Sairastelukierteet koputtelevat etenkin päiväkotilasten ovilla. Onko mitään tehtävissä? Voivatko vanhemmat vähentää päiväkotilasten sairastelukierteen riskiä? Näillä vinkeillä pääsette kohti terveempää hoitoelämää.

Viimeksi päivitetty 26.4.2024

Ei ole olemassa ihmelääkkeitä, joilla sairastelut voisi ehkäistä kokonaan. Monissa tapauksissa kyse on puhtaasta tuurista: joihinkin taudit iskevät kaikki taudit ja toiset taas sairastelevat vähemmän. Vähemmän sairastelleiden lasten vanhemmat eivät välttämättä ole tehneet mitään erityisen poikkeavalla tavalla verrattuna vanhempiin, joiden lapset ovat jatkuvasti kipeänä.


 


”Toisiin lapsiin taudit iskevät helpommin – esimerkiksi lapset joilla on astma kuuluvat riskiryhmään. Suurin vaikutus on lapsen geeneillä. Tautien ehkäisemisellä on myös roolinsa. Muuten kyse on pitkälti tuurista”, infektioiden ehkäisyyn erikoistunut lääkäri Janne Dahle-Melhus kertoo.

Lääkäri pitää epäuskottavana, että olisi lapsia, jotka eivät koskaan sairasta. Asia on pikimmiten niin, että lapsia tuodaan päiväkotiin, vaikka he olisivat selvästi liian kipeitä.

”Sairaiden lapsien pitää jäädä sairastamaan kotiin vähintään yhdeksi tai kahdeksi päiväksi”, Dahle-Melhus muistuttaa.

Mitä vanhempi voi sitten tehdä?

Vaikka sairastelu on usein huonosta tuurista kiinni, infektiolääkäreillä on muutamia vinkkejä asioista, jotka vanhemmat voivat ottaa huomioon:

  • Pidä huolta siitä, ettei lapsi vilustu.
  • Pese lapsen kädet varsinkin sen jälkeen, kun olette olleet julkisissa paikoissa. Kun lapsi on flunssainen, älä vie häntä tartuttamaan muita lapsia.
  • Sairastelun jälkeen ei ole syytä palata kauhealla kiireellä päiväkotiin. Anna lapsen parantua rauhassa.
  • Ota huomioon, että lapset sairastelevat todella paljon. Varaudu siihen etenkin alle 3-vuotaiden päiväkotilasten kohdalla.

Älä vilustu!

”Kylmettynyt lapsi on herkempi viruksille päiväkodissa. Pidä huolta, että lapsi pysyy lämpimänä ja kuivana. Tämä on hyvä lähtökohta niin lapsille kuin aikuisille”, Dahle-Melhus sanoo.

Esimerkiksi villa-alusvaatteet ovat erinomaiset pitämään lapsi lämpimänä. Kuivat jalat ovat myös hyvä lähtökohta terveenä pysymiseen. Vedenpitävät kengät ovat tärkeitä lumen, veden ja loskan seassa leikittäessä.

”Vuodenaikojen vaihtelut ovat vaativia vaatetuksen kannalta. Lapsilla saattaa olla hiki. Sekä hiestä märät vaatteet että vaatteiden vähentäminen saattavat johtaa kylmettymiseen ja räkätauteihin”, Dahle-Melhus sanoo.

Pese kädet!

Tiedetään, että hyvä käsihygienia ehkäisee tartuntoja. Laita lapsi pesemään kädet etenkin vessakäyntien jälkeen ja ennen syömistä. Taaperot tosin syövät leluja, laittavat käsiään jatkuvasti suuhun ja ryömivät ympäriinsä. Voivatko vanhemmat tehdä jotain asialle?

”On totta, että pienille lapsille tulee helpommin infektioita. Tällaisia taaperot ovat, eikä sille oikeastaan voi mitään”, Dahle-Melhus sanoo.

Pidä myös nuhanenät kotona!

Joskus sairaus iskee kuin salama kirkkaalta taivaalta, eikä sairastumisesta ja kotiin jäämisestä ole epäilystäkään. Toisinaan lapsella on aamulla vasta lieviä oireita sairaudesta, mutta kiireen keskellä ei ole aikaa jäädä odottelemaan, pahenevatko oireet päivää kohden.

Infektiolääkärin neuvo on selvä.

”Jos lapsi on selvästi vetämätön, älä vie häntä päiväkotiin. Jos lapsi on siinä kunnossa, että hän mieluusti lepäilisi sohvalla, päiväkoti ei ole oikea paikka. Päiväkodissa touhutaan paljon”, Dahle-Melhus sanoo.

Jos vanhemmat vievät päivän mittaan sairastuvan lapsen päiväkotiin, on todennäköistä, että päiväkodista soitetaan ja pyydetään hakemaan lapsi kotiin.

Odota kunnes lapsi on täysin terve!

Lapset ovat toisinaan kuumeisinakin varsin aktiivisia. Onkin tyypillistä, että lapsi vaikuttaa hetken terveeltä, mutta sitten infektio-oireet ja väsymys palaavat takaisin.

”Jos lapsi menee puolikuntoisena päiväkotiin, parantuminen kestää yleensä pidempään. Lapsen pitäisi pysyä oireiden loppumisen jälkeen kotona 48 tuntia. Aika saattaa tuntua pitkältä, mutta viime kädessä se auttaa kaikkia – myös vanhempia. Kukaan ei hyödy siitä, että päiväkodeissa myllää enemmän infektioviruksia”, Dahle-Melhus kertoo.

Kaikki sairastuvat

Kannattaa varautua siihen, että lapsi sairastuu, teit mitä tahansa.

”Minun mielikuvani on, että ensimmäinen vuosi päiväkodissa on pahin. Monet lapset ovat yhtenään kuumeessa ja vatsaflunssassa. Tälle on tosin tarkoituskin. Immuunipuolustusjärjestelmä tarvitsee kehittyäkseen näitä viruksia, joita päiväkodissa pyörii”, Dahle-Melhus sanoo.

Dahle-Melhus pitää tammikuuta erityisen viheliäisenä sairastelukuukautena. Hänen mukaansa runsas sisällä oleminen lisää sairasteluriskiä.

”Toisaalta ulkona oleminen voi johtaa vilustumiseen”, hän jatkaa.

Ikä tuo vastustuskykyä

Ohjeistuksen mukaan eksoottisiin matkakohteisiin suositellaan lähdettäväksi vasta, kun lapsi on täyttänyt kolme vuotta. Tähän on hyvä syy.

”Kolmivuotiaan immuunipuolustusjärjestelmä on ehtinyt kypsyä sen verran, että se pystyy käsittelemään enemmän infektioita”, Dahle-Melhus kertoo.

Tässä on myös yksi syy sille, miksi pienet, alle 3-vuotiaat lapset sairastelevat paljon, jos he ovat isossa päiväkotiryhmässä. Heidän immuunipuolustusjärjestelmänsä ei vielä pysty käsittelemään kaikkia ympärillä pyöriviä pöpöjä.

Mitä mieltä olet artikkelista?