Kaikki tietävät tarinat miehistä, jotka pyörtyvät synnytyksessä. Haluatko, että miehesi on yksi heistä? Jos et, luetuta tämä kirjoitus miehelläsi, ennen kuin raahaat hänet synnytyssaliin.

Viimeksi päivitetty 14.7.2012

Nainen tekee synnytyssalissa työn, joten luonnollisesti kaikki huomio kohdistuu naiseen. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, etteikö synnytys olisi miehelle stressaava ja pelottava tilanne. Oman puolison kärsimystä ei ole helppo katsella vierestä.



Myös miehen kannattaa valmistautua henkisesti synnytykseen. Tässä muutama vinkki mitä kannattaa tehdä ja mitä kannattaa jättää tekemättä:

Humoristiset välihuomautukset

Monilla miehillä on tapana ilveillä. Hauskat jutut sopivat moniin tilanteisiin. Niillä voi särkeä jään firmanpikkujouluissa. Hauskoilla jutuilla voi myös peittää oman pelokkuuteensa stressaavassa tilanteessa.

Synnytyssalissa toisilla miehillä saattaa olla houkutus heittää juttua. Vitsiä veistelevät huomautukset eivät tosin sovi synnytyssaliin. Vaikka vaimosi olisi tunnettu humoristi, kannattaa esimerkiksi sekaisen kampauksen kommentointi jättää mieluummin toisenlaiseen kiihkeään kohtaamiseen.

Miehen ei myöskään kannata vertailla synnytyskipuja mihinkään itse kokemaansa urheiluvammaan tai vastaavaan koettelemukseen. Totuus on, että miehet eivät synnytä, joten kaikki vitsit synnytykseen liittyen kannattaa viskata huonojen ajatuksien kaatopaikalle.

Lue myös: Siittiön päiväkirja 

Älä usko loukkauksia

Siinä missä miehen kannattaa tiivistää synnytyssalissa sanavalintansa fraasiin ”kyllä kulta”, on synnyttävillä naisilla laajemmat oikeudet käyttää värikkäitä ilmaisuja.

”Kunpa olisit jäänyt auton alle ennen kuin tapasimme, niin et olisi voinut saattanut minua tähän tilaan!”

Jos naiset sadattelemat asiat jäävät kaivelemaan, ne voi ottaa aikaisintaan esille, kun synnytyksestä on kulunut puoli vuotta. Kannattaa tosin varautua tylyyn reaktioon:

”Muistatko kulta, kun toivoit minun olevan kuollut?”

”Mitä? Koska?”

”Synnytyksessä. Etkö muista?”

”En.”

Lue myös: Isät massuista sekaisin

Mikä on sitten miehen tehtävä?

Mies ei voi vitsailla, eikä alkaa vääntää peistä hurjimmistakaan loukkauksista. Mikä on sitten miehen tehtävä?

Varsinkin esikoisen synnytys saattaa olla kiusallisen pitkä. Synnytykseen kuuluu vaiheita, jolloin puolisosi on toimintakykyinen. Näinä hetkinä saatte ajan kulumaan, jos olet pakannut mukaan korttipakan tai vaikkapa hyvän kirjan.

Lue myös: Novelli: Jorma Ilmarisen lentävä sperma

Ole läsnä, mutta muista hengittää

Tärkeää on olla läsnä ja kuunnella puolisosi toiveita. Läsnäolo saattaa kuitenkin johtaa siihen, mitä miehen pitäisi välttää synytyssalissa. Nimittäin pyörtymiseen.

Läsnäoleva mies seuraa niin suurella myötäjännityksellä tapahtumia, että ensin hän unohtaa syödä, sitten juoda, tämän jälkeen hän unohtaa räpsytellä silmiään, mistä ei ole enää pitkä matka siihen, että hän unohtaa hengittää.

Läsnäolon lisäksi on siis erityisen tärkeä huolehtia itsestä. Syö, juo ja hengitä! Näillä neuvoilla selviät jo pitkälle.

Lähde: Askmen 

Mitä mieltä olet artikkelista?