Äidit ovat monille kritiikin laukojille vapaata riistaa. Äitejä arvostellaan kasvatusvalinnoistaan kovinkin sanakääntein niin kotona kuin kaupan parkkipaikallakin. Vau.fi-foorumin käyttäjät kertovat, millaista kritiikkiä he ovat saaneet äitiydestään.

Viimeksi päivitetty 11.7.2019

Äitinä olo ei ole aina helppoa: teit niin tai näin, teet aina jonkun mielestä väärin. Monille kriitikoille äitiys on vapaata riistaa – äitejä sopii arvostella, jos nämä toimivat toisin kuin kritiikin laukoja itse toimisi. Myös Vau.fi-foorumin äideillä on kokemusta kritiikin kohteeksi joutumisesta.Nimimerkki Enni on joutunut arvostelijoiden hampaisiin useasti:

”Lapseni on tosi herkkä ja arka. Olen saanut arvostelua siitä, etten reipasta häntä väkisin. Tai kun vauvana lapsi itki paljon eikä viihtynyt missään. Arvosteltiin paljon, mikset vaan anna sen itkeä ja mene suihkuun, tai lähde autoilemaan ja anna sen itkeä autossa, kyllä se tottuu eikä kuole itkemiseen”, Enni kirjoittaa.

Oma äiti arvostelijana

Suku on pahin, kuuluu vanha sanonta. Gingerin kohdalla tämä taitaa pitää paikkansa, sillä hän kertoo saaneensa paljon kritiikkiä kasvatusvalinnoistaan omilta vanhemmiltaan:

”Äitini arvostellut paljon sitä, miten en ruoki lastani oikein (hänestä jos lapsi ei halua syödä lounaaksi tarjolla olevaa makaronilaatikkoa, olen hirviö kun en anna tilalle ruisleipäpalaa, koska ruisleipäkin on kuulemma ruokaa…) ja lisäksi hänen mielestään minut olisi pitänyt suurinpiirtein vangita, kun jätin lapsen nukahtamaan itsekseen enkä jäänyt istumaan viereen siksi aikaa, että nukkuu, kuulemma aiheuttaa traumoja ja univaikeuksia.”

Vargynjaa puolestaan arvosteli hänen anoppinsa – jo odotusaikana:

”Anoppi on onnistunut kyllä aiheuttamaan totaalisen ”paksa äiti” olon kun vielä odotin. Hänen mukaansa meillä oli niin likaista että lapsi tulee olemaan sen takia kokoajan kipeä ja me ei välitetä lapsestamme ja hänet tullaan huostaanottamaan.”

Ilkeä kommentti ventovieraalta

Äitejä arvostellaan paitsi tuttujen ihmisten, myös ventovieraiden toimesta. Sohwia kertoo viimeisimmästä kokemuksestaan parkkipaikalla:

”Meidän pian 2-vuotias sai jäätävät raivarit, kun en päästänyt häntä juoksemaan parkkipaikalle vaan annoin vaihtoehdot joko hän on sylissä tai pitää minua kädestä kiinni. Tämä kyseinen mies pysähtyi viereeni pudistememaan päätään ja katsomaan kun lapsi huusi ja sanoi, etten oo tainnut osata kasvattaa lastani.”

Kehuja ja ihailua

Aivan kaikki foorumiäidit eivät onnekseen ole kohdanneet kritiikin laukojia. Yölento kertoo välttyneensä äitiytensä arvosteluilta ja saaneensa sen sijaan osakseen pelkkiä positiivisia kommentteja:

”Naapureista monikin pysähtyy usein juttelemaan ja kehuu, että kiva kun puuhaillaan lapsen kanssa pihalla/ulkoillaan paljon/lapsi saa osallistua jne. Bussissa muutaman kerran on kehuttu ohikulkiessa, että ihanaa miten kauniisti keskustelemme lapsen kanssa. Kaupassa muut asiakkaat ovat ihailleet, kun lapsi osallistuu niin innokkaasti kaikkeen”, Yölento kirjoittaa.

Onko sinun äitiyttäsi arvosteltu tuttujen tai tuntemattomien taholta? Ota osaa keskusteluun Vau.fi-foorumilla: Onko sinua arvosteltu äitinä?

Mitä mieltä olet artikkelista?