adx.adform.net/adx/?mid=151190&mkw=KEYWORD
adx.adform.net/adx/?mid=151187&mkw=KEYWORD
adx.adform.net/adx/?mid=151206&mkw=KEYWORD

Kasvatus

Lapsen elämää: liikaa aikatauluja ja liian vähän leikkiä

Anna lapselle tilaa ja aikaa touhuta omiaan. (Kuva: Crestock)

Anna lapselle tilaa ja aikaa touhuta omiaan. (Kuva: Crestock) 

”Mulla ei oo mitään tekemistä.” Tuttu lause lapsiperheessä. Mutta mitä olisi vanhemman tehtävä sen kuullessaan? Organisoida lapselle tekemistä? Ei, vastaavat kasvatuksen asiantuntijat.

Taaperobalettia, jalkapalloharkkoja, soittotunteja, teemajuhlia, aikuisten lapsilleen järjestämiä aktiviteetteja. Mitäpä vanhemmat eivät tekisi lapsensa suotuisan kehityksen eteen.

Artikkeli jatkuu ilmoituksen jälkeen
adx.adform.net/adx/?mid=151192&mkw=KEYWORD
adx.adform.net/adx/?mid=151198&mkw=KEYWORD

Liian aikataulutettu elämä saattaa tosin tehdä enemmän hallaa kuin hyvää: Vapaa leikki yksin ja yhdessä ikätovereiden kanssa on parasta lääkettä lapsen mielikuvituksen ja itseluottamuksen kehittymiselle, tuoreessa tutkimuksessa muistutetaan.

Lue myös: Leikkipuistossa esitellään parhaat puolet

Vapaa leikki vahvistaa lapsen itseluottamusta

”Aikuisten ei pitäisi yrittää organisoida kaikkea lastensa aikaa. Lapsille täytyy antaa tilaa ja mahdollisuus kehitellä itse itselleen mieluisaa ajankulua”, pesuainevalmistaja Persilin teettämään tutkimukseen kasvatuksen asiantuntijana osallistunut lasten käyttäytymisen tutkija Kris Murrin sanoo.

Lue myös: Ruutuaikasääntöjä

Murrin muistuttaa, että suunnittelematon leikki antaa lapselle tilaisuuden tutkia maailmaa ympärillään omalla tavallaan ja omaan tahtiin. Vapaa leikki opettaa itseilmaisua ja päätöksentekotaitoa sekä vahvistaa lapsen itseluottamusta.

Ikävystymisestä kumpuaa luovuus

Luovuudelle joutilaisuus on ehdoton edellytys, muistuttaa amerikkalainen kasvatusasiantuntija Diane Levin. Levinin ajatuksia konkretisoi Erkki A. Kauhanen Tiede-lehteen kirjoittamassaan artikkelissa näin:

”Kun lasten vapaa-aika ohjelmoidaan ja tyhjät hetket torjutaan tietokonepelien, videoiden ja televisio-ohjelmien tauottomalla tarjonnalla, heiltä viedään mahdollisuus rakentavaan ikävystyneisyyteen, jota monet tutkijat pitävät luovuuden äitinä.”

Lue myös: "Tänään opetatte poikani ajamaan pyörällä"

Yhä suurempi osa lapsen ajasta organisoitua

Persilin tutkimus on osa Every Child Has a Right to Play –nimistä kampanjaa Britanniassa, jossa lähes 75 prosenttia vanhemmista suunnittelee aina lapselleen organisoitua tekemistä ja leikkejä.

Lue myös: Pakko menestyä!

Puolet Britannian vanhemmista on tutkimuksen mukaan huolissaan, jos heidän lapsillaan ei ole koko ajan organisoitua tekemistä. Erkki A. Kauhasen mukaan myös Michiganin yliopistossa muutama vuosi sitten tehdyssä tutkimuksessa selvisi, että amerikkalaislasten ohjelmoimaton aika on vähentynyt 1970-luvulta tähän päivään 12 tunnilla viikossa.

Lue myös: Oppiiko lapseni kaiken tarpeellisen?

“Leikki ja höpöttely lopetetaan liian aikaisin”

Suomessa tilanne on todennäköisesti samankaltainen: Helsingin Sanomissa kerrotaan Väestöliiton perhebarometristä, jonka mukaan 90 prosenttia viidesluokkalaisen vanhemmista piti tärkeänä, että lapsella on harrastuksia. Samalla kuitenkin joka kolmas viisi-, kahdeksan- ja 11-vuotiaan lapsen huoltaja tunsi huonoa omaatuntoa siitä, että aikaa yhdessäololle oman lapsen kanssa oli liian vähän.

Lue myös: Oma jaksaminen huolestuttaa pikkulasten vanhempia

”Leikki ja hömpöttely lopetetaan liian aikaisin. Lasten pitääkin tehdä asioita, joissa ei ole mitään järkeä!" Helsingin Sanomien haastattelema lastenpsykiatri Jari Sinkkonen sanoo.

Kuulostaa ohjeelta, jota itse asiassa aikuisetkin voisivat silloin tällöin noudattaa.

Lähteet:

Daily Express: Pushy Parents Bad for Children

Tiede: Ikä kuin ikä on leikki-ikä

HS: Tehokas arki uuvuttaa koululaisenILMOITUS
adx.adform.net/adx/?mid=151193&mkw=KEYWORD
adx.adform.net/adx/?mid=151199&mkw=KEYWORD

Lähetä kommentti
 
 
 
 
merkkiä jäljellä
Kommentteja yhteensä: 1
ihanaa!
Kirjoittaja hepuli 21.02.2013
Mahtava ajatus ja jo pitkään on itellä paremminkin ollu huono omatunto siitä, et 6- ja 4-vuotiaat tyttömme pelaavat äitin tai isän kännykällä peliä, jos tietokone tai tv ei ole auki.. Tottakai he myös piirtävät todella paljon ja leikkivät pitkiä aikoja yksin huoneessaan ja välillä keksitään ohjatumpaakin tekemistä. Mahtava olis nähdä varsinkin tekemisen ja kaverin puutetta valittavan 6-vuotiaan löytävän luovuutensa, mutta liian helppoa on antaa avata joku tekninen vempele, kun ainainen narina ärsyttää...
Lähetä kommentti | Ilmoita asiaton viesti


Päätoimittaja: Petra Lehto
Toimittaja: Jarkko Uro
Forum-vastaava: Päivi Järvinen


RSS-feed www.vau.fi

tarjoaa tukea vanhemmuuteen Vauvan odotus- ja Vauvan syntymä -opaskirjoissa ja Vau.fi-verkkopalvelussa ja lapsille oikeita kirjoja oikeaan aikaan Vaukirja-kerhossa. Autamme lapsia ja vanhempia kehittymään yhdessä. Sandviks – Enriching young minds.

 

Sivun alkuun