Pienen lapsen sänkyä ei neuvota täyttämään tavaroilla. Mutta miksi vauvalle ei saa laittaa tyynyä? Entäpä miten on peiton käytön laita?

Viimeksi päivitetty 1.9.2009

Nukkuva perhe

Poimi kuvasta virhe: mitä vauvalla ei pitäisi olla?

Lapsen sänkyä ei pitäisi täyttää tekstiilein ja leluin. Mitä enemmän sängyssä on ylimääräistä tavaraa, sitä vaarallisemmaksi paikaksi sänky muuttuu vauvalle.

Yhdysvaltalaisen tuoteturvakeskuksen tekemän selvityksen mukaan vuonna 2006 28 alle viisivuotiasta lasta kuoli kehdon tai pinnasängyn liiallisen tavaramäärän aiheuttamiin hengitysongelmiin.

Tutkimuksen mukaan myös vääränlaiset pinnasängyt aiheuttivat kuolemia. Sänkyä ostaessa kannattaakin tarkistaa myyjältä, ettei vauva voi jäädä jumiin pinnojen väliin.

Paras tapa suojella vauvaa on pitää sänky siistinä. Vastasyntyneen lapsen kehtoon ei tarvitse lisätä mitään. Olisi hyvä, jos vauvalla ei käytettäisi edes peittoa, sillä vauvat voivat tukehtua myös siihen. Peiton sijaan hyvä vaihtoehto on unipussi, johon vauva ei voi sotkeutua ja tukehtua.

Sama koruttomuus pätee myös perhepetiin. Lapsen kanssa nukkuessa sängyssä ei pitäisi olla ylimääräisiä esineitä.

Tyynyn laittamisessa lapsen sänkyyn on turha pitää kiirettä, sillä lapsi ei kaipaa tyynyä. Pehmeä tyyny vain lisää tukehtumisriskiä. Sopivasta iästä tyynynkäytön suhteen kannattaa kysyä neuvolasta.

Teksti: Jarkko Uro

Lähde: http://kidshealth.org/research/crib_safety.html

Mitä mieltä olet artikkelista?