saako kysyä ’oletko raskaana’?

Mitä mieltä olet artikkelista?