Alle kaksiviikkoisen vauvan kynsiä ei tulisi leikata, sillä kynnen rajaa on vaikea erottaa ja kynsivalli tulehtuu helposti. Lue jutusta, miten vauvan kynnet kannattaa leikata.

Viimeksi päivitetty 30.4.2019

Älä leikkaa vastasyntyneen kynsiä

Vastasyntyneen kynnet voivat olla todella terävät. Vauva saattaa myös vahingossa raapia terävillä kynsillä itseään, sillä hän ei vielä hallitse käsiensä liikkeitä.


 


Alle kahden viikon ikäisen vauvan kynsiä ei kuitenkaan suositella leikattavan, sillä vastasyntyneen kynsivallin raja on vaikea erottaa. Vauvan kynsivallit tulehtuvat myös todella helposti.

Jos terävistä kynsistä on haittaa, vauvalle voi pukea puuvillaiset ”raapimistumput”. Kun vauva on kahden viikon ikäinen, kynsien leikkaamisen voi aloittaa.

Lue myös: Napatyngän hoito

Käytä tylppiä saksia

On tärkeä käyttää saksia, joissa ei ole terävää päätä. Esimerkiksi äitiyspakkauksen mukana tulee hyvät tylppäkärkiset kynsisakset. Teräväkärkiset sakset saattavat lipsahtaessaan aiheuttaa vauvalle haavan, kun vauva huiskii käsillään.

Pienet kynsileikkurit ovat joidenkin vanhempien mieleen – kannattaa kokeilla etsiä sellaisia lastentarvikeliikkeistä ja tavarataloista.

Vauvan omat sakset

Vauvan kynsisaksilla tai -leikkureilla ei kannata leikata muiden perheenjäsenten kynsiä, sillä tässä piilee tulehdusvaara.

Lue myös: Mitä vauva muistaa?

Käytä viilaa

Terävät kulmat kynsissä ovat haitallisia, sillä vauva saattaa raapia niillä itseään. Jos kynnet tuntuvat leikkaamisen jälkeen teräviltä, kulmat kannattaa pyöristää viilalla. On myös mahdollista käyttää pelkkää viilaa kynsien lyhentämiseen.

Odota sopivaa hetkeä

Jos vauva on huonolla tuulella, kannattaa leikkuuoperaatio siirtää suosiolla myöhemmäksi. Rimpuileva vauva saattaa nykäistä kättä niin, että sakset viiltävät vauvan sormea.

Yksi sopiva hetki kynsien leikkaamiselle on kylvyn jälkeen. Vauva on silloin tyypillisesti rento ja hyvällä tuulella. Vesi myös pehmittää kynsiä ja tekee leikkaamisesta helpompaa. Kynnet voi myös koittaa leikata silloin, kun vauva nukkuu: silloin hän on usein paikoillaan.

Lue myös: Vauva tuli taloon: ensihetkien selviytymisopas

Pidä kunnolla kiinni

Vaikka leikkaisit nukkuvan lapsen kynsiä, muista pitää kunnolla kiinni kädestä tai jalasta. Otteen tulee olla niin napakka, ettei vauva pysty aiheuttamaan rimpuilemalla itselleen vahinkoa.

Leikkaustilanne harmittaa monia vauvoja. Tilanteesta kannattaa tehdä mahdollisimman mukava lapselle. Lelu, laulu tai jutustelu auttavat vauvaa rauhoittumaan.

Älä pure!

Jotkut pelkäävät vauvan kynsien leikkaamista, ja saattavat jopa lyhentää vauvan kynsiä puremalla niitä.

Asiantuntijat tyrmäävät tavan: Pahimmillaan kynsi saattaa lohjeta niin, että kynsivalliin tulee haava. Tällöin vanhemman suussa olevat mikrobit pääsevät haavaan mellastamaan, ja syntyy melkoinen tulehdusriski.

Lue myös: Ensimmäinen hymy hurmaa

Lähteet: Väestöliitto

Mitä mieltä olet artikkelista?