Pikkutaapero harjoittelee kävelemistä ja ensimmäisiä sanojaan. Hän on innokas puuhailija, jonka omatoimisuus lisääntyy jatkuvasti. Vaikka vauva-aika on nyt jäänyt taakse, voi nukkumisessa olla vielä haasteita.

Viimeksi päivitetty 22.4.2024

Joko lapsesi kävelee itsenäisesti vai harjoitteleeko vielä tuen avulla? Olet ehkä huomannut, että uutena taitona käveleminen voi olla lapselle niin kiehtovaa, että muut asiat jäävät vähemmälle huomiolle.

 

 



 

Joidenkin lasten kohdalla kävely ajaa myös puheen ohi, ja uudet sanat saattavat hetkeksi unohtua kävelyinnon keskellä.

Taaperokärryt, nukenvaunut ja muut työnnettävät tai vedettävät lelut ovat lapsen mieleen. Niiden avulla lapsi voi myös harjoitella kävelemistä.

Saat huomata, että lapsellasi on aivan uskomattoman paljon energiaa, ja hän jaksaa kuljettaa mitä erikoisempia esineitä kärryssään ympäriinsä aamusta iltaan.

Minä itse!

Tässä iässä lapsi pitää vilkuttamisesta ja käsien taputtamisesta. Laulut, joiden yhteydessä liikutaan, ovat mielekkäitä lapselle.

Käsien motoriikan parantuessa lapsi pystyy helpommin selaamaan kirjoja itse. Kirjojen käsittely voi tosin olla vielä kovakouraista, joten hauraampia kirjoja kannattaa lukea aikuisen avustuksella.

Lapsella on nyt yhä useammin tarve tehdä asioita itse näyttääkseen sekä itselleen että muille mitä osaa.

Pukeminen ja riisuminen on vielä haastavaa ja aikaa vievää, mutta on tärkeä antaa lapsen kokeilla tehdä asioita itse. Se paitsi kehittää lapsen taitoja, myös vahvistaa hänen itsetuntoaan. Itsenäisesti ruokaillessa syntyy taatusti sotkua, mutta vain harjoittelemalla lapsi oppii vähitellen syömään siistimmin.

Lapsi mukaan arkiaskareisiin

Tässä iässä lapsi ehkä sanoo jo joitakin sanoja. Yhtä normaalia on, jos hän ei vielä puhu muuta kuin omaa kieltään. Lapsen puheen kehitykselle on hyväksi, kun kerrot hänelle ääneen mitä teet tai mitä puuhailette yhdessä.

Voit myös nimetä ympärillänne olevia esineitä ja asioita. Lapsi ymmärtää kyllä, vaikkei vielä toistaisikaan sanojasi. Huomaat sen, kun pyydät lasta esimerkiksi vilkuttamaan tai taputtamaan.

Reilun vuoden ikäiset lapset rakastavat piiloleikkejä sekä ”ota kiinni” -leikkiä. Useimmat pitävät myös vedestä. Alkeelliset roolileikit tekevät tuloaan: Lapsi jäljittelee mielellään aikuisia esimerkiksi leikkipuhelimeen puhumalla.

Lapsi haluaa myös osallistua arkiaskareisiin kanssasi. Voit ottaa lapsen mukaan esimerkiksi laittamaan pyykkiä pesukoneeseen tai tyhjentämään tiskikonetta.

Nukkumishaasteita?

Vaikka vauvavuosi on nyt takana, nukkumiseen saattaa vielä liittyä haasteita. Lapsi on ehkä vaikea saada illalla nukkumaan, hän saattaa heräillä yöllä tai nousta aamulla todella aikaisin.

Siitä, miten lapselle luodaan sopiva vuorokausi- ja unirytmi, on monenlaisia teorioita. Jotkut vannovat oman sängyn ja oman huoneen nimeen, toiset kokevat perhepedin miellyttävämmäksi vaihtoehdoksi.

Jos nukkuminen on kovin haastavaa, asian voi ottaa puheeksi neuvolassa ja saada vinkkejä esimerkiksi unikoulun toteuttamiseen. Tärkeintä on, että valitsette menetelmän, joka sopii juuri teidän perheellenne.

Mitä mieltä olet artikkelista?