Mikä vittu siinä on, kun lapset eivät nukahda silloin kun pitäisi? Yhdysvaltalainen hittikirja kertoo lastensadun keinoin aikuisten epätoivon tunteista.

Viimeksi päivitetty 12.12.2012

Kirjallisuuden professori Adam Mansbachin kirjoittama ja Ricardo Cortésin kuvittama Nyt vittu nukkumaan muistuttaa lastenkirjaa. Kirjaa ei kuitenkaan kannata lukea lapsille, sillä teos on lastenkirjamuotoon puettu karski vitsi.

Kirja onnistuu humoristisuudessaan koskettamaan vanhempien salaisia tuntemuksia. Lapsen unipelleillyyn liittyy usein vitutusta, jota vanhemmat eivät tohdi ilmaista kirjan juurevalla kielellä. Vaikeiden tunteiden kuvaaminen huumorin avulla on varmasti yksi syy sille, miksi teosta on myyty miljoonia kappaleita ympäri maailmaa.

Lue myös: Isäksi tuleminen ei itketä tosimiestä 

Kukkuminen pelkkää vittuilua

Nyt vittu nukkumaan -teoksen huumori perustuu kiroilun lumovoimaan. Kirjassa lapsen unettomuus aiheuttaa suunnatonta vitutusta kertojavanhemmalle. Vitutusta puretaan lorumaisessa asussa:

”Kukat nuokkuvat niityllä ja korkeiden vuorten lumessa. Tää on mun elämä, oon huono vanhempi, et vittuilis enää, oisit jo unessa.”

Kertojavanhempi välillä taivastelee Jeesuksen vittua ja välillä kääntyy Nukkuvitunmatin puoleen. Kuten kaikkien unipelleilijöiden vanhemmat tietävät, jos lapsi ei halua nukkua, hän ei todellakaan nuku.  

”Me katsomme vihdoinkin leffaa. Popcornit mikrossa valmistuu. Pling! Voi perseensuti. Et voi olla tosissas. Nyt vittu nukkumaan takaisin.”

Lue myös: Näinkö muka hyväksi vanhemmaksi? 

Yliannostus vittua?

Alkuperäisteos Go The Fuck To Sleep perustuu fuck-sanan ahkeraan kylvämiseen. Englannissa fuck onkin hallitseva kirosana. 

Koska suomenkielessä kiroilu on hienosyisempää ja monipuolisempaa, käännöksessä olisi voinut olla vitun lisäksi myös muita kirosanoja. Varsinkin supisuomalainen perkele olisi kajahtanut kauniisti teoksessa. Tällaisessa asussa teos toden totta iskee vitulla päähän.

Kirjaa ostaessa kannattaa miettiä, kuinka paljon on valmis maksamaan yhden sanan varaan rakennetusta vitsistä? Varaventtiilin voi rakentaa itsekin vaikka karjumalla parvekkeella sitä vittua.

Teksti: Jarkko Uro

Adam Mansbach, Ricardo Cortés
Nyt vittu nukkumaan
Into-kustannus
32 sivua.

Mitä mieltä olet artikkelista?