Lastenhankinta voi olla arka aihe, vaikka lisääntymisessä ei ongelmia olisikaan. Perheen perustaminen ei ole mikään pikkujuttu, joten tunteet ovat monesti pinnassa niin naisella kuin miehelläkin. Tunkeilevat kysymykset loukkaavat helposti - tai ainakin ärsyttävät! Mieti siis, ennen kuin kommentoit lastenhankintaa, varsinkin, jos et tiedä, kuinka pitkään yritys on jatkunut. Lue uusi lista seikoista, joita ei kannata laukoa lasta yrittävälle!

Viimeksi päivitetty 24.11.2013

1. Eikö teidän pitäisi jo hankkia lapsia?


 


”Hei, kiva kun muistutit! Nythän niitä tosiaan täytyisi putkauttaa, kun te innokkaat sukulaiset kyselette niiden perään!”

Monet parit eivät halua huudella ympäriinsä niin intiimistä asiasta kuin lastenhankinnasta, joten tällaiset kysymykset kannattaa pitää omana tietonaan. Yrittävällä parilla on paineita luultavasti monesta muustakin asiasta, ja tämän kaltaiset kysymykset luovat vain lisää paineita. Lisäksi ne ovat äärimmäisen ärsyttäviä.

Kannattaa myös muistaa, että se, kuinka kauan pari on ollut yhdessä, ei korreloi lasten hankinnan kanssa – ei edes siinä tapauksessa, että pari on juuri mennyt naimisiin. Kaikki eivät edes halua lapsia.

Lue myös: Älä hanki lapsia väärin perustein – 10 huonointa syytä

2. Tehän olette niin nuoria, teillä on aikaa vielä vaikka kuinka paljon!

”Kiva, sittenhän voimme odotella vielä toiset seitsemän vuotta. No biggie!”

Kommentin tarkoitus on varmasti lohduttaa, mutta jos yritystä on takana jo monta vuotta, kommentti luultavasti ei lohduta tippaakaan – päinvastoin!

Vauvakuume ei myöskään katso ikää. Eivät aina lastenhankinnan ongelmatkaan. Halu perustaa perhe voi olla aivan yhtä voimakas, oli yrittäjä iältään 25 tai 35. Jos raskaus ei yrittämisestä huolimatta ala noin vuoden sisällä, on syytä hakeutua tutkimuksiin – iästä riippumatta!

Lue myös: Tahaton lapsettomuus

3. Kokeilepa hoitaa meidän kakaraa, kyllä lähtee vauvakuume sen siliän tien!

”Ai, no jos teidän Ville-Pauliina on noin kamala lapsi, niin enhän minäkään lapsia halua! Tai sitten kasvattaisin lapseni paremmin.”

Se, että et arvosta omaa jälkikasvuasi, ei saa kenenkään vauvakuumetta laantumaan. Luultavasti yrittäjästä vain tuntuu pahalta lapsesi puolesta.

Lue myös: Lapsi: onni vai onnettomuus?

4. Käytte hoidoissa? Lapsihan on lahja, ei lasta kuulu tekemällä tehdä!

Oma lapsi on ihana, upea, maailman hienoin asia ja suurin ihme. Mutta vaikka olisi hirveän mukava ajatella, että lapsia vain saadaan kun on sen aika, näin ei valitettavasti aina ole. Pitkään yrittäneistä ja hoidoissa käyneistä raskaaksi tuleminen voi tuntua jo työltä. Kyllä, joskus lapsia tehdään tekemällä, eikä kenelläkään ole oikeutta sanoa, että se olisi väärin.

Lue myös: Elämän malja

5. Haluatte lapsen? Ottakaa joskus meidän ihana pikku-Viljo hoitoon, voitte leikkiä perhettä!

”Ihanaa, että haluatte jakaa perheonneanne! Vuosien yrittäminen ei tunnu enää missään, kun saamme teidän vauvanne hetkeksi hoitoon! Mitäpä sitä omalla lapsella?”

