Vauva tutustuu maailmaan maistamalla ja laittaa suuhunsa lähestulkoon kaiken tiellensä osuvan. Joskus voi käydä niin, että esine eksyy hengitysteiden tukoksi, mutta onneksi uhkaavasta tilanteesta selvitään useimmiten kakomisella ja säikähdyksellä. Pahimmillaan vieras esine henkitorvessa voi kuitenkin aiheuttaa todellisen tukehtumisvaaran.

Viimeksi päivitetty 5.12.2007

Lapsi syö

Varsinkin kiinteille opetellessa ruoka voi lipsahtaa helposti väärään kurkkuun.



Pienten tavaroiden ja lelujen lisäksi vauvan ruoka menee helposti väärään kurkkuun. Tavallista tämä on etenkin siinä vaiheessa, kun lapsi opettelee täysin möyhennetyn ruuan lisäksi syömään isompia palasia, kuten hedelmän tai leivän paloja.
Pähkinät voivat aiheuttaa pahoja vaaratilanteita, joten ihan pienille lapsille niitä ei kannata antaa ollenkaan. Tutit kannattaa niin ikään tarkastaa säännöllisesti ja varmistaa, että imuosa on tiukasti kiinni suun ulkopuolelle jäävässä osassa.
Kuinka toimia tukehtumisen uhatessa?
 
Jos epäilet, että jokin pieni vierasesine, vaikkapa siemen, on joutunut lapsen hengitysteihin, vie lapsi lääkäriin. Lapsi voi oirehtia saamalla voimakkaita yskänpuuskia ja ehkä hengitysvaikeuksiakin . Jos esine jää keuhkoputkeen pitkäksi aikaa, se voi aiheuttaa keuhkokuumeita.
Jos lapsi ei pysty puhumaan ja hän on tukehtumassa, vierasesine sijaitsee todennäköisesti ylhäällä ja tukkii hengitystiet kokonaan. Tällöin selkään lyöminen tai Heimlichin ote voivat siirtää esinettä ja pelastaa lapsen hengen.
Muista kuitenkin Heimlichin ote eli käsien laittaminen rinnan ympärille ja äkillinen puristaminen rintalastan alueella sopii vasta vähän vanhemmille, leikki- ja kouluikäisille, lapsille.
Ylävatsaan kohdistuvaa Heimlichin otetta suositellaan vasta aikuisen kokoisille murrosikäisille
Pikkulasten hääensiavuksi sopii selkään lyöminen. Monessa perheessä lapsen roikottaminen pää alaspäin on myös todettu tehokkaaksi tavaksi saada esine liikkeelle.
Jos lapsi menettää tajuntansa, aloita ensiapu. Käytä lapsi lääkärissä, vaikka onnistuisitkin vapauttamaan esineen ja vaikka lapsi alkaisikin hengittää normaalisti. Jos et onnistu saamaan esinettä pois nopeasti, soita viipymättä hätänumeroon 112.
Lähde:
Mitä mieltä olet artikkelista?