Runsas maitotuotteiden käyttö lisää perinnöllisesti alttiiden lasten riskiä ykköstyypin diabeteksen esiasteelle. Tuore tutkimustulos ei kuitenkaan vielä muuta ravitsemussuosituksia maitotuotteiden suhteen.

Viimeksi päivitetty 27.2.2020

Perinnölliseen riskiryhmään kuuluvat lapset, jotka käyttävät paljon lehmänmaitotuotteita, ovat muita suuremmassa vaarassa saada ykköstyypin diabeteksen esiaste kuuden vuoden ikään mennessä, kertoo tuore suomalaistutkimus.


 


Tutkimuksessa tutkittiin vain perinnöllisesti diabetekselle alttiita lapsia, joita on noin 15 prosenttia suomalaislapsista. Vain pieni osa perinnöllisesti alttiista lapsista sairastuu ykköstyypin diabetekseen. Yhteys runsaan maitotuotteiden kulutuksen ja diabeteksen esiasteen välillä näkyi tutkimuksessa myös, kun huomioitiin lapsen sukupuoli, energiansaanti ja perinnöllinen sairastumisriski.

Ei muutosta ravitsemussuosituksiin

Tuore tutkimus vahvistaa joidenkin aikaisempien tutkimusten näyttöä maidon mahdollisesta haitallisuudesta ykköstyypin diabeteksen kehityksessä. Viralliset ravitsemussuositukset perustuvat kuitenkin laajaan tutkimusnäyttöön, joten yksittäiset tutkimukset eivät vielä muuta suosituksia. Tarvitaankin lisää tutkimuksia sen selvittämiseen, altistaako maitotuotteiden käyttö todella ykköstyypin diabetekselle.

Nykyisten ravitsemussuositusten mukaan leikki-ikäisten tulisi nauttia 4 dl nestemäisiä maitovalmisteita ja viipale juustoa päivässä osana monipuolista ruokavaliota. Maitotuotteet sisältävät useita tärkeitä ravintoaineita, kuten runsaasti proteiinia, B12-vitamiinia, D-vitamiinia, kalsiumia ja jodia.

Mitä mieltä olet artikkelista?