Suomessa yleinen paikka synnytyksille oli vielä 100 vuotta sitten sauna. Kansanomaisten kätilöiden eli paapojen ammattitaito vaihteli suuresti. Lue jutusta yleisimmät komplikaatiot ja arvioi, olisitko sinä jäänyt henkiin saunasynnytyksessä. Ja entäpä lapsesi?

Viimeksi päivitetty 11.3.2013

Vielä 1900-luvun alussa monet suomalaiset kätilöt olivat paapoja ja paarmuskoita eli kansanomaisia kätilöitä.

”Taitavimmat paapot osasivat esimerkiksi kääntää perätilassa olevia lapsia käsin, mutta tiedot ja taidot vaihtelivat suuresti, kun työhön ei ollut yhtenäistä koulutusta”, entisajan synnytyskäytäntöjä tutkinut Hilkka Helsti kertoo.

Saunasynnytys oli hengenvaarallista niin äidille kuin lapselle. Tilastojen mukaan vuosina 1816–1865 lähes yksi sadasta äidistä menehtyi synnytykseen. Vielä 1900-luvun alussa 350 äitiä kuoli 100 000:ta synnytystä kohden.

Lääketieteen kehittymisen ansiosta sairaalasynnytykset ovat huomattavasti turvallisempia kuin entisajan kotona kätilöidyt saunasynnytykset. Nykyään vain 3 äitiä kuolee 100 000:ta synnytystä kohden.

Myös lasten turvallisuus on lisääntynyt. Nykyisin 1000:sta syntyneestä lapsesta 4, (eli 0,4 %) kuolee joko synnytyksessä tai ensimmäisen elinvuotensa aikana – yleisimmät syyt ovat synnynnäiset epämuodostumat tai vaikea ennenaikaisuus. Vastaavasti 1900-luvun alussa 10–20 prosenttia lapsista kuoli alle yksivuotiaana.

Saunasynnytyksien vaarat johtuivat pääsääntöisesti viidestä hengenvaarallisesta komplikaatiosta. Ne ovat seuraavat:

1. Massiivinen verenvuoto

”Yli litran verenvuotoja on keskimäärin 20 prosentilla äideistä. Kenelle sellainen vuoto tulee, sitä on mahdoton arvioida etukäteen”, Keski-Suomen keskussairaalan synnytysosaston ylilääkäri Jaana Kröger sanoo.

Verensiirrot, supistavien lääkkeiden antaminen ja haavojen ompeleminen ovat kaikki nykylääketieteessä mahdollisia, mutta näitä toimenpiteitä paapot eivät pystyneet saunoissa tekemään.

”Vuodot ja infektiot tappoivat aikaisemmin äitejä. Nykyään nämä ovat asioita, joihin äidit eivät pääse kuolemaan”, Kröger huomauttaa.

Lue myös: Ihana kamala synnytysosasto

2. Sikiön juuttuminen synnytyskanavaan

”Jos sata vuotta sitten lapsi ei mahtunut syntymään, se tarkoitti sikiön kuolemaa”, Kröger kertoo.

Äiti saattoi selvitä synnytyksestä. Pitkittynyt synnytys lisää kuitenkin aina myös äidin riskejä.

”Tarpeeksi kauan synnytyskanavaan juuttunut kuollut lapsi hajoaa, ja tulee myöhemmin palasina ulos. Pitkittynyt synnytys saattaa aiheuttaa naiselle emättimen fistelin, jolloin virtsa valuu emättimen kautta jatkuvasti ulos”, Kröger kertoo.

Paapot ja ammattikätilöt eivät olleet täysin toimettomia juuttuneiden vauvojen kanssa saunoissakaan.

”Pihdit keksittiin jo 1800-luvulla. Niitä oli käytössä tosin vain koulutetuilla kätilöillä. Pihtien lisäksi käytettiin myös lakanoista solmittavia karoliinanpihtejä. Lakana kiedottiin äidin vatsan ympärille, niin että se painoi ylämahaa. Sitten lakanan päistä kiskottiin”, Kröger kertoo.

Karoliinanpihtejä osasivat käyttää myös paapot ja niiden avulla juuttunut lapsi saatettiin saada maailmaan jopa elävänä.

