Eikö olisi hauskaa kurkkia pienen ikkunan kautta, mitä sikiö puuhastelee kohdussa? Lähitulevaisuudessa tähän saattaa olla mahdollisuus, sillä australialainen suunnittelija kehittelee kotikäyttöistä mahan päälle asennettavaa ultraäänilaitetta taipuisalla led-näytöllä.

Viimeksi päivitetty 27.4.2011

Australialainen teollisenmuotoilun opiskelija Melody Shiue kehitti diplomityökseen uraa uurtavan PreVue-ultraäänilaitteen. Laite on kuin ikkuna kohdunsisäiseen elämään.


 


Tuote on vielä kehittelyasteella, eikä kaikkia teknisiä ongelmia ole ratkaistu. Shiue on kuitenkin jo neuvotellut laitteen kehittämisestä.

”Kaksi yritystä on ottanut minuun yhteyttä. Olen kertonut heille, että tämä ei ole valmis tuote vaan konsepti. Jos yhtiö haluaa sijoittaa tuotteeseen, menee yli 5 vuotta, että saamme PreVuen markkinoille”, Shiue kirjoittaa.

Sikiöystävällistä puuhaa

Laiteella olisi varmasti hauska kurkkia sikiön puuhia päivittäin. Mutta voiko ultraäänilaitteen käyttäminen päivittäin olla vaarallista?
Prevue ultraäänilaite
”Olen ehdottanut, että laitetta saisi käyttää 20 minuuttia 24 tunnin välein. Aika on yhteensopiva Britannian lääketieteellisen ultraääniyhdistyksen suosituksen kanssa. Laite antaisi ajankäytöstä ystävällisiä huomautuksia”, Shiue kertoo.

Shiuen piirustuksissa laite käyttäisi 10 MHz taajuutta, jota käyttäjä ei itse pääsisi säätämään. Perinatologi, naistentauti- ja synnytysopin dosentti Leo Mäkäräinen Gynekologi- ja Ultraäänikeskus Medisonarista pitää käyttöehtoja turvallisina.

”Jos laite toimii samalla tekniikalla, kun käytössä olevat ultraäänet, on laite todennäköisesti turvallinen”, Mäkäräinen kertoo.

Entäpä jos vanhemmat unohtuvat tutkimaan vauvelia tuntitolkulla?

”Ultraääntä käytettäessä viedään energiaa kudokseen. On olemassa teoreettinen riski varsinkin alkuraskaudessa, että laite lämmittäisi kudoksia liikaa”, Mäkäräinen pohtii.

Oikein käytettynä PreVue-ultraääni olisi kuitenkin turvallinen.

Haittaa vai hyötyä?
Prevue toimintaperiaate
PreVue-laite ei ole lääketieteellinen apuväline, eikä Mäkäräinen kiinnostu vaihtamaan vanhaa ultrakonettaan mahan päälle asennettavaan televisioon. Vanhemmillekin laite olisi pikemminkin lelu kuin sikiön turvallisuutta lisäävä kapistus.

”Loppuraskaudesta sikiön liikkeet tuntee muutenkin. Jatkuva ultraäänen käyttö ei tuo mitään ratkaisevaa lisähyötyä sikiön terveydelle”, Mäkäräinen sanoo.

Toisille vanhemmille laitteesta voisi olla jopa haittaa.

”Ultrakuva voi olla hetkittäin hyvä ja aidonnäköinen, mutta se saattaa vääristyä, jos sikiön asento muuttuu. Herkät vanhemmat saattaisivat pelästyä epäluonnollisen näköisiä kuvia”, Mäkäräinen summaa.

Teksti: Jarkko Uro
Kuvat: Melody Shiue

Lue myös:

Ultra paljastaa salaisuudet
Kauniita kuvia, tarkkaa tutkimusta
Ensimmäinen kolmannes ohi

Mitä mieltä olet artikkelista?