Monien pikkuvauvojen päässä on karstaa: se muodostuu vauvakinasta, eli jo kohdussa vauvan iholle muodostuneesta rasvaisesta suojakalvosta, ja päänahan eritteistä. Karsta ei ole vaarallista, mutta esteettinen haitta se on – lue vinkit, joilla karstan saa hellävaraisesti pois!

Viimeksi päivitetty 24.1.2020

Kaikilla vauvoilla kastaa ei ole lainkaan, toisilla se taas näkyy paksuna, lohkeilevana ja kellertävänä kerroksena. Usein vauvoilla, joilla hiuksia on tuuheasti myös karstaakin on enemmän. Lähtökohtaisesti isokaan karstamäärä ei ole vaarallista lapselle, mutta mikäli hiuspohjan alue punoittaa tai tulehtuu, vaivaa kannattaa herkästi käydä näyttämässä lääkärille.

Karstaa ei kannata raaputtaa vauvan päästä – tällöin saattaa helposti vahingoittaa vauvan ohutta ihoa ja aiheuttaa haittaa, vaikka tarkoitus oli hyvä.

Jos karstaa on paljon, se ei välttämättä lähde kerralla, vaikka tekisit kaiken oikein. Valmistaudu silloin toistamaan seuraava rutiini muutaman kerran perättäisinä päivinä.

Poista karsta vauvan päästä näin

1. Laita vauvan päähän öljyä tai rasvaa

On makuasia, mitä rasvaa lähdet kokeilemaan. Toiset vannovat rasvaisen emulsiovoiteen nimeen, toisten mielestä vauvaöljy on parasta. Myös kookosrasvaa käytetään tarkoitukseen. Älä käytä mitään voimakkaasti hajustettua, neutraali hajusteeton rasva on parasta. Sivele rasvaa kauttaaltaan vauvan päähän ja anna vaikuttaa ainakin tunnin ajan.

Jos karstaa on paljon tai se ei ”kevyellä rasvakäsittelyllä” lähde, voit laittaa vauvan päähän rasvaa, peittää pään puuvillamyssyllä ja antaa rasvan vaikuttaa yön yli.

2. Kokeile pyyhkeellä tai harsolla

Kun karsta on selvästi vaalennut ja lohkeamisen sijaan tuntuu taipuisalta, voit aloittaa varovaisen poistamisen. Voit kostuttaa öljyllä tai rasvalla vielä harson tai froteepyyhkeen reunan ja lähteä hellin, pyörittelevin liikkein irrottamaan karstaa vauvan päästä. Älä hankaa, vaan pidä liike kevyenä.

Älä raaputa vauvan päätä kynnellä tai millään kovalla esineellä – saatat tehdä vauvan päähän haavoja ja aiheuttaa infektion!

Jos karsta ei suosiolla irtoa, jatka öljyllä pehmittämistä – anna öljyn vaikuttaa myssyn alla yön yli.

3. Pese vauvan pää miedolla pesuaineella

Kun karstasta on lähtenyt se, mitä hellällä käsittelyllä on lähteäkseen, voit pestä vauvan pään hellävaraisesti lämpimällä vedellä ja miedolla pesuaineella. Pesulappu tai pieni pyyhe auttaa tässä, jotta pesuainetta ei päädy vauvan silmiin.

Taputtele kuivaksi puhtaalla pyyhkeellä ja anna päänahan kuivua.

4. Harjaa pehmeäharjaksisella harjalla

Kun päänahka on kuivunut, voit vielä harjata hiukset ja päänahan hellästi pehmeäharjaksisella vauvaharjalla. Tämä saattaa irrottaa vielä pieniä hippusia tai jos päähän on jäänyt karstaa, karstahiutaleiden reunat tulevat paremmin näkyviin. Levitä tällöin uusi kerros rasvaa ja toista käsittely seuraavana päivänä uudestaan.

 

Mitä mieltä olet artikkelista?