Lue myös: Andrew kokeili synnyttämistä

3. Hapenpuute

”Kätilöt kuuntelivat sydänääniä 1900-luvun alussa torvella äidin mahan päältä. Jos sydänäänet heikkenivät, kätilö saattoi ainoastaan käännellä äitiä tai yrittää nopeuttaa synnytystä karoliinanpihdeillä”, Kröger kertoo.

Keinot eivät olleet yhtä tehokkaita kuin tänä päivänä. Perätarjonnassa syntyneet lapset saattoivat juuttua päästä kiinni, koska alatiesynnytykselle ei ollut vaihtoehtoa, eikä lapsen mahtumista pystytty arvioimaan ennen synnytystä ultraäänikoneella. Vauvoja kuoli varsin usein synnytykseen juuri hapenpuutteen vuoksi.

Nykyaikana sikiön tilan seuranta on toista luokkaa.

”Sykekäyrää seurataan sairaalassa vauvaan kiinnitetyllä anturilla tai ulkoisesti äidin mahan päältä. Jos voinnista ollaan silti huolissaan, sikiön tilanne voidaan tarkistaa ultraäänellä. Voidaan myös ottaa lapsesta mikroverinäyte, joka kertoo lapsen voinnista kohdussa”, Kröger luettelee.

Lääkkeellinen puuttuminen lisää huomattavasti äidin ja sikiön turvallisuutta.

”Oksitosiinilla voidaan lisätä supistuksia ja nopeuttaa synnytystä. Kohdun supistelua voidaan myös rajoittaa, jos istukan verenkierrossa on havaittu jokin ongelma”, Kröger kertoo.

Lue myös: Synnytysapua imukupilla

4. Kohdun väsyminen

”Pitkittyneet synnytykset lisäsivät kohtuun kuolemisen riskiä”, Kröger kertoo.

Saunasynnytyksessä kohtu saattoi väsyä ylivoimaisen tehtävän edessä. Lapsi kun ei aina mahdu äidistä ulos.

”Jos lantion koko ja muoto oli turhan ahdas, eikä lapsi tullut kunnolla ulos, lapsen riski kuolla lisääntyi”, Kröger sanoo.

Nykyään vaikeimmat tapaukset havaitaan jo ennen synnytystä ja voidaan tehdä suunniteltu sektio.

”Jos synnytyksessä ilmenee ongelma, sairaalassa pystytään tekemään hätäsektio 10 minuutissa”, Kröger sanoo.

Lue myös: Katie synnytti sairaalan hississä

5. Raskausmyrkytys

”Raskausmyrkytyksellä on kaksi kohtalokasta päätepistettä. Toisessa äidin punasolut alkavat hajota, maksan toiminta häiriintyy ja verenhyytymiskapasiteetti vähenee. Toinen päätepiste on kouristustila, joka vielä nykyäänkin saattaa tappaa äidin ja sikiön”, Kröger kertoo.

Raskausmyrkytyksen merkkejä seurataan neuvolassa, jolloin myrkytykseen pystytään puuttumaan varhaisessa vaiheessa. Vielä sata vuotta sitten tällaista toimintaa ei ollut olemassa. Silloin raskausmyrkytys oli todella vaarallinen tila.

Lue myös: Tunnista raskausmyrkytys

Paapoista suuri tuki synnyttäjille

Vaikka nykylääketieteen vinkkelistä paapot eivät olleet parhaita synnytyksen asiantuntijoita, he pystyivät kuitenkin voimaannuttamaan äitiä aivan eri tavalla kuin nykypäivän lääketieteellisen synnytyksen ammattilaiset.

”Erilaisilla loitsuilla oli suuri psykologinen merkitys. Tähän synnytyksen psykologiseen puoleen ei nykypäivänä satsata”, Helsti huomauttaa.

Loitsuilla ei kuitenkaan parannettu revennyttä istukkaa, joten mihinkään fyysisestä oireesta johtuvaan ongelmaan niistä ei ollut ratkaisuksi. Sen sijaan mielen voimalla päästiin hyviin tuloksiin niissä tilanteissa, jotka liittyvät tahdonvoimaan. Esimerkiksi pitkittyneessä synnytyksessä loitsut ja kylvyt saattoivat jopa pelastaa henkiä.

”Äitejä kylvetettiin ja synnyttäjä rentoutui. Kätilöt juottivat myös viinaa äideille. Loitsuilla kutsuttiin tuonpuoleiset voimat apuun. Se oli hyvin kannustava menetelmä”, Helsti kiteyttää.

Mitä mieltä olet artikkelista?