Vauvoilla on herkkä iho, eikä vauvoja suositella kylvetettävän kuin kerran viikossa. Lapsen kuuraamisessa kannattaa säilyttää kohtuus myöhemminkin eikä saippuan ja shampoon käyttö ole välttämättä tarpeen leikki-iässäkään.

Viimeksi päivitetty 1.3.2023

Vauvaikäisten hikirauhaset eivät vielä ole täysin kehittyneet, joten vauvat hikoilevat vain vähän.Vastasyntyneen iho on myös aikuisen ihoa paljon ohuempi ja herkempi. Vauvan ihoa ei siis ole syytä pestä usein, eikä vauvan kylvettämisessä kannata käyttää saippuaa.

Saippuan sijaan kosteuttavat voiteet saattavat tulla kysymykseen niin pienillä kuin vanhemmillakin lapsilla.

Kuivaihoisten vauvojen kylpyveteen voi halutessaan lorauttaa tilkan kylpyöljyä.

Vesi riittää leikki-ikäisillekin

Leikki-ikäistenkään lapsien ei ole tarvis siirtyä täysmittaiseen ihonhoitotuotteiden käyttöön. Leikki-ikäistä kylvetettäessä saippuan käyttö on mahdollista, mutta jos lapsi ei ole erityisen likainen, saippuan käyttö on turhaa.

Shampoon käyttökään ei ole välttämätöntä, sillä lasten hiukset eivät rasvoitu samalla tavalla kuin aikuisen. Jos shampoota halutaan kuitenkin käyttää, kannattaa valita herkälle iholle sopiva mieto pesuaine.

Atooppinen iho pitää rasvapesusta

Lapsilla usein esiintyvä atooppinen iho aiheuttaa joskus hankaluuksia. Silloin iho saattaa ärsyyntyä liiasta veden käytöstä, kuivuudesta ja saippuasta, ja myös hikoilusta. Iho on ohut, kuiva, hilseilevä ja joskus myös kuivan näppylän peitossa.

Atooppisen lapsen kanssa kannattaa erityisesti talvisin tehdä suihkukertojen yhteydessä niin sanottu rasvapesu. Siinä lapsi kastellaan suihkulla, jonka jälkeen perusvoidetta hierotaan lapseen kauttaaltaan – sillä voi mainiosti pestä myös hiukset.

Tämän jälkeen rasva pestään suihkun ja kädenlämpöisen veden avulla pois. Rasva vie mukanaan hien ja lian, mutta ei kuitenkaan häiritse ihon kosteustasapainoa.

Suihkun jälkeen lapsen iho kuivataan hyvin ja kostutetaan uudelleen perusvoiteella.

Mitä mieltä olet artikkelista?