Länsimaissa pienet lapset laitetaan usein omiin pinnasänkyihin nukkumaan. Yksin nukkuminen on kuitenkin vauvalle iso juttu. Eteläafrikkalaisessa tutkimuksessa väitetään, että äidin vieressä nukkuminen tukee kokonaisvaltaisesti lapsen kehitystä.

Viimeksi päivitetty 2.12.2011

Keskosten kenguruhoitomenetelmän kehittänyt Nils Bergman on tutkinut vauvojen sydämen reagoimista yksin nukkumiseen. Tutkimustuloksien mukaan lasten sydämet olivat jopa kolminkertaisella koetuksella, jos lapsi nukkui yksin.


 

 


Tohtori Bergman suositteleekin, että lapset nukkuisivat äidin vieressä jopa kolmevuotiaaksi saakka. Hänen mukaansa vieressä nukkuminen tukee lapsen ja äidin välisen siteen syntymistä.

Yksin nukkuminen voi puolestaan jopa vaurioittaa aivoja. Liian varhainen yksin oleminen saattaa myös tuottaa käyttäytymishäiriöitä lapsen myöhemmissä ikävaiheissa.

Lue myös: Voiko vauvan kanssa nukkua samassa sängyssä? 9 tärkeää turvallisuusneuvoa

Vaarallinen perhepeti?

Tutkimusta on ehditty kritisoida, sillä kätkytkuolema liitetään monesti perhepedissä nukkumiseen. Englannissa kaksi kolmesta vauvakuolemasta on sattunut juuri lapsen nukkuessa vanhempien vieressä.

Lue lisää: Perhepetikö lisää kätkytkuolemariskiä?

Bergman pitää kuolemien syynä kuitenkin muuta kuin äidin vieressä nukkumista. Esimerkiksi tupakoivien vanhempien vaatteista irtoaa myrkyllisiä kemikaaleja lasten hengitykseen. Myös alkoholi voi aiheuttaa vaaratilanteita, jos vauva nukkuu vanhempien vieressä.

Aikuisten sängyssä voi olla myös paljon sellaista, mitä vauvan sängyssä ei saisi olla. Bergman muistuttaa, että isot tyynyt ja lelut eivät kuulu sänkyyn silloin, kun vauva nukkuu vanhempien vieressä.

Lähde: Daily Mail

Lue myös: Lapsen ja vanhemman välisen kiintymyssuhteen kehittymiseen ei tarvita perhepetiä

Mitä mieltä olet artikkelista?