Veteleekö isä usein sikeitä, vaikka vauva kiljuu vieressä? Et ole asian kanssa yksin. Yhdysvaltalaisen tutkimuksen mukaan monet työssä käyvät äidit kärsivät katkonaisesta unesta työssä käyviä isiä useammin.

Viimeksi päivitetty 2.3.2011

Äidit heräävät isiä useammin yöllä huolehtimaan lapsista, ja nyt se on todistettu. Sosiologi Sarah Burgardin johtama yhdysvaltalainen tutkimus osoitti, että yöherääminen on vahvasti sukupuolisidonnasta. Kyselyssä verrattiin töissä käyvien vanhempien yöheräämisiä toisiinsa.

Siinä missä 32 prosenttia äideistä ilmoitti unen olevan katkonaista lapsen takia, vain 11 prosenttia miehistä kärsi katkonaisesta unesta. Äidit ilmoittivat myös heräämisten kestävän kauemmin. Äidit olivat keskimäärin hereillä 44 minuuttia, kun taas isät vain 30 minuuttia.

Lue myös: Iltarutiinit vähentävät vauvan univaikeuksia

Työssäkäyvä äiti herää silti

Sukupuolijakauma jäi tutkimuksessa voimaan, vaikka tilastossa huomioitiin tulotaso, koulutus ja puolisoiden tekemän työn laatu.

Esimerkiksi perheissä, joissa nainen oli ainoa tienaava osapuoli, 28 prosenttia äideistä heräsi yöllä rauhoittamaan itkevää lasta. Miehistä vain 4 prosenttia heräsi yöllä siinä tapauksessa, että vain mies tienasi perheessä.

Lue myös: Perhepeti luo turvaa

Työ ja ura kärsivät

Unen katkonaisuus väsyttää enemmän kuin lyhyet unet. Tutkimusryhmä epäileekin uraäitien heräilemisen johtavan huonoon sijoittumiseen työmarkkinoilla.

”Naiset kärsivät unen huonosta laadusta elämänvaiheessa, jossa uralla pitäisi edetä. Uramahdollisuudet saattavat jäädä välistä, jos nainen vähentää työaikaansa tai hänen työpanoksensa kärsii uupumuksen takia”, tutkimusjohtaja Burgard kertoo.

Lue myös: Lyhyet yöunet lihottavat pikkulapsen

Jos molemmat vanhemmat käyvät töissä, Burgard neuvoo jakamaan heräämisvastuuta.

”Pienten lasten vanhempien pitäisi keskustella ja neuvotella siitä, kumman vuoro on herätä vauvan itkuun”, Burgard sanoo.

Lähde: Science Daily

Mitä mieltä olet artikkelista?