Mitä jos kesken synnytyksen tulee kakat? Asia mietityttää suurinta osaa odottajista, mutta harva kehtaa kysyä. Vau.fi:n foorumilaiset ottavat nyt kakka-asian käsittelyyn.

Viimeksi päivitetty 20.5.2013

Nolo kakka


 


Synnytys nostaa odottajan mieleen monia kysymyksiä, joista osa saattaa tuntua noloiltakin. Jotkut kysymykset tuntuvat niin noloilta, ettei niitä kehtaa kysyä edes neuvolassa. Synnytyksen aikainen suolen tyhjeneminen pohdituttaakin useita foorumilaisia:

”Aihe on kieltämättä vähän inha, mutta ei auta kuin kysyä”, Sue83 kirjoittaa Vau.fi:n foorumilla.

”Oletteko itse tehneet jotain toimenpiteitä sen suhteen, että ponnistusvaiheessa voisi ’hyvillä mielin ponnistaa ulos ihan vain vauvaa? Tiedän, että joidenkin kohalla kakka kuuluu normaalina osana synnytykseen jne siinä hetkessä ei ehdi miettiä tämmöisiä ’turhuuksia’, mutta en voi sille mitään että kauhistuttaa kakata siinä salissa ihmisten nähden.”

”Voi ei, mäkin mietin tätä kysymystä vaikka kuinka kun synnytys läheni! Mutta en tietenkään kehdannut kysyä”, muymauy kertoo.

”Ite oon miettiny kanssa tätä ulostusasiaa! Synnytys lähestyy, siihen on pari kk aikaa ja välillä mietin, että voi kauhee, mitä jos pääsee hirvee pökäle siihen synnytyssalin laverille”, MPOP kirjoittaa.

”Mulla ei oo tullu tämmönen mieleenkään. Alko nolottaa kyllä nyt jo valmiiksi”, pohtii puolestaan unihelmi.

Voiko synnytyksen aikaista kakkaamista ehkäistä?

”Luonto kyllä hoitaa osansa tässäkin”, totoro toteaa viitaten synnytystä edeltävään luonnolliseen suolen tyhjentymiseen.

”Mullakin suoli tyhjeni ihan itsestään esikoisen kanssa”, SannaMaija kertoo.

”Ja jos oikein on huoli, niin apteekissa myydään esimerkiksi Microlaxia, joka toimii todella nopeasti”, hän vinkkaa.

Osalla synnyttäjistä suoli tyhjeneekin automaattisesti. Osa synnyttäjistä taas saa ennen synnytystä peräruiskeen. Synnyttäjä voi kysyä sitä itsekin sairaalassa, jos kokee peräruiskeen tarpeelliseksi. Silti ulostetta saattaa tulla synnytyksen tuoksinnassa, eikä synnytyksen aikana tapahtuvaa suolen tyhjenemistä voi täysin ehkäistä.

”Tulee jos tulee”

Kakkaaminen on luonnollinen osa ihmisen elämää, ja sellaisena sitä kannattaa ajatella myös synnytyksessä.

”Musta ulosteet ’kuuluu’ synnytykseen jos ne on tullakseen”, synnytyksen jo kokenut Hemppa kirjoittaa ja jatkaa:

”Esikoisen ponnistusvaiheessa ensin tuli isot tarpeet, kätilöt vaan otti ne paperien kera pois ja sitten kun lääkäri tuli imukupin kanssa, suihkautin pissat hänen vaatteille, no eipä siinä itse  voi mitään sellaisessa tilanteessa ja lääkärikään ei asiasta välittänyt, jatkoi vain töitään eikä kukaan maininnut niistä koko synnytyksen aikana. Itse vain kysyin kakan tullessa että en kai vaan kakannut….kätilö vain tuumasi että se on jo hoidettu pois.”

”Uskokaa tai älkää niin kätilöt näkee tuota ulostamistakin varmasti ihan päivittäin, joten osaavat sitä ’odottaa’ eivätkä oo siitä millensäkään. Itestähän se ei kovin hehkeeltä tunnu, jos tulee tyhjennettyä suoli synnytyslaverille, mutta ei luonnolle kukaan mitään mahda. Tulee jos tulee”, myös Alissa23 lohduttaa.

Foorumilaisten tarinat luettua kakka ei kuulosta enää ollenkaan nololta, vaan luonnolliselta osalta synnytystä, jota synnyttäjä itse tuskin edes huomaa.

Jännititkö sinä kakan tuloa synnytyksessä?

Lue koko ketju ja osallistu keskusteluun: Ulosteet synnytyksessä

Mitä mieltä olet artikkelista?