Lasten olisi hyvä lopettaa tutin imeskely viimeistään kolmivuotiaana. Näin ei kuitenkaan aina tapahdu, sillä monet lapset pitävät kynsin hampain kiinni tutistaan. Tässä 10 näkökulmaa siihen, miksi tutista on hyvä luopua ja miten se onnistuu helpoiten.

Viimeksi päivitetty 13.12.2016

1. Koska on oikea hetki luopua tutista?

Kun lapsi alkaa puhua enemmän, tutista pitäisi luopua. Tutti on hyvin konkreettisesti tiellä, kun lapsi harjoittelee lausumaan sanoja. Tutin käyttäminen vaikuttaakin kielen kehitykseen.

2. Miksi tutista pitää luopua?

Tutin syömisen ikävin puoli on juuri se, miten tutti vaikuttaa puheen kehitykseen. Tutti vaikuttaa myös siihen, miten hampaat asettuvat. Hammaslääkärit suosittelevatkin, että tuttia ei pitäisi syödä yli 3-vuotiaana. Yli 3-vuotiailla lapsilla on suussa kaikki maitohampaat.

3. Miten motivoida lapsi irti tutista?

On tärkeää, että lapsi tietää tutista luopumisesta etukäteen. Yksi maininta ei välttämättä riitä, joten lapselle voi puhua useaan otteeseen asiasta ennen tärkeää luopumispäivää. Muista myös antaa lapselle paljon positiivista palautetta.

4. Voiko tutusta luopua vähitellen? Vai onko parasta luopua kerralla?

Lapset ovat erilaisia. Mikä sopii yhdelle, ei välttämättä sovi toiselle. On yleistä, että tutista luovutaan päivällä, mutta lapsi saa pitää vielä jonkin aikaa tutin yöllisenä lohtuna.

5. Lopetetaanko tutti ensin päiväkodissa vai kotona?

Monet vanhemmat saavat tutista luopumiseen apua päiväkodista. Päiväkoti voikin olla oivallinen paikka tutin käytön lopettamiseen. Jos päiväkodissa muutkaan lapset eivät syö tuttia, lapsen saattaa olla helpompi lopettaa itsekin. Lapset kun ottavat esimerkkiä toinen toisistaan.

6. Kuinka tiukkoja vanhempien kannattaa olla asian suhteen?

On tärkeää, etteivät vanhemmat kohdista huomiotaan ongelmiin, vaan pikemminkin ratkaisuihin. Älä lannistu. Käytä tutin syömisen lopettamiseen sen verran aikaa kuin lapsesi tarvitsee. Anna myönteistä palautetta, kun lapsi etenee kohti tutittomuutta.

7. Saako lasta lahjoa pienillä lahjoilla?

Lahjominen ei välttämättä ole kaikista paras tapa opettaa lasta irti tutista. Sanallinen positiivinen kannustus toimii paremmin.

8. Lapsi itkee ja kaipaa tuttia. Mitä minun pitäisi tehdä?

Kun tutista luopuu, usein tulee myös itkua. Kiukuttelu ja tutin perään itkeminen pitää sallia lapselle. Asiasta on myös hyvä puhua. Jos lapsella on hätä, voit halutessasi antaa lapselle tutin hetkeksi. Lapselle pitää kuitenkin tehdä selväksi, että tuttia saa pitää ainoastaan hädän hetkellä.

9. Mitä teen, kun lapsi imee peukaloa?

Jos peukalon imemisestä tulee ongelma, auta lasta ymmärtämään, että isot lapset eivät imeskele peukaloaan. Jos tämä ei auta, voit kertoa, että tuet lasta heti, kun tämä on valmis luopumaan peukalon imemisestä. Älä tee imemisestä loppua väkisin, sillä se voi aiheuttaa lapselle vain lisää ahdistusta ja turvattomuutta.

10. Luopumisesta voi tehdä tapahtuman!

Kun lapsi antaa tutin eteenpäin – vaikkapa kissanpoikasille – luopuminen on helpompaa. Anna siis lapsen olla aktiivisesti mukana luopumisessa. Ideoikaa yhdessä, mitä tutille voisi tehdä. Tutinhan voi ripustaa vaikkapa tuttinäyttelyyn! Tärkeintä on, että luopumiseen liittyy lapsen kannalta hieno tarina.

Mitä mieltä olet artikkelista?