Vaikka ajattelisitkin vain hyvää, voi toisten perheonnen näkeminen tuntua yrittäjästä pahalta. Varsinkin silloin, kun lastenhankinnassa on ongelmia. Vauvakuume tuppaa vain pahenemaan pienten vauvojen läheisyydessä, ja toisten lasten hoitaminen voi pahentaa yrittäjän oloa. Yrittäjä kyllä tarjoutuu auttamaan lastenhoidossa, jos siihen kykenee. Joskus yrittäjä kuitenkin haluaa vain yrittää unohtaa lastenhankinnan, ja tätä tulisi myös muiden kunnioittaa.

Lue myös: Suuria pieniä toiveita

6. Eihän sinulla edes ole kokemusta lastenhoidosta!

Tässä yksi typerryttävimmistä tosielämässä vastaan tulleista kommenteista. Kokemuksesta on varmasti apua, mutta se ei ole mikään edellytys lastenhankinnalle. Kenelläkään ei varmasti koskaan tule olemaan kaikkea tietoa kasvattamisesta, mutta matkalla oppii tarpeen mukaan. Harva äiti on pitänyt intensiivisesti huolta pienestä lapsesta ennen esikoisensa syntymää, ja yllätyksiä tulee aina!

Sitä paitsi tietoa ja apua löytyy aina, eikä vaipanvaihtokaan ole niin sanotusti rakettitiedettä!

Lue myös: Vihoviimeiset vinkit

7. Ai yritätte? Kannattaa sitten tehdä lapset lyhyellä ikäerolla!

”Kiitos kun kerrot, kuinka perhe tulisi perustaa! Jos nyt kuitenkin odotamme, että saamme edes sen esikoisen…”

Lastenhankinta ei todellakaan ole aina niin yksinkertaista. Vaikka esikoisesta tärppäisi nopeasti, voi perhe kärsiä sekundaarisesta lapsettomuudesta. Elämän suunnitteleminen on hirmu kivaa, mutta aina elämä vain ei mene suunnitelmien mukaan.

Lue myös: Arkistosta: Odotuksen odotus

8. Oletko ajatellut, että se pitää myös synnyttää? Yäk!

”Kiva kun muistutit! Enpä ajatellutkaan, että vauva pitää synnyttääkin. Nyt kun sen sanoit, niin enpä taidakaan haluta lapsia… Onhan se synnyttäminen siis ihan yökkiä!”

Synnytys on välttämätön paha lastenhankinnassa, ja luultavasti perheen perustamisesta haaveileva on hyvin tietoinen tästä asiasta. Jos paha synnytyspelko vaivaa, siihen voi saada apua. Harvemmin lapset jäävät kuitenkaan tekemättä sen takia, että synnyttäminen olisi ällöttävää. Tällainen kommentti on siis loppujen lopuksi aivan turha.

Lue myös: Synnytystabut – mitä äidit miettivät, mutteivät kehtaa kysyä?

9. Hupsis, tulin juuri vahingossa raskaaksi ja haluan abortin.

Vahinkoja sattuu, ehkäisystä huolimatta. Mieti kuitenkin, missä seurassa avaudut aiheesta. Vaikka yrittävä ystäväsi haluaisikin olla tukenasi tilanteessa kuin tilanteessa, voi abortissa tukeminen olla kuitenkin liikaa. Varsinkin pitkään lasta yrittäneestä voi tuntua pahalta, että joku muu tulee vahingossa raskaaksi, eikä edes halua lasta. Älä ainakaan vitsaile, että lahjoitat abortoidun sikiön yrittäjälle!

Lue myös: 16 menetystä – viimein lapsi

10. Et vaikuta äiti-/isätyypiltä!

”Hei kiitos! Sinä et vaikuta hyvältä tyypiltä!”

Kaikki ihmiset nyt eivät ole pullantuoksuisia muumimammoja tai kiinnostuneet juniorijalkapalloilijoiden valmentamisesta. Se ei kuitenkaan tarkoita, ettei heistä tulisi hyviä vanhempia tai että he eivät olisi kiinnostuneet lapsista. Kaikilla on oma tapansa olla vanhempi, ja ulkopuolisen on turha sanoa, kuka sopii vanhemmaksi.

Lue myös alkuperäinen lista: Näitä ei sovi sanoa yrittäjälle – 10 seikkaa

Mitä mieltä olet artikkelista?