Suun tulehdukset voivat aiheuttaa raskausaikana monenlaisia ongelmia. Ne saattavat altistaa raskausajan diabetekselle, lapsen syntymiselle ennen aikojaan ja alhaiselle syntymäpainolle. Pahimmillaan ientulehdus voi aiheuttaa keskenmenon.

Mikrobit kulkeutuvat istukan kautta sikiöön

Verenkierron mukana äidin suun mikrobit kulkeutuvat istukan kautta sikiöön. Tämä aiheuttaa tulehduksen, joka puolestaan voi laukaista sikiön ennenaikaisen syntymän.

Raskaushormonien lisääntyminen toisella ja kolmannella raskauskuukaudella vaikuttavat odottavan äidin suun kuntoon. Vaikka raskaus ei aiheuta ientulehduksia, se voi pahentaa jo olemassa olevan ientulehduksen oireita.

Ientulehdusta hoidetaan huolellisella puhdistuksella kotona ja hammashoitolassa. Synnytyksen jälkeen tulehdus yleensä rauhoittuu, kun hormonitasapaino palautuu ennalleen.

Oksentelu vaurioittaa hammaskiillettä

Hampaiden reikiintymiseen raskaushormonit eivät vaikuta. Makean napostelu pitkin päivää sekä makeat ja happamat virvoitusjuomat ovat hampaiden viholliset.

Lue myös: Odottajan ruokavalio on vaihteleva ja monipuolinen

Oksentelua aiheuttava raskauspahoinvointi ei tietenkään tee hyvää hampaille, sillä happamat mahanesteet ovat myrkkyä hammaskiilteelle.

Suun kunto vaikuttaa ihmisen terveyteen yleensäkin. Ientulehdukset lisäävät riskiä sairastua muun muassa diabetekseen ja hengitystieinfektioihin. Ientulehdus on myös sydän- ja verisuonitautien riskitekijä.

Kuva: Crestock

Lähteet:

Health checkup: Dental health during pregnancy
Nicehouse.fi: Odottavan perheen suun hoito
Tohtori.fi: Mihin suun terveys vaikuttaa?
Hammas-Pulssi: Ientulehdus on jo melkein kansantauti

Lue myös:

Jos tupakoit, sikiökin tupakoi
Foolihappolisä: halpa vakuutus
Kohdussa taotaan terveyden pohja
Ruokavaliolla voi vähentää synnynnäisiä epämuodostumia

Mitä mieltä olet artikkelista?  

JAA
Edellinen artikkeliKauneusleikkauksella kuntoon raskauden jälkeen
Seuraava artikkeliVauva tarvitsee masuaikaa