Olet täällä:  > Lists > Frontpagenew > Jäähyväiset tutille
Hanna Brockman 
Tuttiin tottunut lapsi ei välttämättä helpolla lutkuttimestaan luovu. (Kuva: Crestock)

Tutti, tuo pieni mutta ah, niin näppärä vauva-arjen helpottaja! Tutti vaimentaa kitinän ja tuudittaa uneen. Pitkittyneellä tutin käytöllä on kuitenkin hintansa: purentavirheet, korvatulehdukset ja puheen oppimisen vaikeudet väijyvät tutin lutkuttajaa.


Tutti tuo lapselle turvaa, sanotaan. Jo vastasyntyneelle tuikataan tutti suuhun, ja maiskutus jatkuu usein pitkälle taaperoikään. Tutti ei kuitenkaan ole vauvalle mikään välttämättömyys.

"Tuttia ei tarvitsisi opettaa lapselle lainkaan. Vauva saa tarvitsemansa lohdun luonnollisimmin imetyksen yhteydessä. Imetys on myös leukojen kasvua ja hampaiston kehitystä ajatellen paras vaihtoehto", sanoo lasten hammashoitoon erikoistunut hammaslääkäri Heikki Alapulli.

Moni vanhempi kuitenkin haluaa tarjota vauvalleen tuttia. Jos imetys ei syystä tai toisesta onnistu, tai vauvalla on voimakas imemisen ja lohdun tarve, voi tutti tulla tarpeeseen.

"Tutti on peukaloa parempi vaihtoehto, sillä tutista on helpompi päästä eroon kuin peukalon imemisestä. Jos tuttia käytetään, on paras malli rinnan muotoa matkiva anatominen tutti", Alapulli sanoo.

Hammashaittoja ja puhepulmia

Tutkimusten mukaan tutin käyttö altistaa hampaiston purentavirheille ja reikiintymiselle.

"Pitkä tutinkäyttö voi aiheuttaa hampaisiin etualueen avopurennan ja sivualueen ristipurennan. Tutinkäyttö voi olla riskitekijä myös varhaista hampaiden reikiintymistä ajatellen, sillä vanhempien tai sisarusten kariesbakteerit voivat tutin välityksellä kulkeutua vauvan suuhun", Alapulli varoittaa.

"Pienten lasten avopurennat ovat lähes aina tutti- tai peukkuperäisiä. Hammaslääkäri tunnistaa tutinsyöjän ensinäkemältä", hän kertoo.

Lue myös: Jokelluksesta puheeksi

Avopurennassa hampaiston ylä- ja alakaarien väliin jää aukko, ristipurennassa ylähampaat purevat alahampaiden sisäpuolelle. Purentavirheistä on muutakin kuin esteettistä haittaa: purentavirhe voi esimerkiksi vaikeuttaa ruuan pureskelua, kuluttaa hampaita ja johtaa leukanivelten toimintahäiriöihin.

"Tutin aiheuttama etuhammasalueen avopurenta korjaantuu onneksi yleensä itsestään, jos tutin käyttö lopetetaan ajoissa. Sivusta-alueen ristipurenta taas vaatii lähes poikkeuksetta oikomishoitoa", Alapulli huomauttaa.

Hammasongelmien lisäksi tutti saattaa altistaa korvatulehduksille. Tutin syönnillä voi olla vaikutusta myös puheen kehitykseen, sillä avopurenta haittaa kielen liikkeiden kehitystä ja sitä kautta oikeiden äänteiden muodostusta.

Lue myös: Salaatti ehkäisee puheenviivästymää

Share/BookmarkPäätoimittaja: Petra Lehto
Toimittaja: Jarkko Uro
Avustaja: Tiina Pokkinen
Forum-vastaava: Mira Heinonen


RSS-feed www.vau.fi

tarjoaa tukea vanhemmuuteen Vauvan odotus- ja Vauvan syntymä -opaskirjoissa ja Vau.fi-verkkopalvelussa sekä lapsille oikeita kirjoja oikeaan aikaan Vaukirja-kerhossa. Autamme lapsia ja vanhempia kehittymään yhdessä. Sandviks – Enriching young minds.